Димитър ПоповВече няма съмнение, че вървим към нови предсрочни избори

...
Димитър ПоповВече няма съмнение, че вървим към нови предсрочни избори
Коментари Харесай

Предсрочните избори са без алтернатива, въпреки експертен кабинет с Мария Габриел

Димитър Попов

Вече няма подозрение, че вървим към нови предварителни избори и не е известна единствено датата, на която те ще се проведат. Най-вероятният сюжет е от ГЕРБ да забележим експертно държавно управление с стеснен период, подкрепено от Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. И трите партии явно са подготвени на подобен опит след неуспеха на договарянията с ПП-ДБ.
Ако държавното управление работи 3 месеца, това значи, че идващите предварителни избори ще са в края на октомври или началото на ноември, което ги пакетира дружно с локалните. Ако експертното държавно управление обаче изкара 6 месеца или повече, избори ще има чак идната година.
Това са

вероятните сюжети

и те зависят от ГЕРБ. Борисов евентуално ги е разискал към този момент с Карадая и Нинова, може да са се разбрали и за периода, и за Мария Габриел, която ГЕРБ показват като претендент за министър председател от партията. Остава единствено Радев да и връчи първия мандат и процедурата да тръгне по нормалното си русло.
И въпреки всичко коалиция на ГЕРБ и ПП-ДБ беше най-хубав вид за ръководство на страната, а нейният неуспех по този начин или другояче ще докара до предварителни избори, без значение че те може да не са тази година.
Кой е отговорен за това?
Обективната истина е, че са отговорни и двете страни. Те, поради

партийни сметки, надхитряне и измамнически похвати,

които използваха в договарянията между тях, не реализираха общ кабинет.
Ако ги премерим на везните обаче, по-виновна наподобява ПП-ДБ. Още след изборите Петков и Василев осъзнаха, че вероятността да вземат участие в каквото и да е постоянно държавно управление като втора мощ, носи доста негативи и за тях е неприемлива. В едно бъдещо ръководство те неизбежно щяха да срещнат националния яд поради неизбежните ограничения за преодоляване на инфлацията и на бюджетния недостиг – ще има рязане на разноски, заледяване на приходи и доста евентуално, повишение на налози. Още по-големи вреди за ПП-ДБ щеше да донесе коалиция с врага ГЕРБ, а поради разпределението на партиите в Народното събрание, такава коалиция беше най-естественият сюжет. Позитивите, в случай че ги имаше, щяха да са единствено за страната, не и за партията, нито за тях самите персонално.
Като калкулираха тези фундаментални беди пред себе си, Асен Василев и Петков още в първите часове след изборите отхвърлиха всяка опция да вземат участие в ръководството, под претекст, че няма да създадат коалиция с ГЕРБ на никаква цена. Причината – тъй като, тъй като, обаче…Борисов. Това беше доста ясна поръчка за последващи предварителни избори.
Борисов обаче е прекомерно умел политик, с цел да ги остави да си играят игрички на негов тил. Той ги притисна за договаряния, които те не можеха да откажат, тъй като щяха да признаят, че към този момент са решили за

„ избори до дупка ”

Така се стигна до надлъгването в поредност от срещи, които Политическа партия завърши с тарикатско и неизпълнимо предложение – Петков и Василев да създадат политическо държавно управление на малцинството, и в случай че ГЕРБ или друга партия желае, да ги поддържа. И тъй като е ясно, че държавно управление на 64 депутати никоя партия няма да гласоподава, изключително пък ГЕРБ, които завоюваха изборите, те взеха решение че са се измъкнали от обстановката „ сухи ”. Същото мислеше и Слави Трифонов през 2021 година, с неговите две държавни управления на малцинството, само че тогава гласоподавателите помислиха друго – че Има Такъв Народ не желае, а евентуално и не може да ръководи. След това наказаха Трифонов и Има Такъв Народ с отпадане от Народното събрание.
Въпреки, че Борисов също би потърпевш от ръководство с ПП-ДБ, той въпреки всичко предложи общо-взето почтена договорка – двете партии да си поделят и негативите, и позитивите на бъдещо държавно управление с еднакъв брой техни министри. Те можеше да са и политически, и експертни персони, само че да са по равни квоти и от двете страни. Разбира се, такава коалиция щеше да наподобява като реабилитация за ГЕРБ, което си е спомагателна изгода за Борисов, само че това е политиката, какво да се прави.
От ПП-ДБ дадоха отговор същото – Борисов поема негативите с безусловна поддръжка, а Политическа партия получава министрите и цялата власт до последната държавна организация.
Сега пред ГЕРБ има две действителни благоприятни условия. Първата е да образуват с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия експертно държавно управление. То може да е за 3 месеца, като ще откара до август, след това локалните и национални избори ще бъдат дружно. Това нормално покачва изборната интензивност и напрежението сред партиите, само че води и до непредвидени резултати за някои от тях. Едва ли трите партии ще желаят изненади, пък и няма да се съгласят изборите отново да ги прави Радев, който има и свои сметки в бъдеще.

От позиция на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи, по преференциално е експертно държавно управление за 6 месеца или повече, а нови парламентарни избори да има идната година. Ползите са явни. Първата е, че трите партии на власт ще завоюват повече места в общините, а посредством Министерство на вътрешните работи ще управляват и вота в ромските махали. Втората е, че ще имат време да сменят фрагментите на Радев в специфичните служби и в Министерство на вътрешните работи, в Национална агенция за приходите и Агенция „ Митници ”, което е извънредно значимо за упражняването на властта в страната. Трето, шестте месеца са до края на тази година, което разрешава рязането на разноски и бюджетния недостиг да бъдат оправдани с късия живот на Народното събрание. Четвърто, експертното държавно управление ще скрие политическата отговорност на партиите, а негативите ще ги обере министър-председателят, тъй че по-дългият период няма да докара до огромен отлив на гласоподаватели.
Нинова към този момент съобщи, че е подготвена да взе участие в експертно държавно управление, от Движение за права и свободи го желаят още от първия ден след изборите. Допълнителен бонус за бъдещия министър председател е, че в съпротива остават Възраждане и ПП-ДБ, които имат големи разлики между тях и неистово се ненавиждат, тъй че

ръководството ще е с фрагментирана съпротива,

която ту ще го поддържа, ту ще се разграничава от него. Едва ли ще има протестъри и по улиците, тъй като и за тях, и за всички гласоподаватели е ясно, че експертното държавно управление се прави непредпазливо, с цел да разреши на Народното събрание най-малко да работи.
Втората опция си остава неуспех на Народното събрание и избори през лятото. С оправданието, че не може с ПП-ДБ, а не желае да ръководи с Българска социалистическа партия, Борисов ще ги провокира още на следващия ден. Ползата за ГЕРБ от тях е явна: ПП-ДБ ще имат още по-малко депутати, а ще изгубят гласоподаватели и за локалните избори, до момента в който ГЕРБ отново ще бъде първа мощ в Народното събрание и ще се надява, че Петков и Василев са омекнали задоволително за коалиция.
Борисов към този момент се възползва от шанса с издигането на европейския комисар Мария Габриел да си написа точки в Брюксел. Ако обаче не е съветвал нейната кандидатура с опърничавата Нинова /а тя твърди тъкмо това/, може би той няма нищо срещу избори и през лятото, стига Българска социалистическа партия да поеме виновността за тях!
Разбира се, кабинет с министри – специалисти е изцяло вероятен, само че те в едно държавно управление с разнородни партии и ползи зад тила си няма да решат огромните рецесии на България. Вероятно ще ги отсрочат във времето, без да създадат кой знае какво за общото богатство. Така че дали предварителните избори ще са след 2, 3, 8 или 12 месеца, те наподобяват

все по този начин безсмислени за България

Изводът се постанова самичък – целокупният български политически хайлайф за пети път потвърждава, че е некадърен да упражнява своята управническа функционалност, а с държанието си проваля и многопартийната народна власт, което волно или не, ни отдалечава от Европа и ни тика към „ източното тресавище ”.
България има потребност от нова, проевропейска партия, с друг профил от сегашните, само че поръчка за такава към момента няма.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР