Димитър Пенев определи най-точно футболиста, който в сряда вечер разби

...
Димитър Пенев определи най-точно футболиста, който в сряда вечер разби
Коментари Харесай

Георги Петков – Жоро Вратаря

Димитър Пенев дефинира най-точно футболиста, който в сряда вечер разруши очакванията на „ синята “ част от България да се зарадва на първи трофей от 9 години насам – Жоро Вратаря. Така през 2007 година футболният ни треньор №1 за предишния век и народен селекционер по това време назова Георги Петков след европейската подготовка на националите против Албания (1:1) през 2007 година Но и преди, и по-късно стражът потвърждава, че Пената знае какво приказва.

Въпреки избавената дузпа и дузина положения в Албания, нито националите се класираха за Евро 2008, нито Петков съумя трайно да се наложи в първия тим. В неговата визитка личат единствено 18 мача за България в интервала 2005 – 2009 година, което е в дисонанс с неговото непрекъснато наличие и мощно показване в родния футбол. На 42 години той е най-възрастният футболист в Първа лига, а по всичко наподобява, че ще остане в “Славия ” и за идващия сезон. Тогава ще усъвършенства върха на починалия именит вратар на ЦСКА – Йордан Филипов, който изигра последния си мач в елита на 42 години и 161 дни.

Футболният дълголетник, който за повторно в кариерата си се трансформира в черна котка за “Левски ” по пътя към купи, е роден в Пазарджик. Започва да тренира в локалния “Хебър ”. По това време тимът играе в елита и Жоро подава топките на стадиона по време на домакинските мачове. Едва ли му е минавала мисълта, че в близкото бъдеще на него ще подават топките на стадион “Славия ” и стадион “Георги Аспарухов ”. Преди да стигне до такава степен, Петков минава през Банкя, където като възпитаник е селектиран за тима на частен лицей в доста сериозна конкуренция, а по-късно отива в едноименния тим във “В ” група.

За “Славия ” го открива именитият треньор Стоян Коцев, спечелил златния дубъл през 1996 година В същата година той вижда гения на вратаря по време на надзорен мач и още тогава му споделя да се яви на идващия ден в “Овча купел ”. Така момчето от Пазарджик се озовава в звездната “бяла ” команда в най-силния интервал на клуба от десетилетия насам. Дебютира на вратата през есента на 1997 година при посещение против “Етър ”, където пуска три гола, само че “Славия ” печели с 4:3. Бързо става титуляр, защото клубът продава Здравко Здравков в чужбина. И не закъснява първия незабравим триумф против бъдещия му тим “Левски ”. В шампионата за купата на България “белите ” отстраняват “Левски ” макар загуба с 0:2 в първия мач, защото печелят с 3:0 реванша след автогол на Елин Топузаков в последната минута.

Класата на Петков е оценена на 350 000 евро през 2001 година Рекордната сума за трансфер на вратар на равнище българско състезание е платена от “Левски ” и още на идната година той печели първата от четирите си шампионски трофеи със “сините ” и взима премията за вратар №1 у нас. На “Герена ” прекарва най-силните си футболни години, увенчани и с четири купи на България, две суперкупи, както и с присъединяване в груповата фаза на Шампионската лига.

Раздялата му с “Левски ” е обвързвана със скандал, защото кръгът към Тодор Батков го набеждава за човек на отлюспения Наско Сираков и за позволените пет гола при загубата с 0:5 от “Спортинг ” (Лисабон). След разтрогването на контракта с клуба отива в кипърския “Еносис ” (Паралимни). Там остава единствено половин година, защото тимът изпада в безпаричие, а по същото време Петков чака да му се роди дете. Прибира се в България и на “Овча купел ” намира топъл банкет.

В последния мач от шампионата на сезон 2012-2013 година Петков излиза на “Герена ” с “белия ” екип в дуел, който би трябвало да короняса “Левски ” за първенец при победа. Двубоят обаче приключва 1:1 и купата отива в Разград. Жоро Вратаря отчайва противника, а след последния сигнал поставя показалец под носа си, имитирайки мустака на Тодор Батков. Това вбесява “синята ” аудитория. По-късно Петков се извинява за жеста, който е направил в положение на афект по адрес на юриста, а не към агитката.

Нощта на оня 25 май 2013 година е безсънна освен за левскарите, само че и за Петков. Впоследствие президентът на “белите ” Венцислав Стефанов разкрива, че е получил смъртни закани от гневни почитатели и по тази причина го прибира “на несъмнено място ”. Жоро излиза рано сутринта, отива да пие кафе на бензиностанция и там се засича с тогавашния треньор на “сините ” Николай Митов, който също не мигнал след неуспеха на своя тим.

Вратарският гений на Петков е комбиниран със способността му да извади от равновесие противника, да печели време, да преиграва и да изнервя ситуацията. Поведението му обаче носи триумф и това се видя ясно във финала за купата “Славия ” – “Левски ” преди три дни. Тогава той избави една дузпа в постоянното време и две след продълженията освен с мурафет, само че и с душeвност.

Трети е по мачове за „ Левски ” в евротурнирите

Георги Петков е на трета позиция след Елин Топузаков и Димитър Телкийски по броя на изиграни мачове за “Левски ” в европейските клубни шампионати. В анкетата за футболист на годината в България вратарят доближава до второ място през 2008 година след Димитър Бербатов и до трето през 2007 година след Бербатов и Мартин Петров.
Докато играе със “син ” екип, Петков на два пъти е на крачка от трансфер в задграничен тим. Твърди се, че в последния момент преди подписването на договорите го разубеждават да остане в “Левски ”.
Има популярност на веселяк, а на “Герена ” се помни случай, при който по концепция на Петков по време на подготовка скрито са преместили колата от паркинга на другия вратар Вихрен Узунов.

ЗА НЕГО

Пример за професионализъм
На 42 години е необикновено мъчно да поддържаш върхова форма, а Георги Петков го прави с лекост. Това е проява на професионализъм и класа. Гошо се утвърди като един от най-хубавите вратари в българския футбол в последните 15 години. Не си мислете, че и при него няма болежки и проблеми поради възрастта. Но той е толкоз добър, че не остава никой да ги види, когато е на терена.
Тодор Янчев,
някогашен съотборник в “Славия ”

Героят на „ Славия “
Георги Петков има непокътнато място измежду най-големите в “Славия ”. Ще остане най-малко още една година като футболист. Благодаря му за всичко, което прави на тази възраст. Той е героят на “Славия ”. Игра контузен против “Левски ” и отново избави всичко. Свалям му шапка!
Венцислав Стефанов, президент на “Славия ”

Велик
вратар е

Ако някой още се е съмнявал какъв брой добър е Георги Петков, към този момент не ти трябвало да го има. Дълго време се познаваме и знам какъв брой сериозен човек е. Пример за младите, който би трябвало да следват. На терена в действителност е доста мъчно, когато Гошо е против теб. “Левски ” го схванаха по най-болезнения за “сините ” метод. Петков направи проява на професионализъм и класа.
Стоян Колев,
някогашен народен вратар

Страхотен водач
Георги Петков е страховит водач. Трудно ми е да намеря думи за него. Каквото хубаво да кажа за него, ще е все малко. В тренировките пази все едно постоянно е на край за купата на България. Пример за всеки млад, който един ден желае да стане огромен футболист. Поклон пред Петков. Не единствено за мача с “Левски ”, а за цялата му кариера.
Златомир Загорчич,
треньор на “Славия ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР