Димитър Нойков: Част от усилията ни в последната година и

...
Димитър Нойков: Част от усилията ни в последната година и
Коментари Харесай

Златната ера да си зрител

Димитър Нойков: Част от напъните ни в последната година и половина бяха ориентирани в построяването на селекция от български игрални и документални филми

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Уеб сериалите като рекламен канал

Според рекламодатели и медиа шефове в България този формат има огромен и към момента неразвит капацитет
5 апр 2018
Вече е вероятен пряк абонамент за HBO GO

Срещу 9.90 лева на месец всеки ще може да гледа услугата
29 ное 2017
HBO пуска нов канал

Компанията се пробва да преподреди наличието си и отделя на едно място всичките си типичен заглавия
2 мар 2016 Баланс сред качествено, съществено и развлекателно наличие. Все по-взискателна публика. Нови способи на дистрибуция на телевизионното наличие до хората. Така в резюме може да бъде разказана посоката, в която ще продължава да се развива пазарът на телевизия. Гледането на видеосъдържание на всевъзможен тип платформи бележи голям растеж в целия свят. Според мениджъра на HBO за България Димитър Нойков има една световно годна наклонност и тя е, че гледането на видеосъдържание се реалокира от ден на ден от малкия екран към онлайн среда, т.е. към платформените компании, основани онлайн. " Тази наклонност е годна и за пазара тук поради развиването на технологиите и бързия интернет ", добавя Нойков.

Независимо дали приказваме за обичайната линейна телевизия, цифрови платформи, обществени медии или мобилни устройства, хората гледат повече видео от когато и да било. Да си фен през днешния ден в действителност е хубаво, тъй като имаш огромен избор. Нишовите тв канали и онлайн основаните платформи като HBO, Netflix и Amazon се стараят от ден на ден да основават наличие, налично на всички места в цифрова среда посредством разнообразни средства, измежду които Video on demand платформи, благосъстоятелност на дистрибутори, потребителски платформи, уебсайтовете, каналите в YouTube и в обществените медии като Фейсбук и Instagram.

Изборът на платформа обаче е единствено един от факторите, които управляват аудиторията. Отговорът на въпроса какво да виждам в действителност е доста по-важният. Съдържанието постоянно е водещо. Според Димитър Нойков, в случай че приказваме за обща статистика (без взор към демографията) какво наличие гледат българите, данните са безапелационни - гледат се турски сериали. Това е по този начин главно тъй като те се излъчват в праймтайма на най-големите, респективно най-популярни малките екрани. Подхождайки по този общ метод, излиза, че аудиторията тук гледа и доста риалити формати. През призмата на НВО обаче пазарът наподобява надалеч по-интересно. " При нас в действителност се гледат качествени сериали, които са направени с размаха и отличителните преимущества на кинопродукциите ", изяснява Нойков.

Данните от пазара демонстрират, че все по-убедително качествено направените сериали печелят по-многобройна и вярна публика спрямо филмите, които доста постоянно желаят и по-сериозна финансова инвестиция.

" Капитал " беседва с мениджъра на НВО за България Димитър Нойков, който разяснява трендовете във видеострийминга и в каква посока ще се развива платформата в страната. Димитър Нойков, HBO България:

Гледането на видеосъдържание се реалокира от ден на ден от малкия екран към онлайн среда

Компанията НВО участва от 16 години на българския пазар. За този интервал от време по какъв начин са се трансформирали навиците на българите да използват видеосъдържание?

- Почти всеки разполага със смарт устройства - едно или няколко. Всеки представител на дейната част от популацията има достъп до интернет. Оттук нататък стартират дребните неща, които разграничават българския пазар от международния и огромна част от европейския, а даже и по отношение на страни в Централна и Източна Европа. Визирам Полша, Унгария, Чехия, които с съображение считаме, че са най-близо до нас чисто стопански. Ние в огромна степен изоставаме във връзка с пенетрацията на интернет, съпоставими сме единствено с Румъния до някаква степен. Същото се отнася и за заплащането за наличие онлайн. Това са главните разлики. По отношение на ценообразуването на услугата ни HBO GO - то е съобразено с опциите на крайния консуматор на другите пазари и България и Румъния са на сходно равнище – месечният абонамент в тези две страни е по-нисък от този в Полша или Унгария. Това е специфичност на HBO – действаме като местни сдружения и се съобразяваме с локалните пазари, с тяхната демографска специфичност, покупателна дарба и стандарт, и всичко това е отразено в ценовото ни предложение на съответния пазар.

По отношение на платформите най-много и главно се гледа на мобилни устройства - смарт телефоните са в пъти повече от таблетите. След това са компютри и тв приемници. Тук идва и значимостта на тематиката за даунлоудинга и стрийминга. В самото начало HBO GO се гледаше главно на преносим компютър поради навика, че видеосъдържанието се смъква и пуска от компютъра. Компютърът беше вързан с кабел към тв приемника. Последните години това се промени и по тази причина споделям, че смарт телефоните са преди всичко като платформа, през която да се гледа видеосъдържание. Това значи, че когато гледат, хората желаят да им е елементарно, бързо и не се занимават с това в допълнение да си окабеляват дома. Пък и самите тв приемници към този момент имат лична HBO GO апликация.

Коя е аудиторията на HBO GO?

- Основният и обичаен сегмент на НВО е в групата 30+, като не оставяме по никакъв метод обратно и по-младата публика, тъй като тя е тази, която след това ще въздейства на потребителските настройки. Стараем се да предложим съответно наличие за тях и считам, че го вършим извънредно добре. Именно поради това в последните 4 месеца обогатихме доста часовете наличие със сериали в така наречен сегмент young adult. Тези заглавия излизат напред като гледаемост.

Какви са резултатите на HBO GO?

- Тук нещата се трансформират в посока, от една страна, на гледане on demand, което е международна наклонност, и от друга - доста повече гледане на сериали и надлежно производството на от ден на ден и по-качествени поредици, което ние наложихме като тренд. В самото начало - 2013 година, когато стартирахме НВО GO в България, срещахме проблем да споделяме думата сериал, тъй като сериал тогава означаваше " Дързост и хубост ". И ние се чудехме по какъв начин да го кажем, трябваше да е нещо друго по-различно от единствено " сериал " и комуникирахме " НВО сериал ". Сега към този момент под тази дума се схваща " Игра на тронове ", " Западен свят ", " Големите дребни неистини " и други от най-успешните НВО продукции. Така че сигурно сериалите изместиха филмите и това се вижда и в боксофиса в кината (виж инфографиките вляво).

Доколко аудиторията съумява да промени отношението на НВО към наличието и задава ли тематики и моди?

- От позиция на българския офис още когато стартирахме НВО GO, разполагахме с действителни данни за това какво и по какъв начин гледат хората и на база на това вършим разбори и надлежно се съобразяваме с потребителските настройки. Почти постоянно сме успявали да отговорим съответно на това, което пазарът е желал от нас, тъй като триумфът на НВО като компания е затвърден още от времето, когато марката е стартирал като първия и обичан заплатен кино канал, т.е. основаването на качествено наличие, което да е друго и отличимо от всички останали. Има и различен аспект в работата ни - никой не може да отхвърли, че в България малкия екран продължава да е всемогъщ стопанин на всеобщата публика. Тя обаче стартира да усеща към този момент прииждащата вълна от младежи, които постановат различен вид потребителско държание, главно в онлайн среда. От тази позиция, както загатнах, ние предлагаме от ден на ден наличие за млада публика като " Криптон ", " Русалка ", " Опасно привличане " и други сходни тийн сериали.

Кога и по какъв начин преценихте, че е работещ бизнес модел да допълвате пакета си от наличие с включването на българско игрално кино?

- НВО оперира на локаните пазари в Европа от повече от 25 години, в България – от 16. Всичко това приказва за сериозен насъбран опит и познания за самите пазари.

За мен персонално удоволствието да си приказваме на български в офиса на НВО в България, да можем да се виждаме онлайн, с цел да си приказваме по какъв начин се трансформират потребителските настройки, какво се случва в тази промишленост съответно в България, е в действителност разкош и мотив за горделивост в същото време на глобализация. Но всичко това е и отговорност, а НВО е компания, която присъствайки отдавна на българския пазар, има и ангажимент и отношение към това, което се прави у нас. Продуцирахме към този момент два документални кино лентата в България: " Бетонни фараони " и " Хотел парадайс ". Те се одобриха със сериозен триумф.

Част от напъните ни в последната година и половина бяха ориентирани в построяването на селекция от български игрални и документални филми, които да създадат забележими и отвън България труда и достиженията на българската кино промишленост през последните 20 години. Към момента в тази селекция има 19 заглавия, които са налични на онлайн стрийминг платформата ни и това дава опция за легалното им гледане онлайн и зад това за HBO не стои бизнес модел, а идея.

Често ни питат по кое време ще има продуциран сериал от HBO в България. Въпрос на време и въпрос на развиване на пазара е. Трябва да спечелим неравната борбата с пиратството, а за жалост ние сме феномен в това отношение. Няма друга страна в Европа, дръзвам да настоявам, несъмнено и в света, в която да има над 250 кабелни оператора на толкоз дребна територия. Няма и такава страна, която да има толкоз мощни торенти. На почетно място в топ 5 на уеб страниците в България е торент уебсайт. Не, не сочим с пръст към хората, които употребяват тези уеб сайтове, всеки търси това, което не може да откри другаде. По-скоро страната би трябвало да се замисли върху това, какво губим всички ние от пиратството на наличие. А това е повече от ясно – финансово са налози, само че по-важното е, че губим опцията да сътворяваме сами първокласен артикул от и за България, с който да можем да се покажем и отвън границите на страната. Това ще бъде не просто добър PR за страната /защото турските сериали са точно това/, само че и работа за доста повече хора, които са ангажирани в тази сфера - артисти, сценаристи, режисьори, музиканти и така нататък и в последна сметка- една цяла промишленост, която да не разчита за качествена продукция само на държавни дотации.

Как реагират българските продуценти на опцията техните филми да влязат в платформата НВО GO?

- Те са тези, които имат най-голяма изгода от това. Съвсем откровено споделено, от позиция на НВО България, резултатът е в някаква степен имиджов. Разбира се е жест към нашите клиенти, само че сигурно не е обвързван с възвръщането на тази инвестиция, до момента в който от страна на продуценти и създатели за мен персонално това е къс път към самопризнание в международен мащаб. В момента, в който излезеш отвън границите на България и кажеш, че филмът ти е бил селектиран и излъчен по НВО, от там нататък няма потребност от повече пояснения и вратите за теб като създател или артист са отворени, а диалозите протичат по различен метод. И това не е мое персонално мнение, а самопризнание от страна на създателите на филмите, които са част от наличието на НВО.

Възможен ли е в бъдеще български филм в НВО да бъде гледан с британски надписи? Има ли опция да бъде преведен и да стигне до непозната публика?

- Тук въпросът не е в надписите. Аз виждам по скоро различен проблем, който си заслужава да бъде разискван. Със сигурност можем да създадем доста повече във връзка с това да се напише сюжет за филм или сериал на международно равнище, който да може да излезе отвън границите на България и да бъде еднообразно добре признат, както в страна като Унгария, по този начин и в Испания или за какво пък не и в Съединени американски щати. Но тук опираме до това, че би трябвало сами да свършим домашната си работа, а това ще стане сега, в който има повече вложения, а от там и количеството на българските филми и сериали ще бъде доста по-голямо. В момента се любуваме на относително добър брой филми, някакъв брой сериали, само че той може и би трябвало да бъде по-голям, с цел да е допустимо това количество да докара и до по-висока конкуренция и до по-добро качество.

Обогатяването на HBO GO с раздел профилиран за българско наличие е крачка в тази посока. Искаме да забележим по какъв начин реагира аудиторията, тъй като за нас това е доста значимо. Ако някой желае да поддържа българското кино да избере HBO GO, тъй като ние също имаме потребност да покажем, че това, което сме предложили има смисъл.

И да - щастливи сме, когато видяхме, че " Възвишение " излезе напред в класацията на най-гледаните наличия у нас. Всъщност вложенията в наличие са от интерес за потребителя, а интереса към българската секция е поръчка тя да се попълня с още повече качествено локално наличие.

Селекцията " Предложения от България " към този момент е обособена българска секция в десктоп версията на HBO GO. За тези 19 заглавия, както и за останалото ни наличие, са налични надписи на британски. Българските филми са налични в HBO GO за района на някогашните югославски републики, което ги прави вероятни за гледане и от други националности. Държа да кажа, че никой от нас няма упоритостта да твърди, че тази селекция съставлява най-хубавото от българското кино. Спрели сме се на тези заглавия, тъй като са едни от най-популярните и най-гледаните филми през последните 20 години. За нас най-важното беше създадем казус за HBO и опция да ги има, без претенцията да оценяваме кой филм е по-хубав от другия. Като за първа стъпка в тази посока, мисля че се получи добре.

Има ли и други пазари с такива секции, представящи артикули от локалния пазар?

- Идеята пристигна от нас - от офиса на НВО в България, и към този момент нашата секция с локално кино е най-богата. Искахме да създадем това като жест към нашите клиенти, само че също да бъде възприето като нашия дребен принос към развиването на киноиндустрията в България. Последваха ни сътрудниците от Адрия - някогашна Югославия. Кaто цяло другите страни залагат повече на това да вършат лични истински продукции.

Откакто потегли HBO GO със независим абонамент, какви са желанията на хората. Да се абонират непосредствено на онлайн платформата или да изберат достъп до вашите канали през контракти с кабелните оператори?

- За нас това са две разнообразни аудитории. Едната публика са хората, които желаят да си заплащат непосредствено и нямат кабелна телевизия у дома, самоизолират се от тв екрана по някакъв метод. За нея ние предлагаме това, което имаме като независима онлайн стрийминг услуга, а точно HBO GO. Другата публика са хора, които в продължение на години са привикнали, а и в България изобщо не е скъпо, да имат кабелна телевизия. Това не е бюджетен проблем както е в Съединени американски щати да вземем за пример. Именно там се следи сериозен Сord cutting (прекратяването на абонамента за платена телевизия в дома), само че персонално за мен това е по-скоро обвързвано с високите цени на тези услуги в Америка, съпоставено с тези в България. У нас сходен развой не се следи, тъй като към момента цените за тези услуги са задоволително ниски, а качеството на заниманието, което фена получава е на международно равнище. С услугата НВО GO и партньорствата ни с снабдители на наличие, ние прибавяме онлайн стрийминг услуга към пакета с тв каналите от фамилията на НВО и Cinemax.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР