Димитър Николов е 43-годишен пчелар от с. Биволаре, община Долна

...
Димитър Николов е 43-годишен пчелар от с. Биволаре, община Долна
Коментари Харесай

Димитър Николов: До няколко години може да нямаме пчеларство

Димитър Николов е 43-годишен пчелар от с. Биволаре, община Долна Митрополия, област Плевен. Заедно с татко си от 30 година се занимават с пчеларство. След известно спиране, поради престояване в чужбина, към този момент шеста година е аграрни производител, който си вади хляба с пчеларство. В този регион се създава главно акациев мед, слънчогледов и билков мед, и много по-рядко липов - по един път на 5-6 години. Заради срутва на изкупните цени у нас от няколко години изнася мед в чужбина. Заради зачестилите през последните години отравяния на пчелите обаче се оказва в състояние да не може да извършва договорите си. С татко си се грижат за два пчелина. Неговият е отвън селото и е имал 127 кошера. След последното огромно натравяне през тази година обаче са му останали към 100 кошера.

" Българският мед загуби положителната си популярност поради смесването му с фалшив от чужбина "

Николов, както и доста други пчелари от България се включват в общоевропейска самодейност за запазване на пчелите, която стартира в края на ноември. Отравянето на пчелите през последните години се трансформира в тревожна тематика, освен за българските пчелари, само че и за цяла Европа. Гражданската самодейност за спасяването на пчелите упорства Европейска комисия да предложи законодателни промени, с които да се отстрани потреблението на синтетични пестициди.

Сред настояванията им е Европейската комисия да внесе законодателни оферти за възбрана на потреблението на синтетичните пестициди до 2035 година А в началото - намаляването им в земеделието на Европейски Съюз с 80 на 100 до 2030 година Организаторите на гражданската самодейност би трябвало да съберат най-малко 1 милион подписа за една година от най-малко 7 страни членки, като България би трябвало да събере най-малко 15 хиляди подписа. Това става на уеб страницата: www.daspasimpchelite.eu. Друго тяхно искане е да се възстановят местообитанията в земеделските региони. Също по този начин упорстват земеделските стопани да бъдат подкрепени в прехода към агроекология, биоземеделие и устойчиви аграрни стопанства.

- Какво ви накара да се включите в общоевропейската акция за запазване на пчелите?

- Ние от години се борим най-сетне да спре отравянето на пчелите с неоникотиноиди, тъй като другояче до няколко години пчеларството ще изчезне. Не единствено у нас, само че и в целия Европейски съюз. А това е пагубно. Положението към този момент е доста обезпокоително. У нас пчеларите страдат - при нас съответно към този момент четвърта година. През тази година имахме пет отравяния на пчелите от земеделците. А страната я няма никаква. Няма никакъв надзор на пръсканията - нито от Националната работа за растителна отбрана, нито от страната.

- Оплаквания за отровени пчели вследствие пръскания има от доста региони в страната и през тази година. Държавата обаче заявява, че е взела по-строги ограничения, в това число със завишаване на глобите в наредбата за запазване на пчелите при провеждането на пръскания против вредители.

- Да, само че това продължава да се случва. Просто не стопира. Когато през тази година започнаха всеобщите отравяния, не разрешиха въобще пръсканията със самолети. Но поради пакостник в царевицата, се оказа, че цяло лято ръсиха. Пчеларите нямаха уведомителни писма по кое време ще се пръска. А става въпрос за неразрешени в Европейски Съюз субстанции. В момента няколко пчелари водим каузи против пръскането, поради което ни измряха пчелите. Търсим и очевидци, тъй като апелират акта на " Растителна отбрана ".

- Много пчелари даже не стигат до съд, тъй като всички проучвания, въз основата на които се вършат доказателства, би трябвало да платят сами, а нямат тази финансова опция.

- Точно по този начин е. 840 лева излиза проучването на една пчелна и една растителна проба, които ние сме принудени да платим, с цел да потвърдим с какво пръскат. Това е по този начин, тъй като няма национална лицензирана лаборатория, която да обработва пробите. И сме принудени да ги изпращаме в частна лаборатория в Пловдив.

- Какви са загубите ви?

- Тази година поради отравянето на пчелите изгубих 27 пчелни фамилии. Пчелинът тази година работи на загуба. Заради контракти, които трябваше да извършвам, само че не съумях. Казано просто, когато нямаш доходи, имаш единствено загуби. И за тази загуба, на която работихме поради изтравянето на пчелите, страната ни обезщети единствено по 50 лева на пчелно семейство. Това просто не би трябвало да се случва. Нали парите идват и от нашите налози. Вместо да принудят нарушителят да спре да ни трови пчелите, те дадоха по 50 лева

- Какво е решението на този проблем, тъй като пчелари в цялата страна страдат.

- Проблемът е, че няма никакъв надзор. Закони има, само че разпоредба 13 на МЗХГ не се съблюдава, както и няма надзор от " Растителна отбрана ". А би трябвало да стартираме от там, че тези токсини незаконно се внасят у нас от Турция. Това го знаят всички, само че надзор няма в цялата страна.

- Казвате, че компенсациите са дребни. Подпомагането за пчеларите също е малко. Сякаш пчеларите сте забравени от страната.

- Държавата не обръща никакво внимание на пчеларите. Създадоха се и прекомерно доста браншови организации. А би трябвало да сме обединени.

- На какви цени се изкупува у нас кг мед?

- Изкупната цена варира сред 3-3,50 лева за кг " Букет " или слънчогледов мед, която е доста ниска. А цената на дребно може да стигне до 15 лева Цената на едро за експорт е към 5 лева за кг. За страдание обаче българският мед, който другояче имаше доста добра популярност, поради високото си качество, към този момент не се желае доста. Защото го смесват с мед от Украйна и Китай и по този начин качеството се намалява. В Европа доста хора започнаха да се отхвърлят от българския мед. За страдание той загуби положителното си име на интернационалния пазар.

- Освен по-сериозно подкрепяне, пчеларите от години упорстват да се заплаща за опрашването.

- Отдавна се желае в пчеларския отрасъл да има заплащане за опрашването. Това го има в Европа, само че тук, в България, сега няма по какъв начин да се случи. Земеделските производители имат огромна изгода от опрашването. И считам, че такова подкрепяне, такова заплащане би трябвало да има. Но би трябвало всичките пари да бъдат насочвани към пчеларите, а не към земеделците, което не е вярно.

- На последния огромен пчеларски митинг бе поискано да се криминализира отравянето на пчелите.

- Пчеларите желаеме и това да стане факт. Но още веднъж споделям, че съм песимист това да се случи в нашата страна. Има едно несъгласие. Например земеделци получават пари за агроекология, а в същото време тровят пчелите с пестициди. При нас да вземем за пример имаше четири следващи години с отравяния, като единствено тази година това се случи пет пъти.

- Как се виждате в околните години?

- Ако нещата продължат в същия дух, до две години няма да има пчеларство в България. Специално в нашия регион съм сигурен, че няма да остане нито едно пчелно семейство. Тази година съм изхвърлил 10 чувала с умрели пчели единствено от моя пчелин. Това е безумство. Силно обезпокоен съм за бъдещето на пчеларството у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР