Димитър Николов © Цветелина Белутова В интервю за Капитал от

...
Димитър Николов © Цветелина Белутова В интервю за Капитал от
Коментари Харесай

Димитър Николов: Нямаме право да отхвърляме частни инвестиционни намерения

Димитър Николов

© Цветелина Белутова В изявление за " Капитал " от 2016 година на въпрос по отношение на ограничение достъпа до нос Чукалята, в това число пристанището (двата кея) и плажа, вие заявявате: " Обектът е строителен и няма публикуван акт 16. В момента, в който това стане факт, притежателят е задължен да обезпечи свободен достъп ". Четири години по-късно достъп продължава да няма, само че в края на м. април т.г. по ваше предложение беше заменен и статутът на общински пътища, които водят да обекта. Бихте ли обяснили за какво се получи това разминаване сред позициите ви през 2016 и 2020 година?

- Няма никакво разминаване сред позициите ми преди и в този момент. След получен сигнал за сложена преграда са осъществени инспекции от община Бургас, както и от районната и окръжната прокуратура. Община Бургас е съставила констативен протокол и са дадени наставления за унищожаване на бариерата. Инвеститорът е внесъл стимулирано искане да реализира ограничение до строителната площадка, с цел да се подсигурява сигурността. Входирал е План за сигурност и здраве, мотивирайки се с продължаващите строителни действия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По същия случай и районната прокуратура е направила инспекция, на която община Бургас е оказала цялостно подпомагане. Проверката е завършила с отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Това решение е било обжалвано пред окръжната прокуратура, откъдето също след инспекция постановяват отвод за формиране на досъдебно произвеждане.

Към днешна дата вложителят не е внесъл в община Бургас искане за въвеждане в употреба на постройката, тъй че позицията, която съм изразил през 2016 година, не се е трансформирала.

Смяната на статута на общинските пътища и подробните устройствени проекти в местността Отманли породиха доста спекулации.

Длъжен съм да напомня, че терените към нефтобаза " Росенец " в никакъв случай не са били благосъстоятелност на община Бургас. Те са станали частни след приватизацията на бившето държавно сдружение " Нефтохим " преди повече от 20 години.

През тези години, след дълги процедури успяхме да придобием общински пътища, което ни даде опция да аплайваме по стратегии за построяването на ВиК мрежа и пречиствателни уреди. Ако не бяхме създали това, тази огромна територия, част от " Натура 2000 ", в която попадат публични зони за отдих и спорт, почивни бази, както и рибарското населено място Ченгене скеле, освен че нямаше да имат вероятност за развиване, само че и щеше да продължи рискът от замърсяването на Бургаския залив поради изливането на отпадните води непосредствено в морето.

Инвестиционните планове в този регион са конституционно право на притежателите на терените и община Бургас освен че няма право да стопира и да ги лимитира при съществуването на всички нужни документи и законови процедури, само че е длъжна да ги организира.

Смяната на статута на общинските пътища през годините, от една страна, е подбудена от самодейността ни да аплайваме по стратегии за ВиК канализация, а от друга, е поради импортирано през 2018 година искане от " Лукойл Нефтохим Бургас ". То е аргументирано с нормативни условия за гарантиране сигурността на нефтобаза " Росенец " като стратегически обект за националната сигурност на страната.

Всички промени на подробните устройствени проекти през годините са в сходство с националното законодателство, което община Бургас е длъжна да съблюдава.

Община Бургас няма право да отхвърля частни капиталови планове, защото предстои на правосъден надзор. Припомням също, че решенията на Общински съвет - Бургас, подлежат на следващ надзор от държавните институции.

Дългогодишните тежки процедури по разработване на подробни устройствени проекти, капиталови планове и най-много придобиването на благосъстоятелност на улици, каквито допреди четири-пет години община Бургас не притежаваше в местността Отманли, дават добра вероятност да стартираме най-сетне да развиваме в социална изгода цялата територия на местността Отманли.

Ако постройката не е въведена употреба, по какъв начин ще коментирате общоизвестното събитие, че тя се употребява от близо пет години?

- Съгласно Закона за устройство на територията режимът за въвеждане в употреба на здания от четвърта категория е регистрационен. Право на притежателят на постройката е да реши по кое време са завършили всички строителни действия. До този миг в община Бургас не е постъпвало заявление за вписване на постройката.

По какъв метод разпореждане по прокурорска инспекция за закононарушение от общ темперамент може да обоснове бездействието на общината по обезпечаване достъп до общински път?

- Общинска администрация е изпълнила тези контролни дейности, които са от нейната подготвеност.

Ще имат ли достъп до плажа и пристанището жителите след приемането на предложенията ви?

- Въпросната улица в никакъв случай не е стигала до морския бряг, а е свършвала в частен терен. Улица, която да обезпечава достъп до морския бряг, в никакъв случай не е съществувала и не е била планувана и по предишни устройствени и кадастрални проекти.

Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) морските плажове се отразяват в профилирани кадастрални карти, които се разпореждат от Министерство на регионалното развитие. Към сегашния миг за територията, която визирате, няма предоставена и направена такава карта. Съгласно ЗУЧК, с Подробен устройствен план се обезпечава свободен достъп единствено до избрани със профилирана кадастрална карта морски плажове.

С взетото от общинския съвет решение на 28.04.2020 година се планува нова улица, която да обезпечи настояването на " Лукойл Нефтохим " за сигурността на нефтобаза " Росенец " - обект със стратегическо значение за сигурността на страната.

Пристанът, който визирате, е със статут на частна благосъстоятелност - по документи хидротехническо оборудване, а визираният плаж не е отразен от Министерство на регионалното развитие в кадастъра и попада в парцел държавна благосъстоятелност.

В местността Отманли изрично има свободен достъп до съществуващите морски плажове.

Как ще отговорите на причините, че терените, които са наранени от препоръчаните от вас промени, се намират на километри от рибарското населено място?

- Според условието на ПУДООС даването на финансиране за сходен жанр планове става единствено при изискване че се позволяват проблеми със замърсяването на територията в нейната целокупност - имам предвид околност Отманли, част от която е Ченгене скеле.

Другият мотив за предлагането са свързани със сигурността въз основата на " Лукойл ". Как ще коментирате в тази връзка скорошният случай на пожар в парцела в съседство въз основата?

- Няма по какъв начин да разясня пожар в частен парцел, нито имам компетенциите на районната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Системата за сигурност на нефтеното пристанище е отговорност на притежателите на компанията и точно тяхното искане за гарантиране на тази сигурност е основата на утвърждения на 28.04.2020 година обстоен организационен проект.

Като главен мотив за това предлагането да бъде импортирано като изключителна точка Вие посочихте кандидатстването на Община Бургас за финансиране на създаване на ВиК мрежа в " Росенец " пред ПУДООС. През 2014 година Община Бургас кандидатства по план за създаване на водоснабдяване и канализация на лесопарк " Росенец ". В тази връзка - какво се е случва с кандидатстването през 2014 година?

- Именно неодобряването на подадения към ПУДООС през 2014 година план за създаване на водоснабдяване и канализация на Отманли е причина за инициирането на редица промени в подробните устройствени проекти за лесопарка. След привършване на всички нужни процедури, през 2018 година подадохме ново заявление за финансиране пред ПУДООС с обсег " Водоснабдяване и канализация на Лесопарк " Росенец " - Зона Хижи - Eтап 1 и Етап 2 ". За наслада, планът беше утвърден и отключи опцията за решение на дългогодишния проблем в целия регион по построяването на канализация и запазване на околната среда в избраните като " чувствителни " зони на Черноморското крайбрежие и Бургаския езерен комплекс. В местността Отманли има десетки почивни бази, заведения и хиляди гости целогодишно. Изграждането на канализация ще разреши на притежателите на туристическите бази и обекти да оферират по- добър туристически артикул и да създадат бъдещи вложения в тях. По този метод цялата територия ще се развие като все по-предпочитано място както от жителите на Бургас, по този начин и от туристи, което е и дългогодишното предпочитание на Община Бургас. 3.2

В кой миг от приготовление на апликационната процедура разбрахте, че се постанова смяна на Подробен устройствен план, която оферирате и която да бъде утвърдена по неотложност от Общински съвет - Бургас?

- Спешността се постанова от нуждата да продължи построяването на канализация в Отманли, с цел да се обезпечат съществуващите туристически бази, а също по този начин и от утвърждения ни план в рибарското населено място Ченгене скеле за създаване на лодкостоянка и етнографски риболовен комплекс. Строителството към този момент стартира, само че няма по какъв начин те да действат като новото туристическо място на Бургас без построяването на ВиК канализация и пречиствателни уреди. През зимата и сега там живеят към 400 риболовци, а през лятото посетителите доближават над 2 000. Строителството на канализация там, което е планувано в стадий 3, е обвързано механически с това на лодкостоянката и етнографския комплекс. Наличието на утвърдена градоустройствена основа, съгласно условията на бъдещата ВиК инфраструктура, е наложително изискване за разглеждане на заявката в ПУДООС. С решението на Общински съвет - Бургас е позволено разработване на план за изменение на ПУП-ПРЗ за тази територия точно за да се изпълнят нормативните условия за създаване на ВиК инфраструктура. Изработването и одобряването на всеки Подробен устройствен план е дълъг развой, изискващ събирането на голям брой документи и координиране от разнообразни институции. Това лиши на общинска администрация близо две години. През това време стартираха други два обекта, които са свързани с плана за ВиК мрежи в Отманли. Реализацията на стадий 3 от плана е обвързвана с изграждащите се в непосредствена непосредственост планове за лодкостоянка и Етнографски риболовен комплекс в Ченгене скеле, които се финансират с европейски средства. Предвидено е отпадните води от тези два обекта да се пречистват в бъдещия ПСОВ, който ще се осъществя с плана за ВиК мрежи в рибарско населено място Ченгене скеле. Това наложи да се базираме на плануванаъа в Правилника за работата на Общински съвет Бургас опция за внасяне на докладната бележка като изключителна, отчитайки изключителната значителност на цялата територия на местността Отманли. 3.3

В изявлението за " Капитал " през 2016 година казвате, че " теренът на " Хермес Солар " не е в обсега на плана, с който община Бургас е кандидатствала пред ПУДООС. " Включен ли е теренът на " Хермес Солар " в новата апликация и каква е връзката с смяната на статута на уличната мрежа, която беше призната на съвещанието на Общински съвет - Бургас от 28 април 2020 година?

- Първите два стадия - 1 и 2 на плана за ВиК канализация в местността Отманли, са за част от нейната територия. Новото кандидатстване е за финансиране пред ПУДООС за стадии 2А и 3, с което се изчерпва цялата територия на местността и ще бъде построена довеждаща ВиК инфраструктура до всички парцели в местността. Пред ПУДООС няма по какъв начин да се кандидатства за финансиране без утвърдена улична регулация, каквато към този момент Общински съвет - Бургас утвърди и това ще даде зелена светлина за кандидатстването ни за последния стадий. Надявам се да бъдем утвърдени, тъй като това е значимо за Бургас.

От отговорите на въпросите излиза наяве, че планът, за който кандидатствате е плод на дълготраен развой. Без отговор остава въпроса в кой миг се е наложило приемането по неотложност на ПУП-ПРЗ. В тази връзка - на коя дата разбрахте, че има опция да получите финансиране?

- На коя дата получихте напътствие да приемете ПУП-ПРЗ? - Указанията, които дадени от ПУДООС бяха, че с цел да се получи финансиране на плана през настоящата 2020- та година, заявката за него би трябвало да бъде импортирано до края на месец април. Всички процедури, които трябваше да приключат, за окомплектоване на докладната бележка и внасянето й в Общински съвет, не разрешиха тя да бъде импортирана в периода за входиране на постоянни докладни мемоари. В същото време в случай че докладната бележка трябваше да бъде прегледана на идващото съвещание през месец май, това би означавало, че Община Бургас щеше да загуби опцията финансирането да бъде обезпечено в актуалната 2020- та година Други два плана, които зависят от построяването на тази ВиК инфраструктура - лодкостоянка " Ченгене скеле " и Етнографски комплекс " Ченгене скеле " към този момент са утвърдени и са в развой на осъществяване. Отлагането на плана за ВиК инфраструктура на територията на местността " Отманли " за 2021 година слага под риск осъществяването на двата плана, които към този момент се осъществят.

Интервюто взе Росен Босев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР