Димитър Кузманов се превърна в една от сензациите в дебютното

...
Димитър Кузманов се превърна в една от сензациите в дебютното
Коментари Харесай

Кузманов: Чудесно е да имаш човек като Григор за съотборник


Димитър Кузманов се трансформира в една от сензациите в дебютното издание на United Cup. 29-годишният пловдивчанин накара света на тениса да приказва аз него, записвайки две разгромни победи в Пърт – 6-1 6-1 против Михаил Перволаракис (№506) и 6-2 6-0 над Зизу Бергс (№129). Кузманов е уверен, че присъединяване на United Cup ще помогне освен на него, само че и на другите играчи от българския отбор да покачат равнището си и да се стремят към още по-големия триумфи.

„ Участието на шампионат като United Cup е доста значимо за нас, защото ни дава опция да играем на най-голямата сцена против най-хубавите в света “ – сподели Кузманов в изявление за уеб страницата на ATP. „ Подобни съревнования демонстрират какъв брой доста се е развил тенисът. В момента даже играчите от моята част на ранглистата не са доста надалеч от равнището на топ тенисистите. Мисля, че това ще направи нашия спорт още по-интересен за почитателите “.

Големият напредък на Кузманов стартира преди три години на дебютното издание на различен екипен шампионат в Австралия – ATP Cup. Именно там българинът, който в оня миг бе №423 в ранглистата, записа първите две от общо 18-те си победи на равнище ATP. През октомври 2021 година той завоюва първата си Чалънджър купа, триумфирайки на шампионата в Барселона, а през август 2022 година доближи рекордния за него №159. Понастоящем Кузманов е на 196-а позици в света, като за втора поредна година приключи сезона в Топ 200.

„ Когато играеш толкоз добре и побеждаваш, това ти дава голяма убеденост. Точно това се случи и преди няколко години, когато участвахме на ATP Cup. Оттогава до момента позицията ми в ранкинга, както и игровото ми равнище, се покачиха доста “ – показа Кузманов.

„ По време на мача против Бергс непрестанно си повтарях, че би трябвало да върша нещата, които ще ми оказват помощ да играя по-добре и да доближи по-високо равнище. Знаех, че би трябвало да подобавам по този метод без значение от резултата. Трябва непрекъснато да се бориш на корта, без значение дали правиш неточности или изоставаш в резултата. Това е верният метод “ – безапелационен е осминафиналистът от Sofia Open 2021.

Кузманов се изрече ласкаво за водещата фигура в тима на България – Григор Димитров. Бившият №3, който бе в ролята на играещ капитан за „ трикольорите “, даде своя принос за триумфа над Белгия, побеждавайки Давид Гофен в два сета. Пловдивчанинът разкри, че е научил доста неща от Димитров, които съгласно него ще му оказват помощ при завръщането му към самостоятелните съревнования.

„ Когато имаш в тима толкоз добър състезател, който също така е и капитан, това ти оказва помощ доста, защото можеше да почерпиш доста опит както на корта, по този начин и отвън него. Винаги, когато играе, го следя деликатно и се пробвам да науча допустимо най-вече неща. Да имаш сходен човек на скамейката ти дава успокоение и самочувствие, защото той може да ти даде съвет във всяка обстановка. Чувствам се добре, когато Григор е в близост и това е едно от най-позитивните неща освен в този шампионат, само че и в отборните съревнования като цяло “ – сподели пловдивчанинът.

Тази седмица Кузманов ще се насочи към Мелбърн, където му следва ново предизвикателство – квалификациите за Australian Open, в които ще се изяви за втора поредна година. Пресявките стартират на 9 януари, а на 12 януари ще бъде изтеглен жребият за главната скица.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР