Димитър Ковачевски е от една седмица министър-председател на Република Северна

...
Димитър Ковачевски е от една седмица министър-председател на Република Северна
Коментари Харесай

Петков: Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет

Димитър Ковачевски е от една седмица министър-председател на Република Северна Македония, от тези осем дни четири прекара с българското държавно управление. Това единствено по себе си демонстрира предпочитание да се свърши работа. Това съобщи през днешния ден министър председателят Кирил Петков на чуването си пред депутатите за контактите със Скопие.

Министър-председателят получи въпрос от депутата от ГЕРБ-СДС и някогашен вътрешен министър Екатерина Захариева, която съобщи, че общите инфраструктурни планове няма да решат най-болезнените исторически въпроси. Според ГЕРБ-СДС кабинетът на Петков не е предложил нищо ново, а единствено е работело по рамката на предходното държавно управление.

" Нивото на дискриминация на българските македонци надминаха на моменти тези от Титова Югославия. Малкото реализирано от историческата комисия беше малко, само че нещо ", сподели Захариева. Тя прикани Петков да не се поддава на напън във връзка историческите комисии. Екатерина Захариева моли министър-председателят да каже дали или не е повдигнал въпроса за правата на българите в РСМ.

" Да, Димитър Ковачевски е от седмица министър председател на РСМ, а от тях 4 прекара с българското държавно управление - това сподели предпочитание да се свърши работа. За ден имахме големи напредъци по доста от сферата. Подписахме 3 меморандума, които бяха ключови- земеделие, кулоар номер 8 и дребни и междинни предприятия ", съобщи в отговор Кирил Петков.

Не пренебрегваме или слагаме на по-ниско равнище българската позиция. Дискусиите, до момента в който вървят по инфраструктура, говорихме и по значимите тематики като за правата на българите в РСМ, сподели още той.

Вече не приказваме за 5+1, а единствено след седмица ще приказваме за 4+1, заяви министър председателят.

На всеки 7 дни ще има действително направени планове. Петков разгласи, че няма да сменя членовете на историческите комисии, а новата сила им давала подтик за повече резултати.

Премиерът разгласи, че Ковачевски е заявил подготвеност българите да се впишат в конституцията на Северна Македония, само че без ясни периоди, ще има календар за работа, както и три подписани меморандума.

" Намалете ентусиазма, тъй като след това ще би трябвало да се обяснявате. Знаете ли какъв брой меморандума подписахме с тях - над 20, а за Коридор номер 8 три ", обърна се Захариева след доклада на премиера.

Бившият външен министър съобщи, че няма неприятно РСМ да преодолее страха си и да имаме обща история, а за какво не и общи празнувания на знакови персони. Тя попита дали държавното управление възнамерява събития във връзка по този начин значимата кръгла 150-годишнина от рождението на Гоце Делчев.

България и Северна Македония приготвят взаимно честване на 150-годишнината от рождението на Гоце Делчев, разгласи Петков. Честването на годишнината от рождението на революционера е на 4 февруари.

Европейските ни сътрудници ни чуват - Брюксел ни поддържа, не тъй като изискват нещо от нас, а тъй като са обнадеждени. Според него никой не ни схваща позицията единствено по общата рамка. Петков счита, че би трябвало да се приказва за права на индивида и работа против дискриминирането, тъй като това е " езикът " на Европейски Съюз.

Правата на българите в Република Северна Македония са голям приоритет, безапелационен е министър председателят. " Българският интерес ще бъде предпазен. Българите в Република Северна Македония ще имат равни права ", увери Петков.

Той даде за образец декларираното политическо желание от страна на премиера Димитър Ковачевски хората с българско съзнание да бъдат вписани в конституцията, без да се ангажира със периоди.

Отворихме дружно с Димитър Ковачевски офис на Българска телеграфна агенция и нещото, което ме впечатли, той даде личния си телефон на индивида, който ще стои в редакцията. Заяви, че и при най-малкия вандалски акт или графити пред вашия офис, не се обаждайте на полицията, а на мен. Това е жестът, това е методът.

Скандал се разви и във връзка желаното персонално пояснение от Захариева поради споменаването на бившето ръководство на Министерство на външните работи, а от Българска социалистическа партия обявиха, че от ГЕРБ-СДС се усещат афектирани, когато се споделя истината.

Даниел Митов от ГЕРБ-СДС се включи във втория кръг от въпроси към министър-председателя: Умилително е по какъв начин се впечатлявате, че премиера на РСМ си е дал телефона на ръководителя на пресклуба на Българска телеграфна агенция. Надявам се да не преживеете нашето отчаяние. Той сподели, че през днешния ден президентът на РСМ има среща с ОМО Илинден, с което ги легитимира.

Митов пожела Петков да посочи какво мисли за възможната идна среща на президента на Северна Македония Стево Пендаровски с ОМО " Илинден " ПИРИН и ОМО Илинден.

" Да, знаем кои са ОМО Илинден, знаем какви са заплахите, само че няма да се подадем на провокациите. Имаме явен компас и начертан път пред нас ", отговори Кирил Петков.

Преди две седмици стана ясно, че Пендаровски ще одобри " делегация " на две македонски организации от България - ОМО " Илинден " ПИРИН и ОМО Илинден. Впоследствие той отсрочи срещата за неопределен срок, само че македонските медии не престават да настояват, че такава среща ще има. ОМО Илинден е записана като политическа партия през 1999 година, само че регистрацията ѝ е отнета година по-късно. Конституционният съд е оповестил ОМО Илинден за противоконституционна политическата партия, защото тя се бори за разединение на част от територията на страната ни.

" Президентът Пендаровски на нашата среща е казвал, че в последните 30 година разговорът е стигнал най-ниската точка. Има доста хора, които работят РСМ да не влезе в Европейски Съюз, само че хубавото е, че политиката на двете страни зависи от политиките на изпълнителната власт, на Министерския съвет. Диалогът няма да се води на президентско равнище. От тук нататък ще се фокусираме върху градивния звук и ще се опитаме да пренебрегваме силите, които ще се опитат да изкарат от релсите този развой. Да, не можем да влизаме на сляпо в този развой, само че не се концентрирам в думите на президента Пендаровски ", сподели още Кирил Петков.

Правата на българите ги слагаме в приоритет, както и общата ни история. Историческата комисия към този момент има и някакви готови текстове. Решихме първо да забележим точките, по които комисията към този момент се съгласила. Това, което ще промени обстановката, е в идващите 10 година да работим със Северна Македония, до момента в който те отварят всяка една от тези 27 глави за договарянията с Европейския съюз. Ако всеки случай на езика на омразата, можем да го вкараме през Европейски Съюз, можем да обърнем риториката, безапелационен бе Петков. Според него обвързването на стопанските системи и бизнеса били дълготраен поръчител за добросъседство и в случай че те сработят, то нямало значение дали държавните управления се карат.

Най-доброто за България е да имаме добросъседство, отворени граници, правата на българите в РСМ да са предпазени, само че това не би трябвало да става на цената на занемаряване на характерни български ползи, безапелационен бе той.

Въпросът за македонско малцинство у нас е неприемлив, безапелационен бе Петков.

Европейската комисия е подготвена да поддържа финансово самолетната линия София-Скопие, разгласи Петков. По проект тя трябвало да тръгне от март.

" Постигането на икономическа съгласуваност е хубаво нещо, само че не отразява насъбраните проблеми и въпроси. Опитът ни демонстрира, че позволени до преговорния развой, страните се окопават в обещаното преди този момент ", разяснява Даниел Митов от ГЕРБ.

Поздравявам ви, тъй като разбрахме, че ваши полезности са - съблюдаване на правата и свободите на индивида, битката против езика на омразата. На тяхна база породи Движение за права и свободи и е първата политическа партия, записана по закон след рухването на комунистическия режим. Нашата основа постоянно е била заедността. Различията не са проблем, а благосъстояния, сподели пък водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той акцентира, че позиция на придвижването е, че разликите на страните могат да се преодолеят с участие в съюзи като НАТО и Европейски Съюз. И напомни, че партията е застанала зад концепцията за разширението на Европейски Съюз със Западните Балкани още през 2007 година

По тематиката за Северна Македония си мисля, че даже не сме чували предходния министър председател, даже не беше в зала за сключване на контракта за добросъседство. Към сътрудниците от ГЕРБ - това не е позиция, по която би трябвало да се разделяме. Никога не сме си разрешили да използваме тематиката районен съд Македония да атактуваме ръководещите, когато ние бяхме съпротива, сподели пък Кристиан Вигенин от Българска социалистическа партия. Той прикани ГЕРБ да се опитат да спомогнат за отблокиране на процеса, с който не съумели да се оправят.

Премиерът поставя старания, които се надявам да подкрепите, обърна се още Вигенин към ГЕРБ.

Тошко Йорданов от " ИТН " благодари на Кирил Петков, че е в зала, сравнявайки го с Бойко Борисов, който по неговите думи не е идвал.

Председателят на ПГ на Има Такъв Народ разяснява тематиката: В предходното ръководство по тематиката с Македония говореше един войвода-македонец от Русе, това беше експертизата общо взето. Всякакви старания за разговор и стопански връзки би трябвало да се поддържат, само че и ще държим да има юридически права за българите в Македония. И той удостовери, че желае българите в конституцията. Според него нещата скоро ще са разнообразни, без да се постанова да се отстъпва от националните ни ползи.

Искаме да отчитате резултати, а като виждам какъв брой време прекарвате тук, не знам по кое време ще ги произведете, разяснява съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Отношенията със Скопие не трябва да се слагат единствено като стопански или политически. Те са свързани с една продължаваща имитация и принуда на български жители. Трябва да повтаряме нашата теза на нашите сътрудници в Брюксел и в РСМ. Ако ние не си защитим позицията, няма кой да го направи, безапелационен бе пък водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов.

След над 1 час и 40 мин въпроси и диспути, съвещанието завърши.

Народно събрание изслуша премиера по искане на ГЕРБ-СДС. Народните представители не престават работа с постоянния си петъчен надзор.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР