Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, може да остане още

...
Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, може да остане още
Коментари Харесай

Ще видим Митьо Очите на куково лято - ето защо

Димитър Желязков, прочут като Митьо Очите, може да остане още няколко години в турски затвор, твърди вестник " България през днешния ден ". И до ден сегашен турският съд отхвърля да насрочи дело за връщането на Димитър Желязков - Очите у нас.

60-дневният период, в който важи европейската заповед за арест, изтече преди две седмици. Така на процедура основанията за задържането и възможната му екстрадиция у нас стават невалидни, изясняват адвокати.

" Не мога да ви кажа за какво съдът не е насрочил дата за разглеждане на делото за екстрадиция на Димитър Желязков. Ние от прокуратурата сме подготвили документите и чакаме съвещание. Ако се стигне до дело и няма възражения от страна на обвинения, той може да бъде върнат в родината си незабавно. Ако възрази, обаче може да се проточи и с години. ", споделиха от държавното обвиняване.

Освен съда от случая на Очите не се интересуват и българските дипломати в Турция, сподели инспекцията на сътрудниците.

" Митьо Очите е задържан в Турция?! Сигурен ли сте? ", по този начин ненадейно възкликна служителка в консулството ни в Истанбул, която отговори на посочения за връзка с жители телефон.

След като й бе разяснено, че казусът със задържането на Очите е автентичен, и то с двумесечна отминалост, тя ненадейно се тормози и възкликна: " Да, това беше от дълго време! ". След като спомените на дипломатката се проясниха, тя стана доста по-словоохтлива и показа, че арестантът не е търсил контакт с консулството. Опит за връзка с него най-вероятно не са правили и българските дипломати, въпреки това да е тяхно обвързване.

Все отново служителката посочи, че не е изцяло сигурна, защото отговорниците за това не са към този момент на работа и няма кого да попита.

Информация за случая с хаоса с Очите нямат и в българската прокуратура. Те не престават да се надяват, че арестуваният в Истанбул Желязков ще бъде върнат у нас.

" Това е естественият развой, който сме задействали. В момента, в който лицето е получило обвиняване, въпреки и задочно, разгласен е за търсене, издадена е европейска заповед за арест и откакто към този момент е открито, идната стъпка по закон е молба за изгонване на лицето. Най-естествено е българският съд да го съди и би трябвало да го представим пред българското правораздаване ", съобщи Арнаудова още по време на задържането на несебърския Ал Капоне.

Очите е задържан по съмнения, че е началник на проведена незаконна тайфа за рекет, телесни повреди и разпространяване на опиати. Групата на несебърския Ал Капоне е разрушена по време на зрелищна спецакция в Бургас на 2 август тази година, при която са арестувани 12 души, само че Димитър Желязков не е измежду тях. Очите е неотложно разгласен за търсене с алена бюлетина от Интерпол.

Ден по-късно е открит и арестуван по силата на издадената европейска заповед за арест. Той е разпознат от турски ченгета в Истанбул.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР