Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната

...
Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за председател на Сметната
Коментари Харесай

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ - СДС за председател на Сметната палата

Димитър Главчев е номинацията на ГЕРБ-СДС за ръководител на Сметната палата, заяви пред публицисти в Народното събрание ръководителят на парламентарната група Десислава Атанасова. Тя посочи, че срокът за номинации изтича през днешния ден, отбелязва Българска телеграфна агенция.

 

Кандидатурата на Главчев през днешния ден ще бъде импортирана в деловодството на Народното събрание.

 

Десислава Атанасова добави, че номинацията е утвърдена от ръководещия сътрудник " Продължаваме промяната - Демократична България ". Засега не е известно дали обединението ще има своя кандидатура за ръководител на институцията.

 

Срокът за внасяне на номинации в деловодството на Народното събрание изтича през днешния ден в 18.00 часа. В петък той беше продължен за повторно, откакто до вечерта на 7 юли единствената импортирана кандидатура беше тази на Нина Стоименова, издигната от " Възраждане ".

 

С проекторешението за удължение на периода депутатите дефинираха до избора на нов ръководител длъжността да извършва Горица Грънчарова-Кожарева, бивш заместител на Цветков, а след отстраняването му краткотрайно изпълняваща длъжността му.

 

Димитър Главчев беше един от първите депутати на ГЕРБ от основаването на партията и влизането ѝ в Народното събрание. 

През 2017 година беше определен за ръководител на 44 Народно събрание, само че няколко месеца по-късно беше отхвърлен със скандал поради това, че бе лишил думата на Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание.

 

Тогава той се отхвърли и от депутатското си място, а по-късно не се е кандидатирал в партийните листи на ГЕРБ.

 

Мандатът на досегашния ръководител на Сметната палата Цветан Цветков изтече още през 2022 година, само че парламентарната рецесия стана причина за закъснение на естествения избор - както и на серия от други основни институции, чакащи промяна от години.

 

Изненадващо, през януари 2023 година Цветков беше уволнен без единодушието на Политическа партия и Демократична България и без да е почнала изискваната по закон процедура за избор на нов шеф. Вместо това Сметната палата беше оставена 6 месеца под управлението на заместничката му Горица Грънчарова-Кожарева, която през вчерашния ден отхвърли да допусне предшественика си в постройката на институцията.

 

Политическа партия и Демократична България завоюваха дело пред Конституционния съд, който удостовери, че Народното заседание е нарушило главния закон с отстраняването на Цветков - а ГЕРБ и Движение за права и свободи по неотложност задействаха избор на нов претендент.

 

До през днешния ден беше ясно, че няма консенсус за фаворит сред ГЕРБ и ПП-ДБ, срокът за номинации беше удължаван два пъти, а " бетонирането " на Кожарева за ръководител предизвика президента Румен Радев да заведе втора тъжба пред Конституционния съд поради нарушение на по-ранното му решение (т.е. за това, че Народното събрание не е възстановил автоматизирано Цветан Цветков на поста му).



Очаквайте детайлности

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР