Димитър Ганчев е основател и управляващ на TiVi.bg. Коментарът е

...
Димитър Ганчев е основател и управляващ на TiVi.bg. Коментарът е
Коментари Харесай

Всеки бизнес трябва да се приведе под общия знаменател на кръчма

Димитър Ганчев е създател и ръководещ на TiVi.bg. Коментарът е от профила му във " Facebook " и е във връзка идния митинг на бизнеса против измененията на Министерството на финансите в Наредба Н-18 за касовите апарати и софтуера за ръководството им.

Не съм протестирал от 2012 година, когато тихомълком и без никакво публично разискване държавното управление на ГЕРБ причисли България към SOPA (Stop Online Piracy Act) – един мракобесен документ, след който интернет към този момент нямаше да бъде същия. След огромното публично неодобрение, по остаряла (тогава не чак толкоз стара) традиция, Борисов спря утвърждението на SOPA в Народното събрание и си останахме като с Истанбулската спогодба – подписали, само че нератифицирали.

Сега отново имам мотив да се включва в митинга в сряда от 12 ч пред Народното събрание против Наредба Н-18 (формално за касовите апарати, в фактически за регулация на бизнеса).

Първо да кажа, че това не е инцидентен митинг, проведен от група хора във " Facebook ". Организиран е " публично " от браншовите организации в туризма (БХРА, БАЗ и др.), както и от други организации на дребния и междинен бизнес.

Аз в действителност не съм склонен с съвсем нито едно от настояванията на ресторантьорите – нито желая да бъде понижено ДДС-то им, нито да отпадне контролът върху издаването на касови бележки в заведенията.

Защо въпреки всичко считам, че безусловно всички би трябвало да подкрепим пртотест против Наредба Н-18?

Защото посредством разпоредба, която е призната преди 14 години за регламентиране на касовите апарати, в този момент се вкарва регулация на бизнеспроцесите. Тя към този момент нито е за касовите апатрати, нито за софтуера за тяхното ръководство, а е за метода, по който в България може да се прави бизнес.

Дори данъчните в последна сметка признаха, че са очаквали наредбата им да засегне единствено към 50 000 компании от сферата на обслужването, и по-късно са осъзнали, че е засегнала ВСИЧКИ.

Нека порасъждаваме малко върху последната дума. Наредбата визира ВСИЧКИ. Тя е направена с мисъл за търговски обект, смесен със склад или кухня в задната стаичка и надлежно с процесите, които се извършват в подобен вид бизнес. И в този момент всички процеси на всички бизнеси би трябвало да се приведат под общия знаменател на механа. Аз към този момент съм писал по въпроса, нищо от това не се е трансформирало или не е отпаднало. Променило се е единствено това, че последователно се сетиха какво са изпуснали и го прибавиха (например заплащанията с натрапен платеж към този момент също би трябвало да са по наредбата).

Ще стачкувам не тъй като желая да ми отпадне задължението да издавам касова записка,

нито тъй като желая да ми понижат ДДС-то. Нито ми дреме за касовия уред – той ми е толкоз пренебрежим разход, че даже не го мисля. Ще стачкувам, тъй като страната се ръководи некадърно и се взимат некомпетентни управнически решения от хора, които нямат потенциала – интелектуален и учебен, да го вършат. След което до дупка си пазят решението (в този смисъл, аз не чакам никаква смяна след този митинг – наредбата ще си влезне в действие след 3 дни и точка).

Аз също не съм най-големият експерт по бизнеспроцеси, не съм учил това (математик съм), само че когато 27 години организираш работата и на хора, и на системи, започваш да поназнайваш туй-онуй. Когато обаче трудовият ти стаж е на бюро като данъчен контрольор, не би трябвало да се месиш в процеси, които не си виждал и за които даже не знаеш, че съществуват. Би следвало да си даваш сметка за това и даже да не се опитваш. Камо ли да го приемеш в разпоредба и да тръгнеш да я налагаш на 100% от бизнеса. Пак да повторя, че

няма бизнес, който да не е задължен да се нагоди. Няма подобен –

бил той дребен и простоват или огромен и комплициран. Моят, да вземем за пример, е доста дребен и извънредно комплициран, съвсем без аналог (предоставям " услуга като услуга " на едро и самичък съм си клиент на дребно).

Работата на данъчните служби е да управляват паричните потоци на входа и изхода и единствено това. Понеже ги лъжат и не могат да заловен парите (в брой в заведенията), те взеха решение да управляват ДЕЙНОСТТА, като направиха такива наложителни условия към софтуера за ръководство на тази активност, че ти да не можеш да я управляваш настрана от продажбите. Идеята им е, че не можеш да дадеш поръчка на кухнята да сготви три кюфтета или на склада да изпише чифт обувки, в случай че преди този момент не си записал в касовия уред (и надлежно в НАП) продажбата на три кюфтета и чифт обувки.

 Дори данъчните в последна сметка признаха, че са очаквали наредбата им да засегне единствено към 50 000 компании от сферата на обслужването, и по-късно са осъзнали, че е засегнала ВСИЧКИ.
© Юлия Лазарова

Дори данъчните в последна сметка признаха, че са очаквали наредбата им да засегне единствено към 50 000 компании от сферата на обслужването, и по-късно са осъзнали, че е засегнала ВСИЧКИ.

Обаче за всеки различен бизнес това е обезчестяване. Действително може да се свърши работата по метода, по който желае по-силният, само че удоволствието ще е единствено за него. За другата страна ще е просто примиряване.

Ако желае да управлява онази част от активността, която е редно да управлява, страната в лицето на нейните органи (в случая министър Горанов, тъй като свръхрегулацията се вкарва с негов акт, а не със закон) да бъде по този начин добра

да подходи аналитично и даже (изненада!) научно. А не административно-командно.

Да си наеме някой икономист, който да им изясни разликата сред front office и back office, да си създадат разбор по бизнеси къде е границата сред едното и другото (например в нашия бизнес фронт офисът е касата, която обслужва клиентите, а бек офисът – дейтацентърът) и да си откри метод да управлява единствено първото, без даже да помирисва второто, тъй като няма това право, а и нужда.

Текущото положение е като в древногръцка покруса с единение на времето и мястото на действието. За да заловен какво се случва в касата ми, желаят да ми управляват активността в дейтацентъра, тъй като това е моята кухня, моят склад и моята работилница. Обаче това е парадокс, който просто няма да се случи, тъй като не може да се случи. Няма по какъв начин да се случи с никаква кръчмарска разпоредба, тъй като аз имам физически point of sale, в който продавам виртуална услуга. Да, несъмнено, както всички останали и аз ще се наведа и ще се върша, че съблюдавам наредбата в касовата зона, привеждайки я като активност до магазинче с набор от продукти. Практически няма бизнес в България, който тази разпоредба да не обръща с хастара на открито,

тъй като му се намесва в активността, а освен в отчитането,

както човек може да си намерения по наименованието на наредбата " За касовите апарати " и всеки бизнес ще направи същото – ще се прави на магазинче със програмен продукт за магазинче.

Правилното държание от страна на страната щеше да бъде първо да направи разбор на другите бизнеси (всички, освен забележимите от тротоара по време на " разходката " на данъчния инспектор), да откри на кой до каква степен му стига " фронт офисът ", отговарящ за приходите и от кое място нататък му е " бек офисът ", отговарящ за същинската активност и чак след това да взима решение до каква степен е редно да се намеси. В ресторанта и в магазина за обувки тази граница е от ясна по-ясна, само че в случай че някой прояви интерес, ще го заведа в някой дейтацентър, с цел да ми покаже къде там е тази граница. Сега сме в обстановка на към този момент взето политическо решение за привеждане на всички под общ знаменател и заричане за потребление на по-малко мощ, до момента в който всеки бизнес си откри позата, в която да си поддържа връзка с страната по по-малко мъчителен (и обиден) метод.

И по тази причина ще стачкувам в сряда в 12 ч пред Народното събрание – тъй като страната НЕ ТРЯБВА да се ръководи по този начин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР