Димитър Гамишев Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев е продал преди

...
Димитър Гамишев Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев е продал преди
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ прехвърлил на бедняк фирма с 200 000 лв. дълг


Димитър Гамишев

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев е продал преди към две години компанията си " Гамишев – НКД “ ЕООД със отговорности към бюджета в размер на към 200 000 лева на сдружение, ръководено от малоимотен жител. Това заяви уеб сайтът Бивол, като информацията се удостоверява от Търговския указател и обществения лист на Националната организация за приходите за безимотните длъжници на хазната.

В случая става дума за типичен случай на прекачване на сдружение на малоимотно лице, излиза наяве от данните на данъчната организация. Това в предишното бе една от най-разпространените схеми за отбягване на данъчно облагане или за източване на Данък добавена стойност. От Националната организация за приходите (НАП) обясниха предходната седмица, че в огромна степен малките врати в закона в последните години били лимитирани поради въвеждане на редица ограничения като възбрана за прекачване на компания по време на данъчна проверка, пред- и следрегистрационен надзор по Данък добавена стойност и т. н.

По този случай все още Национална агенция за приходите е поискала от съда оповестяване на нищожност на една от покупко-продажбите. Започнала е и проверка на физическото лице Димитър Гемишев, с цел да му се потърси отговорност като физическо лице с персоналното му имущество за насъбраните отговорности, показаха от данъчната организация.

Прехвърлянето на компанията на Гемишев на сдружението " Файнест Асошиътс “, ръководено от Георги Михайлов Георгиев, е станало през април 2016 година, излиза наяве от данни в Търговския указател. По данни от системата за правна информация ДАКСИ Георгиев взе участие или е взел участие в ръководството на още 93 компании и в собствеността – на 54. Проверка на Биволъ е посочила, че най-малко 10 от компаниите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на Национална агенция за приходите.

Фирмата, която до април 2016 година е била на Гамишев, е влезнала през август 2017 година в черния лист на дължащите на Национална агенция за приходите над 5000 лева, само че нямат имущество, което да бъде осребрено, нито пък вземания от трети лица. По последни данни неплатените обществени отговорности на компанията са 202 991 лева Изданието Биволъ твърди, че отговорностите са били насъбрани още преди прехвърлянето на сдружението.

Гамишев стана народен представител напролет на 2017 година, а прехвърлянето на компанията се случва малко преди да бъде определен за общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев. Преди да стане началник на локалната конструкция на ГЕРБ и народен представител, Гамишев се е занимавал с предприемачество в областта на строителството. Според Биволъ през 2012 година брачната половинка на Гамишев Боянка е получила близо 400 000 лева европейско финансиране от селската стратегия за къща за посетители в с. Гайтаниново. Неговата снаха Ангелина Гамишева пък е взела от същата стратегия близо 300 000 лева за къщи за посетители в с. Лещен.

Миналата седмица гражданско съдружие " БОЕЦ “ повдигна тематиката с големия размер на несъбрания от Национална агенция за приходите Данък добавена стойност поради прехвърлянето на компании на малоимотни и безимотни лица. Според данните става дума за 5.8 милиарда лева за интервала от 2000 година до края на 2017 година В петък данъчната организация се оправда, че в последните години сумата на несъбрания налог доста е спаднала, каквато е и позицията на финансовия министър Владислав Горанов и шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова. Междувременно се разбра, че Сметната палата е почнала инспекция на събираемостта на Данък добавена стойност, а " БОЕЦ “ внесе сигнал за проблемите със събираемостта на Данък добавена стойност в България до ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Междувременно, четири дни, откакто шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова съобщи, че тя не разполага с информация за данъчни чиновници, забъркани в Данък добавена стойност схеми, във вторник бе обявено, че профилираната прокуратура и ГДБОП правят процесуално следствени дейности против проведена незаконна група, извършваща корупционни закононарушения. " Днес - 27 март, на територията на градовете София, Рила и Ботевград се правят претърсвания и изземане в служебни пространства и жилища. Организираната незаконна група се състои от чиновници на Национална агенция за приходите “, споделиха от прокуратурата. Оттам не дадоха повече детайлности. От Национална агенция за приходите споделиха, че не разполагат с повече информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР