Димитър Фердинандов е абитуриент в ЕГ "Пловдив". Пловдивчанин е сред

...
Димитър Фердинандов е абитуриент в ЕГ "Пловдив". Пловдивчанин е сред
Коментари Харесай

Писмото на едно момче до Дядо Коледа ще ви вдъхнови

Димитър Фердинандов е зрелостник в ЕГ "Пловдив ". Пловдивчанин е измежду най- дейните младежи в града, с дейна позиция в доброволческата активност, написа "Трафик ".

Той работи по разнообразни планове, победител е в редица интернационалните състезания, а тази година стратегия за колонизиране на Слънчевата система му донесе първа премия в XXI Национален конкурс „ Космосът – настояще и бъдеще на човечество” на фондация „ Еврика”.

Solar System Colonization Program (SOCOL) е упорит план, който не дава обещание единствено бъдещи колонизации или пилотирано проучване на Слънчевата система, а се занимава с проблеми и рискове като климатичните промени и световното стопляне, осигурявайки сигурност на живота и опция за бъдещото му развиване.

Ето и писмото, което Митко Фердинандов написа до положителния дъртак. В него са събрани мислите и фантазиите на едно момче, за което няма невъзможни неща:

Скъпи Дядо Коледа,

От години не съм изпитвал потребността да пиша писмо до теб, тъй като ти постоянно вярно отгатваш какво искам и от какво се нуждая. Благодаря ти за купищата игри и играчки, за топлите облекла и прелестните писма-пожелания, които оставяш на масата до изпитото топло мляко, което в никакъв случай не пропущаме да оставим за теб.

Благодаря ти за всички усмивки, които твоят доблестен труд донесе на мен и моето семейство. Илюзорен или не, ти правиш всички ни по-добри и носиш топлота в сърцата ни!

Дядо Коледа, аз пораснах и разбрах, че светът не е единствено игра и развлечение. През годините учих старателно и се пробвах да осмисля света към себе си. Той се оказа в действителност превъзходен, надалеч по-вълшебен от това, което си представях!

Книгите и енциклопедиите, до които от дребен се допитвам, част от които точно ти ми подари, ми разрешиха да пътувам във времето, където научих за ранните хора, динозаврите, първите земноводни, първите риби, катаклизмите, и в пространството - доближих до невероятни места в нашата превъзходна Вселена. На моменти се усещах самичък в това безпределно пространство, само че по този начин осъзнах какъв брой значими са хората към мен.

Пътувах и към Земята и осъзнах, че не всички деца и младежи имат достъп до способите, които ми разрешиха да пътувам до тях. Много от тях не могат да отидат на учебно заведение, тъй като то или не съществува, или би трябвало да пораснат и да се грижат за фамилиите си. Затова, Дядо Коледа, тази година не желая нищо материално, само че апелирам те, върни тези деца в учебно заведение!

Не позволявай събитията да лишават от тях нещо толкоз прелестно - това да знаят и познават света към себе си! Нека през 2020 повече деца пътуват като мен във време-пространството и осъзнаят какъв брой магически е светът към тях! Подари обучение, тъй като колкото повече хора имат допир до знанието, толкоз по-добър ще е нашият свят!

С благопожелание за лек път,
Димитър Фердинандов

* Вчера, 10 декември, бе маркиран Международния ден за правата на индивида. На тази дата през 1948 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема Всеобщата декларация за правата на индивида, която има за цел да сложи база, върху която страните да градат по-добрия и първокласен живот на жителите.

С самодейността "Писмо до Дядо Коледа " ние, Младежките европейски посланици, желаем да напомним, че правата на индивида не са знамение! Те са неприкосновени и са годни за всеки един от нас, без разграничаване от какъвто и да е тип, като да вземем за пример раса, цвят, пол, език, вяра, политическо или друго мнение, народен или обществен генезис. Аз стоя зад Член 26., съгласно който:

1. Всеки човек има право на обучение. Образованието би трябвало да бъде гратис, най-малко що се отнася до началното и главното обучение. Началното обучение би трябвало да бъде наложително. Техническото и професионалното обучение би трябвало да бъдат общодостъпни, а висшето обучение би трябвало да бъде еднообразно налично за всички на основата на техните качества.

2. Образованието би трябвало да бъде ориентирано към изцяло развиване на човешката персона и усилване на уважението към правата на индивида и главните свободи. То би трябвало да спомага за разбирателството, търпимостта и другарството сред всички нации, расови или религиозни групи, както и за реализиране активността на Организацията на Обединените народи за поддържане на мира.

3. Родителите имат право, с приоритет, да избират типа обучение, което да получат техните деца.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР