Димитър Димитров (на снимката) и Светлин Тодоров са основните акционери

...
Димитър Димитров (на снимката) и Светлин Тодоров са основните акционери
Коментари Харесай

LINK Mobility подновява придобиването на основния бизнес на "Алтерко"

Димитър Димитров (на снимката) и Светлин Тодоров са главните акционери в " Алтерко "

© Юлия Лазарова Норвежката LINK Mobility Group възобновява дейностите за придобиване на телекомуникационния бизнес на българската " Алтерко ". Това излиза наяве от подаденото съобщение до Комисията за защита на конкуренцията. Предстоящата договорка беше оповестена преди повече от година, само че беше краткотрайно замразена поради смяна в собствеността на норвежката група. Антимонополното ведомство би трябвало да се произнесе по интервенцията, която се чака да окаже влияние върху пазарите на услуги по мобилно уведомяване и премийни гласови известия.

Какво се продава

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Придобиването визира телекомуникационния бизнес на " Алтерко ", който включва пет компании в три страни. Това са българските " " Теравойс ", " Тера комюникейшънс " и " Алтерпей ", румънската Teracomm RO и македонската Tera Communications. Фирмите работят в областта на мобилните услуги с добавена стойност, мобилен маркетинг и изпращане на уведомителни известия, а измежду клиентите им са мобилни оператори, банки и така нататък " Алтерко " ще резервира бизнеса си с интернет на нещата (IoT) и умните устройства на " Алтерко роботикс ". По предварителни данни консолидираните продажби на българската група нарастват с близо 13% през 2018 година (виж графиката).

В края на предходната година акционерите на " Алтерко " утвърдиха продажбата на петте сдружения на LINK Mobility Group при минимална цена на договорката от 7.9 млн. евро (15.4 млн. лева.). Това е индикативната пазарна стойност на личния капитал на телекомуникационния бизнес на " Алтерко " към края на 2017 година съгласно направената в средата на предходната година самостоятелна оценка. Сумата е избрана на база облагата на прехвърляните сдружения преди лихви, налози и амортизации (EBITDA) на консолидирана база, умножена с коефициент 5.5.

Норвежка договорка

През октомври 2018 година " Алтерко " и LINK Mobility Group се споразумяха да удължат крайния период на обвързващото си съглашение. Първоначално договорката се очакваше да бъде завършена до края на април 2018 година, само че договарянията сред двете компании бяха краткотрайно замразени, откакто Victory Partners VIII Norway насочи оферта за придобиване на LINK Mobility Group, която завърши сполучливо. Victory Partners на процедура се има непряко от фондове, ръководени от дотогавашния притежател на LINK Mobility Group - основаната в Бостън ABRY Partners. След прехвърлянето на собствеността норвежката компания реши да се отпише от борсата в Осло.

Това ще бъде втората българска договорка за норвежката група, която през есента на 2017 година закупи " Войском " (сега " ЛИНК Мобилити " ) за 3.8 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР