Димитър Димитров е изпълнителен директор на Софарма Трейдинг от основаването

...
Димитър Димитров е изпълнителен директор на Софарма Трейдинг от основаването
Коментари Харесай

От ентусиазма към стратегията

Димитър Димитров е изпълнителен шеф на " Софарма Трейдинг " от основаването й досега

© Надежда Чипева Профил

Димитър Димитров стартира кариерата си през 2000 година и до март 2003 година работи в бизнес групата Vomix Jsc & Iskander – 97 Ltd. (генерален дистрибутор за България на Henkel и на Reckitt Benckiser Adriatic D.o.o.) като управител ръководство на паричните потоци, финансов шеф и изпълнителен шеф. През 2003 година е назначен за заместител изпълнителен шеф в компанията за търговия на едро с медикаменти " Санита трейдинг ". От април 2004 година досега е изпълнителен шеф на " Софарма трейдинг ". Завършил е " Финанси " в Стопанската академия " Д.А.Ценов " - Свищов. Владее британски, съветски и италиански. Компанията

Компанията за търговия на едро с медикаменти " Софарма трейдинг " е част от групата " Софарма " и е основана през 2006 година посредством интеграция на пет дистрибуторски компании. От 2009 до 2016 година тя непроменяемо е компанията с най-големи доходи от активността в бранш " Фармация " съгласно класацията " Капитал 100 ". През 2017 година приходите надвишават 672 млн. лева при растеж от 10% са приходите на компанията, а облагата преди налози нараства с 9% до 16.2 млн. лева Пазарният дял на " Софарма трейдинг " е 20.58% при конкуренция от близо 200 компании с сходен предмет на активност. През 2015 година компанията стартира районната си агресия и навлиза на сръбския пазар. Отново тогава компанията показва на българския пазар и лична аптечна марка SОpharmacy. Екипът е от 1500 души. Още по тематиката
Борсовите компании през 2017 година: Силен растеж на облагите и приходите

Увеличеното вътрешно търсене и износът са главните аргументи за положителните финансови резултати
31 яну 2018
Десетте акции на 2018 година

Анализаторите чакат 10% растеж на SOFIX и залагат още веднъж на традициционно откритите към вложителите компании
5 яну 2018 Как попаднахте във фармацевтичния бранш и какви са спомените ви от първите години в него?

Случайно, както се случва постоянно в живота и първите месеци се чудех: " Къде попаднах? ". Трябваха ми обаче единствено няколко месеца, с цел да схвана че фарма секторът е моята орис, моето бъдеще. За мен това е промишлеността, в която човек може да осъществя фантазиите си, освен това като оказва помощ на другите. Какво по-удовлетворяващо...

Иначе първите ми мемоари са свързани с динамичността – това е другото, което ме притегли и ме задържа толкоз години. Спомням си, че научавах нещо ново всяка секунда, трябваше да наваксвам бързо със спецификите на сектора. Много ми харесаха и хората. Имах шанса да срещна още в първите си години моя наставник в специалността – Огнян Донев (бел. авт. - мажоритарен притежател на " Софарма " и " Софарма трейдинг " ), от който научих всичко за бизнеса. Той беше моят втори университет.

Така че освен първите, всичките ми години в опазването на здравето си наподобяват – динамични, вдъхновяващи, цялостни с провокации, които доста обичам.

Това, което може би отличава първите години от днешния ден, е, че тогава карахме повече на възторг, а в този момент разчитаме на задълбочена експертност, ясна тактика, доста професионални принадлежности – от роботизирани хранилища до цифрови платформи за ръководство на big data. Преди действахме съгласно обстановката, в този момент ние дефинираме събитията.

Търговията на едро е сегментът с най-ниска норма на облага във фармацевтичния бранш - по какъв начин успявате да инвестирате в нови технологии и в увеличение на екипа, изплаща ли се тази инвестиция?

Ние сме сполучлива и печеливша компания, тъй като имаме диверсифициран бизнес модел, не сме подвластни от нито един сегмент и по тази причина генерираме друга облага от другите ни бизнес линии. Тази тактика ни подсигурява, че ще продължаваме да растем динамично макар регулаторния напън върху маржовете, който е характерен за бранша на търговия на едро с медикаменти в целия свят. Затова стратегически фокус са ни ритейл сегментът на аптечния пазар и районната ни агресия. Ако погледнем трендовете на пазарите с по-голяма зрялост – маржовете и пазарната мощ се изместват непрекъснато от търговеца на едро към търговеца на дребно. Това е обикновено, тъй като този, който има достъп до крайния клиент, има най-силния инструмент за въздействие върху другите играчи на пазара. А световната стопанска система е учредена върху растежа, учреден на мащаб. Както виждате, районните играчи от ден на ден се трансформират в нишови.

Относно разрастването на екипа ни – вложенията в хора са най-голямата мотивация да построяваме сполучлив бизнес в България. Мисля, че е извънредно значимо да сътворяваме нещо трайно за бъдещите генерации, както и за тези млади гении, които желаят да намерят стимулираща среда за развиване в България.

Помага или пречи финансовото обучение, когато преговаряте с лечебните заведения, които са едни от най-задлъжнелите субекти в стопанската система и които ви споделят, че нямат пари да лекуват пациентите си и надлежно да си платят доставките?

Човек е на първо място прочувствено създание, тъй че колкото и мощен да е гласът на икономическата логичност, в никакъв случай не може да се не помни главното в този бранш и това е грижата за живота и здравето на хората. Това, което обаче е по-важно, е, че и в работата, и в живота има сложни решения, които би трябвало да се вземат. В здравния бранш постоянно виждаме, че липсва точно тази воля – да се вземат някои извънредно належащи, непопулярни, сложни решения в името на това здравната ни система да бъде сложена на напълно нова основа. Няма по какъв начин да се " кърпи " до безспир, да се вземат краткосрочни решения за година, за месец, за ден напред, няма по какъв начин да си затваряме очите до безспир и да се надяваме, че правейки едно и също, резултатът ще се получи друг. Мисля, че точно това беше дефиницията на Айнщайн за лудостта – да правиш едно и също нещо и да очакваш друг резултат. Така че, що се отнася до болничния пазар, съгласно мен би трябвало да се позволен стратегически, в действителност наблягам - стратегически, вложители в бранша. Само те могат да донесат ново професионално начало за нашите лечебни заведения, нови технологии, стабилно развиване и вложения, както и да основат тази работна среда и да дадат справедливо заплащане на нашите лекари, което да ги задържи в България.

Отново ще ви върна на цифровите ви вложения

Винаги сме имали блян да възобновим бранша във връзка с нововъведенията и дигитализацията. Затова непрестанно влагаме в нови технологии, във въвеждането на нови практики и стандарти, в нови услуги за нашите клиенти.

Разбира се, не мога да не дам обичания си образец с нашата аптечна идея SOpharmacy, с която постановяваме модел от бъдещето. Какво имам поради - в по-зрелите пазари, които са с демократична регулация, аптеката е входна точка за здравната система. Голяма част от стратегиите за предварителна защита и профилактика на здравето, някои по-обикновени операции се правят точно в аптеките. Това е по този начин, тъй като фондът, който ръководи държавния бюджет за здраве, е достигнал до разбирането, че това е по-ефективният метод за разходване на средства – разтоварва се свръхнатоварената доболнична помощ, а пациентът има бърз достъп до здравна грижа. Разбира се, това се прави с доста задълбочено образование на фармацевтите, със специфични стратегии за стимулиране и субсидиране на аптеките. Ние знаем, че това ще е бъдещето и по тази причина развихме концепцията SOpharmacy по този метод – към здравните потребности на пациентите със засилена роля на професионална консултация за фармацевта. Затова и инвестирахме още преди три години в създаването на онлайн аптека. Отново гледаме в бъдещето, което е настояще на пазарите в Съединени американски щати и Западна Европа, а точно изместване на клиентите от физическите обекти към онлайн средата.

Виждаме, че някои от детайлите на концепцията ни се възприемат от пазара и се постановат. Точно това целим - да развиваме пазара, тъй като мощната конкурентна среда е измежду най-мощните мотиватори за развиване на всеки бизнес и по този начин пък най-печеливши са пациентите.

Как намирате конкуренцията в бранша?

Ако гледаме външната среда – всички знаем, че секторът ни е доста конкурентен. За мен конкуренцията се подрежда измежду мощните тласъци за развиване на нашия бизнес. Много ми се желае обаче да има повече лоялни практики, да няма играчи на пазара, които печелят позиции с помощта на това, че не съблюдават всички законодателни условия. Очаквам и навлизането на повече стратегически, световни вложители, които биха дали нов подтик и развиване на пазара в посока към водещите европейски и международни пазари.

Как се развива компанията ви на този декор?

Както постоянно динамично. Изминалата 2017 година е единадесетата поредна, в която бележим растеж на приходите и облагата. От далечната 2006 година до момента облагата на компанията ни е повишена 24 пъти, а приходите са се усили петкратно.

Това са числата, другояче най-важното, което се случи със " Софарма трейдинг " през миналата година бяха двете покупко-продажби за придобивания, които са в синхрон със тактиката ни за агресия в ритейл сегмента и районното ни развиване. Едната беше за обединяването на аптеки " ФармаСтор " с нашата идея SOpharmacy. А другата - придобиването на " Лековит ", най-бързо развиващия се търговец на едро с медикаменти в Сърбия. По този метод подсигурихме по-бързото разгръщане на нашите интервенции в двете основни посоки, в които ще растем динамично през идващите години. Винаги съм казвал, че амбициозната ни природа не ни разрешава да следваме плавния органически напредък. Тази година ще стане очевидно навлизането в идната фаза от развиването на " Софарма трейдинг " - експанзията.

Кои са главните провокации пред бизнеса ви в този момент ?

Обичам думата " провокации. " Според мен тези, които имат максимален принос за това екипът и организацията ни непрекъснато да се развиват, са идващите от вътрешната страна, от самите нас. Вярвам, че в случай че не провокираме сами себе си, в случай че не сме супервзискателни към себе си, не бихме били подготвени да устоим и на най-дребното външно предизвикателство.

Споменахте сложните решения, можете ли да посочите едно такова в кариерата си и по какъв начин сте се справили с него?

Имал съм не една обстановка, в която е трябвало да взема, бих споделил, сложни, не толкоз сложни решения. Това е естествено за човек, който ръководи огромна организация и толкоз огромен екип. Ако има компликация, за мен е обвързвана точно с човешкия фактор – да правиш избор, който въздейства върху живота на хората от екипа, техните фамилии, техните деца. За мен това е най-голямата отговорност, която усещам. И всичко, което съм правил, върша и ще върша в " Софарма трейдинг ", е с мисъл за сътрудниците ми и наследството, което оставяме на децата си.

Какво бихте създали по друг метод, в случай че можехте да се върнете обратно?

Абсолютно нищо. Не изпитвам страдание за грешките, тъй като те са ме научили най-вече. Изключително съм горделив с всичко, което сме постигнали с екипа ни в " Софарма трейдинг ". Въпроси за персоналното време

Какви устройства употребява те ?
Буквално всевъзможни, които ми оказват помощ в динамичното всекидневие. Огромен обожател съм на Apple и употребявам всички техни съществени артикули. Харесвам ги поради концепцията, нововъведението, те са обичаният ми образец за това по какъв начин една компания може да бъде мотор на еволюцията в своя бранш. Това желаеме да бъде и " Софарма трейдинг " в грижата за здравето в нашия район.

Има те ли занимание?
Моето семейство – брачната половинка ми и тримата ни синове заемат цялото ми свободно време.

Намира те ли баланс сред персоналното и работното време?
Задължително. Семейството е извънредно значимо за мен. Има значими неща, само че има и доста по-важни и това за мен са моите най-близки.

Кое е обичаното ви б изнес четиво?
Имам доста. За мен четенето е обичано занятие и приоритет – уголемява хоризонта, обогатява вероятността и ми потвърждава всякога, че човек се учи до края на живота си. Иначе книгата, която ме е белязала най-вече, е " Елементът " на Кен Робинсън и Лу Ароника. За мен това е една извънредно вдъхновяваща книга за гения, пристрастеността и достиженията. Книга, която те кара да тръгнеш след своята фантазия и която демонстрира, че животът има по-различен смисъл, в случай че намериш своя детайл - мястото, на което естественият гений се среща с персоналната ви пристрастеност. Онова място, където сте същински себе си. Даде ми още повече убеденост, че аз самият ходя по верния за мен път и професионално, и като персона.
Интервюто взе Десислава Николова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР