- Димитър Чакъров впечатлил професори с математически проект- Мечтата му

...
- Димитър Чакъров впечатлил професори с математически проект- Мечтата му
Коментари Харесай

Ученик от Пловдив в топ 5 на Масачузетския технологичен институт

- Димитър Чакъров впечатлил професори с математически план

- Мечтата му е да откри отговор на една от седемте нерешени задания на хилядолетието

Абитуриентът от математическата гимназия “Акад. Кирил Попов ” в Пловдив Димитър Чакъров е измежду петимата възпитаници от целия свят, отличени за теоретичен план от Масачузетския софтуерен институт (MIT) в Съединени американски щати. През м.г. институтът оглави за седми следващ път рейтинга на най-елитните висши учебни заведения на планетата в английска ранглиста, изпреварвайки даже “Харвард ”.

В американския институт 18-годишният българин попада, откакто у нас получава документ за разработка в региона на криптографията (скритите данни - б.а.).

“В МIT пристигнахме 80 възпитаници - 50 от Щатите и 30 от разнообразни страни. Първата седмица слушахме лекции, а през идващите пет работихме по съответни задания. Моята бе резюме на хипотезата на известния математик Емил Артин за примитивните корени ”, споделя Димитър. За негов наставник бил избран китаец, докторант в института. Двамата изгубили 10 дни, до момента в който се занимавали с съставен елемент на въпросната догадка, за който след това се оказало, че към този момент е направено резюме от други математици.

“Супервайзърите ни - двама професори, се тормозиха от този факт, само че за дребното ни останало време ние

успяхме да

надградим

резултатите,

реализирани

преди нас ”,

изяснява пловдивчанинът.

Оценяването на разработките било на два стадия. В първия всичките 80 възпитаници създали презентации на това, върху което са работили. От тях комисия от водещи професори от Масачузетския софтуерен институт, от “Харвард ” и други университети избрала за втория кръг 10-те най-хубави. Сред тях бил и планът на Димитър Чакъров. Той го показал пред цялостна зала от 150 души. Презентацията му впечатлила журито, което го класирало в топ 5. Спонсорът на програмата връчил чекове от по 1000 $ на Чакъров и другите деветима възпитаници.

Димитър възхитил присъстващите и с добър британски. Започнал да го учи интензивно от 6-и клас. По думите му за усвояването на езика доста му помогнало това, че информацията, която употребява за разработките си, е на британски.

Димитър е и измежду наградените българи за научни достижения. На 7 октомври т.г. той

получи грамота

от президента

Румен Радев на тържествена гала в Гербовата зала. Възпитаникът на пловдивската математическа гимназия е отличен за дебютен пробив в компютърните технологии - за плана му в областта на криптографията.

“Поздравления за триумфа. Продължавай в същия дух ”, му споделил президентът. Дванадесетокласникът твърди, че премиите не са цел за него, а условност, оценка за добра работа.

“За мен по-важното е да реализирам задачите си ”, прибавя Димитър. Най-близката, която си е сложил, е да усъвършенства плана си от Масачузетския софтуерен институт. Мечтата му е в бъдеще да реши някоя от седемте нерешени задания на хилядолетието. Сред тях е Римановата догадка. Тя е участвала и в създаването на ученика в MIT.

“Виждам реализацията си в математиката. Желанието ми е да последвам в чужбина, с цел да се срещна с огромните мозъци в тази просвета там ”, показва младежът.

По думите му математиката е предизвикателство и постоянно има сложни задания. Веднъж се мъчил върху една цяла седмица, само че в последна сметка стигнал до отговора.

Дванадесетокласникът твърди, че въпреки всичко му остава време да се занимава и с други неща - като множеството свои връстници

обича да слуша

рок, метъл и

поп музика,

гледа и британски сериали. Запален е по художествената и философската литература. Книгата, която напоследък му е направила най-силно усещане, е “Кафка на плажа ” от Харуки Мураками.

“Митко е един от водачите на випуска си. Познавам го от 11-годишен, когато стартира да учи в математическата гимназия. От дребен имаше страховит капацитет ”, разяснява класният му началник Васил Симеонов. Той следил развиването на будното момче и бил впечатлен от обстоятелството, че за него е значимо не какъв брой точки има от някое съревнование, а по какъв метод се взема решение дадената задача и какво резюме може да се направи. По думите на преподавателя Димитър нямал никакви усложнения и с другите предмети в учебно заведение.

“Обикновено такива изявени деца срещат проблеми с общуването, само че при Митко не е по този начин. Разбира се със съучениците си, те му имат вяра, един тим са ”, показва Симеонов.

“В последните 2 година той направи нещо доста потребно за себе си и останалите.

Направи школа

с по-малките

възпитаници, на които

изяснява

по какъв метод се пишат реферати, по какъв начин да си изберат тематика и да я защитят с доказателства ”, показва класният. Така Димитър съумял да си извоюва престиж измежду децата в долните класове. Те даже гледали на него като на преподавател.

Васил Симеонов разкрива, че в Масачузетския университет толкоз харесали младежа, че съществени преподаватели го канели да продължи образованието си там и да работи с тях.

“Димитър е извънредно образован и непретенциозен. Пълен е с сила и хрумвания. Гордеем се, че е наш възпитаник. Сигурни сме, че ще популяризира името на България ”, съобщи шефът на математическата гимназия Веселина Карапеева.

Родителите на момчето се радват на триумфите му. Той е единственото им дете. Способностите му на математик забелязали, когато бил в 4-и клас.

“Митко освен се труди доста, само че има и гений. С татко му го поддържаме в решенията, които самичък взема. Винаги до момента са били верни ”, споделя майката Росица Чакърова, която е инженер-технолог по обучение. По думите ѝ синът ѝ се държи извънредно зряло за възрастта си и нееднократно имала

чувството,

че не той, а

тя е детето

Според нея за израстването му е помогнало и това, че доста чете - както българска, по този начин и непозната литература.

“Насърчавали сме го да върви на надпревари, за давиди на какво равнище е. Винаги, когато съм го изпращала, съм му казвала: “Напред и нагоре! ” И той го прави ”, споделя майката. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР