Димитър Благоев е син на легендата на българското вдигане на

...
Димитър Благоев е син на легендата на българското вдигане на
Коментари Харесай

Димитър Благоев: Тенисът е най-популярният спорт в България

Димитър Благоев е наследник на легендата на българското повдигане на тежести Благой Благоев, който е троент международен първенец, сребърен медалист от олимпийските игри в Москва през 1980 година, собственик на общо 37 международни и олимпийски върхове и състезател №1 на България за 1982 година. Димитър се захваща около татко си със спорт, само че се влюбва в заниманието на Благой Благоев, тениса. След като фамилията отпътува за Австралия, Димитър Благоев продължава развиването си в тениса. След това става тенис треньор. Впоследствие и сполучлив предприемач. От 2012 година развива австралийската компания Grow Green в Европа. Завръща се вкъщи и стартира да подкрепя и българския бизнес бранш. Отскоро австралийската компания е главен спонсор на тенис шампионата от сериите АТР 250 Sofia Open.

 Григор Димитров: Разбира се, че тенисът пречи на персоналния ми живот
Григор Димитров: Разбира се, че тенисът пречи на персоналния ми живот

Българинът поставя спорта над всичко

Господин Благоев, не настояваше ли татко ви - огромният български щангист Благой Благоев, да се занимавате с повдигане на тежести, по какъв начин тенисът се трансформира в част от живота ви?

- Роден съм в спортна среда. Баща ми е от по-видните състезатели по повдигане на тежести. От самото ми раждане средата спорт е нещо много свойствено за мен. Аз желаех да бъда щангист. Нормално, за българско дете, което пораства в 80-те години, да желае да бъде щангист. Но заниманието на татко ми и на няколко от неговите съотборници беше да играе тенис. Така се случи, че на ранна възраст животът ме срещна с тениса. Може би бях на 4-5 години, когато започнах да играя тенис с татко ми и съотборниците му. Впоследствие, когато бях на кръстопът и трябваше да вземам решение дали тенисът да бъде моят главен път, това, че татко ми е някогашен състезател наклони везните, с цел да взема същото решение.

Започнах да играя в България, само че на 12-годишна възраст отпътувах за Австралия с моето семейство и продължих да упражнявам там. Като играч съм играл повече в Австралия, само че стопирах на 22 година Рано завърших кариерата си като играч. Достигнах до ниско професионално равнище. Реномето ми в тениса е тенис треньор. Любовта ми към спорта по натурален метод ме подтикна да стана тенис треньор. След няколко години учене започнах да се занимавам най-вече с експерти. През 2007 година открихме тенис академия Vida в Мелбърн, която сега е втора или трета по триумфи и величина в Австралия. Работил съм с безусловно всички от предходното потомство професионални тенисисти от Австралия. Бях в щаба на Лейтън Хюит като спаринг сътрудник. Работил съм с Марк Филипусис, с Ендрю Илие, с Питър Лучак - с всички от тима за Купа Дейвис на Австралия. Работил съм и с много положителни юноши. Ник Кириос е един от тях, той тренира 3 години в нашата академия. И до ден-днешен не съм се откъснал от спорта.

Как се случи смяната от тенис към бизнес?

- Тази смяна стана по безспорна случайност. Трима от притежателите на Grow Green Australia бяха мои клиенти в тенис академията. И когато аз взех решение да направя смяната от спорт към бизнес, напълно естествено се обърнах към тях, тъй като около тениса завързахме и близки другарски връзки. Съвпадение е, че тъкмо в оня миг те търсеха развиване на нов континент - Европа. Grow Green Australia е публикувана основно в Австралия, Нова Зеландия, Азия и Америка. Предложих да съм индивидът, който дава отговор за развиването на Grow Green Australia в Европа и по този начин през 2012 година се сътвори Grow Green Europe в България. Като всяко начало и това беше мъчно - бяхме и нови в региона на земеделието. Минахме този интервал сполучливо. Всяка година компанията се радва на много сериозен растеж. Преди 2 години по изискващи се от пазара аргументи трябваше да изградим индустриална активност и на българска почва. Имаме цех, който се намира до Шумен. Винаги съм казвал, че България е отлично място за насърчаване на бизнес - от географска позиция, от позиция на условия за инвестиция. Предприемачите могат да се радват на налични разноски за стартирането на бизнес. Намираме се на необхватен за земеделието пазар в Европа - включваме Русия и Турция. Общо взето се намираме на второ място след Америка като евентуален пазар.

Как стигнахте до концепцията Grow Green да стане главен спонсор на Sofia Open?

- Причините да се обърнем към тениса като маркетингов инструмент се родиха по напълно натурален метод. Основната причина е, че следя към този момент над 10 години голям напредък на българския тенис. Тук е мястото да загатна работата на актуалната федерация по тенис. И не основавам този триумф единствено и само на раменете на Григор Димитров. Напротив, тъкмо противоположното. Според мен Българската федерация по тенис и сегашният й екип са постигнали доста още преди него, развиха спорта на доста положително равнище. Визирам и развиването на детски стратегии, лагери, подпомагането на нашите експерти - тези значими елементи от огромната картина също са на доста високо равнище. Аз настоявам, че сега тенисът е най-популярният спорт в България. Когато разясних концепцията да спонсорираме Sofia Open с екипа на Grow Green, нямаше и момент съмнение, че би трябвало да го създадем. Общо мнение във компанията е, че това е най-голямото спортно събитие за 2019 година в България. Фактите са неоспорими - погледнете единствено оповестените имена дотук. Имаме първенец от " Големия шлем ", имаме изключителни тенисисти с доста съществени достижения, имаме и звезди на бъдещето като Циципас и Хачанов, с които към този момент се преценяват най-големите.

Това, че тенисът е станал толкоз известен, способства от ден на ден и повече деца да се възпламеняват, да упражняват и да имаме триумфи в бъдеще време. Огромна роля играе и фактът, че ние имаме АТР шампионат в България. Когато аз бях играч, най-големият триумф на България в това отношение беше да одобряваме шампионати от най-ниско равнище - спътници и чалънджъри. А сега България се подреди измежду страните, които имат един от по-престижните шампионати в Европа и света отвън шампионатите от " Големия шлем ". Да имаме този шампионат в България е извънреден триумф.

Един път, че аз съм откърмен с тениса. И повторно, че тенисът дава може би най-голямата публика сега. Така пристигна решението да създадем това съдружничество с българския тенис.

Ръководителите на Grow Green в Австралия са изключителни експерти в бизнеса с доста сериозна визия по какъв начин се развива компания в кратковременен и дълготраен проект. Маркетингът е в основата да развиеш дадена компания. Те схващат чудесно доколко името Grow Green ще стане известно около, ще го кажа още веднъж - трансформиралия се в най-популярен спорт в България.

Какво обръщение желаете да отправите към вашите сътрудници и клиенти на българския пазар?

- Основното обръщение е качеството на нашите артикули. Нашият пазар не е огромен. Лесно се популяризират вести. И в случай че не си на нужното равнище, това се схваща мигновено. Водещ би трябвало да е стремежът да предлагаш допустимо най-хубавото, само че и да влагаш отношение в работата си. Земеделският бранш несъмнено е най-големият бизнес бранш в България в днешно време. След като шеста година прогресираме постоянно по отношение на предходната, значи пътят ни е верен. Вървим по пътя с две послания - високо качество и персонално отношение, и една водеща мисъл - развиването на български бизнес в България. Искаме да потвърдим, че австралийска технология на международно равнище може да бъде внедрена в България, с цел да се подкрепи българският бизнес бранш. Стратегическо за нас е и развиването на едва развитите региони. Надяваме се, че клиентите ни и българският аграрни пазар ще оценят напъните ни.

Доволни ли сте вие и австралийските ви сътрудници от бизнес почвата в България, мъчно ли беше построяването на завода?

- Обратно на всеобщото мнение, ние сме доста удовлетворени от съдействието на всички организации, от които сме били подвластни. От БАБХ за регистрацията на нашите артикули, от министерството на земеделието и от всички организации, които са ни помогнали в толкоз къс интервал да стартираме нашето развиване като бизнес в България и да го развиваме на толкоз професионално равнище.

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР