Димът от открити огнища, както и дървесни и въглищни пещи,

...
Димът от открити огнища, както и дървесни и въглищни пещи,
Коментари Харесай

Барбекюто и шишчетата на грил са не по-малко вредни от цигарите


Димът от открити огнища, както и дървесни и въглищни пещи, съдържа огромен брой канцерогени

Барбекюто и грил шишчетата повреждат тялото не по-малко от цигарите, настояват учени. Постоянното печене или готвене на храна на открит огън или на въглища усилва вероятността от развиване на пневмония, астма и други белодробни болести с 40-60%, което ги прави не по-малко рискови от цигарите. Това умозаключение бе направено от екип лекари.

Димът от открити огнища, както и дървесни и въглищни пещи, съдържа огромен брой канцерогени, въглероден окис и редица други субстанции, които имат доста отрицателен резултат върху човешкия живот. Дори и късият контакт с огъня покачва концентрацията на канцерогените в кръвта 2,5-5 пъти, което доста усилва вероятността от рак.

Според актуалните оценки на Международната организация по енергетика съвсем 40% от семействата в Китай и в няколко други разрастващи се страни по света не престават да употребяват дърва и въглища за готвене и отопление на домовете си.

Най-тежкото влияние върху човешкото здраве оказват дървата за огрев - приблизително усилват вероятността от развиване на белодробно заболяване с 37%, а въглищата - с 22%. Липсата на естествен димоотвод усилва тези шансове с още 7%.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР