Дима Петева е бранд и креативен директор на родената в

...
Дима Петева е бранд и креативен директор на родената в
Коментари Харесай

Всичко започна с Агата Кристи

Дима Петева е бранд и изобретателен шеф на родената в България интернационална софтуерна компания SiteGround, където работи през цялото време (2004 г.), много преди тя да стане един от водещите снабдители на хостинг и програмен продукт услуги в света. Дима се грижи за организацията и на Creative Mornings - ежемесечни срещи на закуска на хора от креативните промишлености, на които специфичен посетител изнася къса лекция за своята област.
Дима обича думите и е израснала в интернет, по тази причина се майтапи, че е по-скоро електронна мишка, в сравнение с хартиен плъх.

Защо четете?
- Заради местата, до които стигам, четейки. Понякога е поради тишината. Четенето е чудесна компания за тишина, оказва помощ ми да потъна напълно в нея. Друг път е противоположното, поради бягството, пътуването, без да се движиш.

Какво четете?
- На хартия към момента най-вече книги. На екран най-често чета нюзлетъри, което на български би се превело като имейл-бюлетин, само че това постоянно ми звучи все едно чета равнището на река Дунав в сантиметри. От много време насам нюзлетърите са обичаната ми онлайн медия, откакто затвориха някои от обичаните ми уеб сайтове за четене. Любимите ми, от тези, които проследявам сега, за жалост, са всички на британски език:
Drawing Links на някогашният основен редактор на един от обичаните ми уеб сайтове, ориентиран към женска публика, The Hairpin. The Small Bow, от публицисти, които са някогашни алкохолици или се възвръщат от някаква взаимозависимост - защото този свят за мен е, популярност Богу, чужд, ме удивлява с каква покорност и откровеност пишат за зависимостта, срама, грешките си, и други всемирен пороци и добродетели.
Нюзлетърът на Робин Слоун, създател на няколко мои обичани книжки като Mr. Penumbra`s 24 Hour Bookstore и Sourdough.
С една дума, нюзлетърите са моят метод да проследявам създатели, които одобрявам.

Как избирате четива?
- Най-често посредством рекомендация на хора, чието мнение намирам за забавно, макар че ужасно обичам инцидентните открития, само че те са по-редки. Един нюзлетър ме научи на остроумен прийом за избиране на инцидентни книги в книжарница. Взимате която и да е книга и стартирате с първия параграф, нормално това е пасажът, върху който създателят е прекарал най-вече време в опит бързо да ни вкара в своя свят. Ако писането не ви увлече от този миг, има късмет малко да е предобрил, по тази причина пробвайте някоя страница в средата и прочетете един-два параграфа. Ако тези инцидентни пасажи ви харесат като темп и жанр, книгата евентуално ще ви хареса. Ако не ви грабне в този миг, евентуално няма да ви допадне и по-късно. С този способ в една остаряла книжарничка на гръцки остров инцидентно открих за себе си пътеписите на Хенри Милър от пътешествието му в Гърция през 30-те години, които са толкоз напоително живи и пасват отлично на лепкавите смокинови гръцки слобеди.

Какво за четене има върху нощното ви шкафче?
- Няколко книги, които чета по едно и също време и към които протягам ръка според от настроението си. A New Program for Graphic Design, което е нещо като учебник по дизайн системи, само че в действителност е научнопопулярен гид към света към нас, Crudo на Olivia Laing, You Were Born for This - справочник по астрология на Chani Nicholas, който си подарих за рожденния ден в някакъв чудноват за мен миг, сюжетът на сериала Fleabag, и The Happy Reader, списанието на Penguin Random House, което май е единственото останало списание, което получавам и прочитам от край до край.

Коя е последната книга, която ви впечатли?
- Трилогията Outline на Рейчъл Къск: Kudos, Transit и Outline. Не мога да я опиша, тъй като в нея няма история.

Какъв е вашият обред обвързван с четенето - по кое време, къде, какъв брой?
- Вечерното четене нормално ме приспива незабавно, по тази причина избирам следобедите с книга. Обичам да чета и по време на дълъг полет, или когато съм назад у дома при родителите си, и двете са необикновен тип безвремие.

Електронна книга, аудио или на хартия?
- Все още избирам на хартия.

Четете ли на различен език, с изключение на на български? Има ли разлика в прекарването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?
- Чета най-вече на британски, основно тъй като по този начин по-лесно имам достъп до новите книги, които желая да прочета. Обикновено избирам да чета в оригинал, макар, че четенето на български ми липсва. Намирам изключително наслаждение в четенето на роден език, не препускам толкоз и чета по-бавно и търпеливо.

Какво търсите в книгите - страст, познание, забавление, интелектуално предизвикателство?
- Най-вече изненадата от открието на нещо ново за себе си, само че то би могло да е и страст. Така че всяко едно от изброените в разнообразни моменти.

Предпочитаният от вас род?
- Понякога документалистиката е по-фантастична от фантастиката, а два стиха лирика са по-пълни от два тома разказ, тъй че нямам изявени желания към един или различен род.

Коя е най-хубавата книга, която сте получавали като подарък или рекомендация?
- Когато бях дребна, родителите ми подариха цялостната първокласна сбирка книги на Агата Кристи с кожени корици. Бях изумена какъв брой са красиви и ги разпростирах като богатство. Този подарък беше знаков, тъй като доста ясно си припомням по какъв начин се влюбих в книгите и миризмата на страниците им тогава. Иначе и до момента се вълнувам, когато някой ми подари книга, тъй като има нещо нещо доста благо в това по какъв начин някой е мислил за теб, до момента в който е избирал тъкмо тази книга.

Любимият ви книжовен воин?
- Луиза и Лоте от " Двойната Лотхен ".

Имате ли обичана книга, за която никой различен не е чувал?
- Не мога да обещая, че никой не я чувал, само че най-малкото е необикновена. Пълното й заглавие е Important Artifacts and Personal Property From the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion, and Jewelry, а създател е Leanne Shapton. Книгата е историята на една връзка сред мъж и жена, само че разказана посредством каталога на търга за предметите, които са имали, до момента в който са били дружно.

На кои създатели се възхищавате най-вече, включително поети, сценаристи, публицисти?
- От поетите Мери Оливър, Франк О`Хара, Елизабет Бишъп, от писателите, в случай че би трябвало да кажа единствено един, на който същински се удивлявам, само че не мога кажа, че ми е обичан, тъй като ми е сложен за четенете - Дейвид Фостър Уолъс.

Как съхранявате книгите си?
- По етажерките и рафтовете, това постоянно е най-проблемната част от багажа ми, когато се местя от едно място на друго, само че обичам да ги виждам, преглеждам, и правя подарък на другари, тъй като всяка ми припомня за нещо.

Коя е последната книга, която ви разсмя?
- Сценарият на Fleabag. Смешна, тъжна, интелигентна, саркастична, прелестно написана история.

Коя ви разплака?
- Същата.

Последната книга, която ви разочарова?
- " Нормални хора " на Сали Руни.

Кой бихте желали да напише историята на вашия живот?
- Фийби Уолър-Бридж.

Как ще се споделя вашата автобиография?
- Разум и усеща.

Една книга, която не успяхте да дочетете до края?
- A Little Life от Ханя Янагихара. Много бързо ми стана ясно, че няма да я понеса.

Кое класическо литературно произведение в никакъв случай не сте чели (и ви е неловко от това)?
- По-неудобно ми е от тези, които съм чела и не си припомням. Главно съветските класици.

Коя книга няма да спрете да препрочитате?
- " Натюрморт с кълвач " на Том Робинс.

Как се трансформира усетът ви във времето?
- Забелязвам, че чета повече описания, есета, или книги, в които няма главен сюжет, а историята е в дребните ежедневни наблюдения и елементи. Преди някак постоянно трябваше да има кримка, завръзка, нещо да се случи, в този момент намирам неспокойствие и смисъл в не-случването.

Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга в последно време?
- Научих историята за необикновеното другарство сред паяка Шарлот и прасето Уилбър. Уилбър живее в свинеферма, което е неприятна вест за него. В навечерието на деня, в който се чака да пристигна месарят, Шарлот взема решение, че би трябвало да има метод да му покаже, че Уилбър е извънредно прасе. Затова цяла вечер тъче паяжина, изписвайки думата " Необикновен " (Terrific) над спящия Уилбър. На сутринта той се разсънва, подготвен за съдбовния ден, само че когато месарят идва, вижда утринната роса, полепнала по паяжината, с която думата " Необикновен " свети като ореол над прасето. След това знамение, несъмнено, Уилбър е пощаден. Историята е от раздела за типография в книгата A New Program for Graphic Design.

Книгите на Дима Петева. Заглавията с деен линк, като читатели на " Дневник ", може да купите със специфична отстъпка от 10% в Ozone.bg. Използвайте код Dnevnik10. Отстъпката не се комбинира с други настоящи понижения.

Fleabag: The Scriptures, Phoebe Waller-Bridge

Outline, Rachel Cusk

" Двойната Лотхен ", Ерих Кестнер

Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion, and Jewelry от Leanne Shapton

" Нормални хора ", Сали Руни

A Little Life, Hanya Yanagihara

" Натюрморт с кълвач ", Том Робинс

A *New* Program for Graphic Design, David Reinfurt

Crudo, Olivia Laing

You Were Born for This, Chani Nicholas

Mr. Penumbra`s 24-Hour Bookstore; Sourdough, Robin Sloan

Всичко, което би трябвало да знаете за: Книжен плъх (5)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР