Диляна Матеева е завършила магистратура през 2016 г. в Националната

...
Диляна Матеева е завършила магистратура през 2016 г. в Националната
Коментари Харесай

Всеки може да бъде модерен

Диляна Матеева е приключила магистратура през 2016 година в Националната художествена академия, компетентност "Мода " и "Изобразително изкуство " в СУ "Св. Климент Охридски " през 2013 година, степен бакалавър. По покана на проф. Любомир Стойков е представяла свои дизайнерски творения по време на събитията на Академията за мода - "БГ фешън икона 2016 " и "Golden Fashion Party 2016 ", както и в границите на "Sofia Fashion Week " есен-зима 2016-2017. Възхищава се на елегантния, изчистен и запаметяващ се жанр на Кристиан Диор и Ив Сен Лоран, както и на актуалната дизайнерка Роксанда Илинчич. Работила е като помощник на световноизвестния фотограф на "Вог " (Италия) - Оми Чоудури. Заедно с него е снимала фотосесия на дизайнерката Ирини Андрикопулу за "Вог " (Италия) и на носителя на "Златна игла " Светослав Колчагов за "Deux magazine ", където младата дизайнерка има оповестени и няколко публикации.

- Как се стигна до решението да станете дизайнер, Диляна? Лесен ли бе пътят от фантазията до реализацията й?
- Винаги съм имала афинитет към облеклата, още от детска възраст, когато сама правех рокли за куклите си. Няма елементарен път, когато човек има цел, само че най-важното е да се стреми към нея и да работи настойчиво.
- Казвате, че сте инспирирана от женствената грациозност в рок песните от края на 80-те и началото на 90-те. Тогава обаче не сте била родена още. Кой възпита у вас любовта към този жанр музика дотам, че да извършите фешън сбирка?
- Любовта ми към тази музика сякаш се разви от единствено себе си през годините, когато се изграждах като персона.
- Защо обръщате особено внимание на шапките като аксесоар?
- Всеки аксесоар е значим за довеждане докрай на аутфита. Колекцията "Fashion Melody " е инспирирана от рок песните, а една от най-ярките емблеми на стила е Слаш, който ме въодушеви за първата шапка. Вследствие на това се мотивирах да продължа линията.
- Създадохте черно бомбе, инспирирано от китариста на "Guns N` Roses ". Той знае ли? Бихте ли му го подарили?
- Доколкото съм осведомена, Слаш не знае, че ме е въодушевил. Но да, бих му го подарила и би било огромна чест за мен звезда от такава големина, чийто емблематичен аксесоар е шапката, да носи направеното от мен черно бомбе.
- Облеклата ви съчетават деловитост и грациозност, бунтарство и неотстъпчивост... Представяте ли си по някакъв метод хората, които ще носят основаните от вас облекла?
- Мисля, че тоалетите от премиерната ми сбирка ще провокират вниманието на персони с хъс, дами във всеки един аспект, уверени в себе си и в своята женственост.
- Къде и по какъв начин намирате вдъхновението за работата си?
- То може да бъде намерено във всяко нещо, което ни заобикаля, даже най-малкото, само че значимо е по какъв начин ще го усетиш и в каква посока ще те отвлече.
- Предстои ви да покажете стилните си творби и в чужбина - на Седмицата на модата в Атина. Какво значи това за вас?
- За мен е изключителна чест, че уредниците на събитието се заинтригуваха от първата ми публична сбирка.
- Когато създавате облеклата, замисляте ли се дали вие самата бихте ги носили на драго сърце или се ръководите от нещо друго? На какво залагате - дали се преценявате най-вече със личния си усет или с стилните трендове?
- Хубаво е трендовете да се следват, само че в никакъв случай сляпо. Всеки би трябвало да има своя самостоятелен жанр. Не бих позволила да основа дреха, която аз не бих носила и то с голямо наслаждение.
- Дизайнери, които участваха в Седмицата на модата в Лондон, оповестиха, че в сбирките им няма да има дрехи, направени от скотски кожи. Как ще коментирате този казус в историята на това влиятелно събитие?
- Кожата като материал за направа на облекла и аксесоари ще бъде доста мощна наклонност, само че в гонене на този тренд ще бъдат избити голям брой животни. Може би точно това е, което ги възпира да употребяват естествена кожа.
- Може ли съгласно вас дизайнер да се устоя от мода в България?
- Ако човек е задоволително твърдоглав и работлив може да се устоя с съвсем всяка специалност, в това число и в областта на модата.
- Съществува ли някаква формула, следвайки която човек би могъл да успее да събере в дрешника си най-модерните, само че и най-необходимите облекла?
- Формула като в математиката няма, само че има някои типичен визии, които са постоянно настоящи, като дребната черна рокля или цялостната й диаметралност - денимът.
- След основаването от Коко Шанел на дребната черна рокля има ли късмет, съгласно вас, да се появи друга сходна непреходна дреха?
- Много международно известни дизайнери настояват, че няма какво ново към този момент да се сътвори като дизайн. Аз имам вяра, че това изказване може да бъде опровергано.
- Как бихте коментирали стила на политиците и известните персони у нас? Какво е мнението ви по доста обсъжданата тематика, касаеща облеклото на първата дама?
- Като цяло обществените персони у нас са в крайник с стилните трендове и преценяват облеклото си с мотива и мястото, където участват. Но да, има и известни персони, които в устрема си да бъдат забавни и настоящи прекрачват тънката линия сред екстравагантното и кичозното. Що се отнася до госпожа Десислава Радева, надалеч не мисля, че визията й е толкоз скандална или несъответствуваща, както доста медии я разказват. Дори считам, че нашата първа дама съблюдава повече протокола, в сравнение с Брижит Макрон.
- Има ли съгласно вас "мода за народа "?
- Мода има за всички. Материалите, от които се създава дадена дреха, са определящи за ценообразуването й, тъй че всеки може да бъде съвременен, без да е нужно да влага доста средства в това, по-важното е да вложи нюх за жанр и хубост.
- Кои международни и български дизайнери провокират персонално у вас почит?
- Любимите ми дизайнери са Кристиан Диор и Ив Сен Лоран, а от актуалните - Роксанда Илинчич. Линиите в нейните сбирки са изчистени и ненатрапчиви. Тя залага най-много на акценти в ръкавите, като резервира класическата стилна линия.
- Какво мислите за "Sofia Fashion Week "? Съществува ли късмет София в действителност в миналото да се подреди измежду международните столици на модата като Милано, Париж, Москва...?
- България е дребна страна с по-ограничени благоприятни условия. Може би не бихме могли да стигнем тези висоти, само че несъмнено мисля, че имаме капацитета да се наредим измежду по-малките значими фешън столици.
- Как ще коментирате израза "По облеклата посрещат, по акъла изпращат "?
- Не мисля, че тази сентенция в миналото ще загуби силата на смисъла си. Дрехите са израз на самите нас, на вътрешното ни чувство за света, а за какво не и на страстите ни. Те могат да опишат доста за личността, която ги носи.
- Придържате ли се към избрана философия или мото (в професионален или персонален план)?
- Държа на две неща: подчертаната, само че не прекалено женственост и безкомпромисността в качеството. Смятам, че в случай че някой започва нещо, би трябвало да го направи, както би трябвало и до край, в противоположен случай е по-добре да не го стартира.




Модели от премиерната сбирка на младата дизайнерка
Снимки Хайлайф/От игла до конец


Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР