Диляна Иванова е българка, която живее от години в Гърция.

...
Диляна Иванова е българка, която живее от години в Гърция.
Коментари Харесай

Да ти се скъса сърцето! Разказ на българска журналистка видяла ужаса и трагедията в Гърция, очи в очи!

Диляна Иванова е българка, която живее от години в Гърция. Тя е админ на уеб страницата „ Българи в Гърция “ и поддържа контакти с наши сънародници в южната ни съседка. Работила е като медиен помощник в България и след това в Гърция. Сега отглежда едногодишното си дете и е в отпуск по майчинство. Вижте какво описа самата тя пред “Монитор” за огнения пъкъл в Гърция:

– Г-жо Иванова, какво се случва сега в Гърция след нещастието с пожара в Мати?  

– Премиерът Алексис Ципрас направи послание по малкия екран, изрече съболезнования на фамилиите на жертвите и помоли за обединяване на нацията. Помоли да няма обвинявания в политическата сфера, да няма разделяне на нацията, тъкмо в този миг, и разгласи тридневен народен печал. Това е от последната минута. А другояче, оповестените жертви до този миг са 50, ранените са 183, а десетки се водят изчезнали и занапред ще се обяснява, какво се случва с тях.

– Казвате, че доста хора към момента са в неопределеност. Така ли е?

– Да, не са измежду жертвите и не са в болница. Роднините им ги търсят. Пожарът доста бързо е избухнал, тъй като вятърът е бил доста мощен. Ако е тенденциозен, времето за пожара е определено извънредно уместно, просто е професионално направено. Ако е инцидентно, в действителност е Божа работа, не знам какво да кажа. – Има ли подозрения, че пожарът е съзнателно разпален?

– Има подозрения, че пожарът е тенденциозен.

Това е непотвърдена информация, само че съществува и тази версия. Търсят се аргументите и те ще бъдат открити.

– Какво съставлява мястото на нещастието? Това е малко градче или предградие на Атина?

– Всъщност мястото е гориста околност, която наподобява на нашите вилни зони. Преди 50-60 години предците на хората, които живеят там, са купували парцели и в този момент техните внуци са си построили хубави къщи. Става въпрос за хубави парцели.

– Постоянно ли живеят там или единствено за сезона?

– Някои имат къщи и в Атина и вървят единствено за лятото, само че множеството живеят там непрекъснато и качеството на живот е доста положително. Но тъкмо до Мати има доста детски лагери. Децата отиват да почиват. Има туристически бази, има бази към общините. Има и санаториуми за белдробни и други болести. Мати е малко градче, може да се каже и предградие. Намира се на четири километра от Рафина, на 7 километра от Маратона и на 25 километра от центъра на Атина. Води се към община Рафина, има пристанище.Трагедията можеше да бъде неописуема. Слава Богу, че обстановката беше овладяна.

– Но за какво има толкоз жертви?

-Не е било допустимо да се избегне нещастието, тъй като хората са останали в капан. Да, някои са се спасявали са се в морето, само че на доста малко места там брегът е еднакъв. Повечето е каменист и съвсем няма стъпала за слизане до морето. Затова и имало хора, които са скачали напряко от високото. Когато огънят е стигнал до самия бряг, почнали да влизат във водата. Има едно семейство, изкарало пет-шест часа във водата, държейки се за някакви камъни. Семейството е от баба и четири дечица. Те са били в последната къща на самия бряг. Да, от къщата е имало прелестна панорама, само че по какъв начин са съумели да слязат по скалите, не знам. Било е неописуемо! Огънят ги гони, те слизат във водата и се хващат за някакви скали. Около 60 души са били в тази обстановка в дребни заливчета, фамилии, съседи. Но не всеки е издържал, тъй като е било мрачно и късно. Вятърът е бил ужасяващ, а морето бурно.

– Информацията е, че са ги спасявали с лодки.

– Хората са ги вадили от морето с лодки, с корабчета, кой с каквото можел помагал. Полицията също е спасявала. Казват, че пожарът в Мати се е разразил тъкмо за 10 минути. Вятърът е популяризирал пламъците безусловно за секунди. Никой не е можел да реагира. Имало е хора, които са влезнали в колите си и са тръгнали. Били са група от коли, само че огънят им препречва пътя и са се върнали назад към морето да се избавят във водата. Колите изгарят, а след това пламъците гълтам и самите тях. – Вие имате ли познати, които живеят на мястото на пожара? – Имам познати там, познавам една жена, която живее в Миамакри.Тя е изкарала тежка нощ, като се обадих, не можеше да приказва. Спеше, тъй като през цялата нощ не са мигнали, помагали са, те са на три-четири километра от пожара. При тях не е можело да се диша, било е извънредно. Повечето хора са умряли от задушаване, не толкоз от огъня. 24 души са публично приетите жертви. Някои от тях са изгорели прегърнали децата си. Майката е нямало какво друго да направи, с изключение на да прегърне детенцето си. Няма по-ужасно нещо! Видях един публицист, който правеше репортаж и колежката му от студиото крещеше: „ Махай се оттова, бягай! “, а над него огънят го близва по главата. И той прави репортаж за кола, в която има изгорен човек.

Може ли да се каже, че пожарът е овладян?

– Да, в Мати пожарът е овладян. Но има още няколко пожара, в Кинета към момента гори, само че там няма жертви. Хората са евакуирани, само че къщите са изгорели.

– Вярно ли е, че неналичието на сирени или някаква друга известителна система също е асъдействало за толкоз жертви?

– Да, неналичието на известителна система за бедствия е проблем. Тук също се приказва, че не е имало организация по спасяването на хората. Тепърва ще се обяснява, кой крив и кой прав. На мястото са представители на властта, цялата полиция. Ще се проверява.

– Вие къде живеете, по какъв начин е при вас ситуацията?

– Аз пребивавам надалеч, на 40 километра от пожара, само че от два дни не съм излизала с детето на открито. При нас през вчерашния ден небето беше черно. Не можеш да видиш нито слънце, нито облаци. Няма звезди, няма луна. Иначе времето е ясно, само че от горната страна има димна завеса. Валят сажди. Чудех се по какъв начин да проветря у дома, с цел да влезе чист въздух, само че подобен просто няма.
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР