Дилинджър разиграва ФБР и охраната в няколко затвора, от които

...
Дилинджър разиграва ФБР и охраната в няколко затвора, от които
Коментари Харесай

Анна Иванова издала на ФБР легендарния банков обирджия Джон Дилинджър

Дилинджър разиграва ФБР и защитата в няколко пандиза, от които бяга, изплъзва се неведнъж на управляващите, макар че е обявяван за зложелател № 1 на страната и че е издирван къде ли не от огромен контингент от сътрудници. И е щял да продължи с обирите, в случай че не беше българката Анна Иванова Акълиева - дамата в алено.

Тя оказва помощ на ФБР да устрои засада на Дилинджър пред спектакъл “Биограф” в Чикаго през юли 1934 година и даже е с него във съдбовния ден, с цел да даде знак с бяла кърпичка, която “изпуска” на земята, щом Дилинджър излиза с нея и още една жена от театъра. Тогава сътрудниците прострелват обирджията и той умира.

Жената с алената рокля е позната повече като Анна Сейдж, а преди да имигрира в Щатите - с семейството Кумпанаж, и е считана за румънка. Истинското й име обаче е Анна Иванова Акълиева. Родена е в село в Добричко, регион, тогава ръководен от Австро-Унгарската империя и след това предаден на Румъния по силата на Ньойския контракт от 1919 година

Майката на Анна умира при раждането й. Баща й Иван я отглежда благодарение на майката на жена си. Той не бил от Добруджа. Оттам е брачната половинка му.

Иван учил в Одеса и бил другар с Алеко Константинов, с който се наричали “Земльо”

Когато Анна била на три-четири години, румънският съучастник на татко й го измамил. От този миг българинът намразил всичко румънско. Когато Добрич по силата на договорите поради военните загуби минал в румънска територия, разпродал всичко и отсякъл: “Дъщеря ми да се споделя Анна Акълеску?! Никога!”. Заедно с Анна той отпътува за Варна, качва се на първия параход и отива в Америка.

Установява се в Чикаго. Трябвало да “поамериканчи” и името си. Превел на британски “акъл” като разум с думата “сейдж” и станал Ван Сейдж, а щерка му - Анна Сейдж.

Скоро Ван Сейдж се наложил като един от най-хубавите строителни бизнесмени в Чикаго

Построил цялостен квартал фамилни къщи и интернат за наематели. Но болен от рак. За да лекува татко си, Анна разпродала парцелите, само че затънала в заеми. Което не съумяла да продаде, взели го банките. Баща й умрял. Останал й единствено пансионът.

Анна очевидно била принудена да се изхранва с каквото може. От пансиона основала обществен дом под прикритието на елементарен бар.

На 20 юли 1934 година тя влиза в Бюрото на ФБР в Чикаго, носейки алена шапчица. “Аз съм Анна Сейдж и съм собственичка на пансиона на “Гладис крос Авеню” - на две пресечки отсам “, обяснила Анна. “В другиден имам среща с Джон Дилинджър. Ще вървим на кино в “Биограф”. Ще гледаме “Манхатънска мелодрама “. Ще има още една жена. Аз ще ви покажа Дилинджър”, споделила още тя.

Анна поискала от ФБР оповестената за главата на Дилинджър премия от 10 хиляди $ и конвой до пристанището в Ню Йорк, откъдето да замине за Европа. В стаята бил и шефът на ФБР Мелвил Първис, който от години гонел Дилинджър. Анна била застрашена от депортация поради противозаконния коптор и с препоръчаната договорка се надявала да се защищити.

Джон Дилинджър в действителност от дребен се забърквал в неприятности и най-сетне стигнал до това да е най-големият нарушител на Съединени американски щати. Роден е на 22 юни 1903 година в Индианаполис в фамилията на бакалин. Майка му умира, преди да навърши четири години, и той остава под грижите на татко си, който, въпреки и мощно набожен, не съумява да удържи поривите на сина си към пакостите.

 Бони и Клайд
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР