Дилърите на злато продадоха всичките си запаси от благороден метал,

...
Дилърите на злато продадоха всичките си запаси от благороден метал,
Коментари Харесай

WSJ: пандемията доведе до недостиг на злато за свободна продажба в Съединените щати

Дилърите на злато продадоха всичките си ресурси от доблестен метал, отбелязва The Wall Street Journal. Избухването на пандемията от новия ковид докара до внезапен скок в търсенето на злато и даже до образуването на недостиг при свободната му продажба в Съединените щати, прецизира вестникът. Според него американските вложители и банкери са изправени пред сериозен дефицит на златни кюлчета и монети. Но швейцарската банка Credit Suisse, която лее златни кюлчета от 1856 година, прикани искащите да ги закупят да не го тормозят за недостиг най-малко тази седмица.

Според WSJ обаче обстановката в Съединените щати е толкоз сериозна, че водачите на банките на Уолстрийт са се обърнали към Кралския канадски монетен двор за помощ. Говорителят Аманда Берние споделила за вестника, че сега дворът е изправен пред "безпрецедентни равнища на търсене " на златни кюлчета и не може да ги задоволи тъй като част от чиновниците му се изпращат вкъщи, с цел да предотвратят заразяването им с ковид.

Вестникът напомня, златният запас на Съединени американски щати се съхранява във военната база Fort Knox в Кентъки и във Федералната аварийна банка на Ню Йорк. Този запас не се изразходва за маркетинг на свободния пазар. Според изданието нормално предприемачите в Съединените щати при положение на дефицит попълнят златни си запаси в Лондон, където към ноември предходната година са съхранявани над 8,2 хиляди тона злато на стойност 387,9 милиарда $. Най-големият дял се държи от Bank of England, която има към 400 хиляди златни кюлчета.

Според WSJ от Лондон до Ню Йорк златото е доставяно в сейфове на пътнически самолети, в партиди не повече от 5 тона. Ограничението се дължи на високата цена на застраховката при злополука. Сега обаче интернационалният пътнически трафик е съвсем спрял заради пандемията. Тази причина докара до прекъсване на добива на благородни метали в Перу и Южна Африка.

Тази седмица фючърсите на Comex New York Gold пораснаха с към 9.0% до 1630.60 $ за тройунция. Това е най-високата цена за последните седем години, отбелязва още изданието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР