DigitalСлед като настроите безжичния си рутер и свържете всичките си

...
DigitalСлед като настроите безжичния си рутер и свържете всичките си
Коментари Харесай

Как да намерите и промените Wi-Fi паролата на Windows 10

Digital

След като настроите безжичния си рутер и свържете всичките си устройства, евентуално забравяте за съществуването на Wi-Fi паролата ви. Но какво се случва, когато би трябвало да свържете ново устройство или да измененията Wi-Fi паролата си, с цел да подобрите сигурността си?

Ако сте се опитвали да откриете Wi-Fi паролата на Windows 10 компютъра си, само че не сте съумели, информацията на Make Use Of ще ви бъде от изгода.

1. Как да намерите вашата Wi-Fi ключова дума благодарение на командния ред

Командният ред или Command Prompt на Windows може да ви улесни в доста неща. В нашия случай можете да го употребявате, с цел да стартирате скрипт, който ви разрешава да ревизирате каква е вашата Wi-Fi ключова дума. Това може да звучи комплицирано, само че не се тормозете. Дори и в случай че не сте употребявали до в този момент командния ред, единствено за няколко минути ще съумеете да се справите.

За да продължите, би трябвало да знаете SSID на мрежата, това е името на вашата Wi-Fi връзка. За да го потвърдите, кликнете върху иконата на мрежата в систематичната лента и потвърдете името на мрежата, с която сте свързани. Можете също да отидете в Settings -> Network & Internet -> Status и да я намерите.

 

За да създадете команден файл, който намира вашата Wi-Fi ключова дума, първо извършете търсене с Notepad в менюто Start. След като го отворите, поставете следния текст в Notepad, като замените YOUR_SSID с името на мрежата, която сте намерили доскоро, като се уверите, че е в кавички.

След това изберете File -> Save As. В долната част на прозореца ще видите падащо поле „ Save as type “. Променете го от „ Text Documents “ на „ All Files “.

В полето „ File name “ може да зададете каквото желаете име, да вземем за пример Find-Wi-Fi-Password или нещо сходно. Само се уверете, че файлът приключва с.bat. Изберете подобаваща локация за скрипта, след което кликнете върху  „ Save “.

Сега, когато сте свързани към вашата безжична мрежа, кликнете двукратно върху този файл. Това ще задейства прозорец на командния ред, който демонстрира информация за вашата мрежа. Ще намерите паролата до „ Key Content “.

 

Имайте поради, че този способ не ви разрешава да променяте паролата си за Wi-Fi. 

2. Как да намерите Wi-Fi паролата си посредством настройките на Windows

Отидете до Settings -> Network & Internet -> Status. Превъртете надолу и изберете „ Network and Sharing Center “.

Можете също по този начин да получите достъп до тази алтернатива посредством контролния панел, в случай че предпочитате.

В прозорецът „ Network and Sharing Center “ би трябвало да видите връзка с настоящото ви име на мрежата до „ Connections “. Кликнете върху нея, с цел да отворите нов диалогов прозорец с информация за Wi-Fi мрежата.

 

Изберете бутона „ Wireless Properties “ и преминете към таба „ Security “. Ще видите поле озаглавено „ Network security key “. Кликнете върху квадратчето до „ Show characters “, с цел да видите Wi-Fi паролата си. Възможно е да получите подкана за администраторски идентификационни данни, с цел да може да я видите.

 

Може да измененията текста в полето „ Network security key “, само че това няма да промени паролата ви за Wi-Fi. Промяната в това поле поправя паролата, която Window употребява за свързване с вашата мрежа.

3. Как да измененията Wi-Fi паролата на всеки компютър или преносим компютър

И двата горепосочени метода са чудесни в случай че желаете да разберете каква е вашата Wi-Fi ключова дума, само че те не ви разрешават да я променяте. Ако желаете да извършите това, би трябвало да влезете в настройките на рутера си.

Защо ще желаете да променяте Wi-Fi паролата си? Може би тя не е задоволително надеждна и желаете да я подобрите. Или може би някой, на който към този момент не се доверявате, знае паролата ви, а не желаете той да има достъп до мрежата ви. Какъвто и да е казусът, единствено за няколко секунди може да измененията паролата си.

За да влезете в настройките на рутера си би трябвало да знаете вашия IP адрес. За да го разберете кликнете върху бутона „ Start “ и изберете „ Command Prompt “ или „ Windows PowerShell “. Въведете ipconfig и се появи лист с информация. IP адресът на рутера ви е до „ Default Gateway “.

 

Въведете този IP адрес в браузъра си, след което ще би трябвало да се логнете. Това е друга ключова дума от тази, която употребявате за свързване с мрежата. Ако не сте я променяли, евентуално е нещо като „ password “ или „ admin “.

Извършете търсене в Гугъл с номера на модела на рутера си и ще разберете паролата по дифолт. След като я разберете неотложно променете паролата, с цел да извършите вашата безжична мрежа по-сигурна.

След като влезете, точните указания ще зависят от модела на вашия рутер. Най-често ви би трябвало таб „ Wireless “ или „ WLAN “, където би трябвало да има алтернатива за смяна на паролата за мрежата, наред с други функционалности.

 

Обърнете внимание, че откакто измененията паролата си за Wi-Fi, ще би трябвало още веднъж да въведете новата ключова дума на всичките си устройства, с цел да ги свържете още веднъж.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР