Дигиталният център на KBC Global Services във Варна продължава да

...
Дигиталният център на KBC Global Services във Варна продължава да
Коментари Харесай

Как Варна стана център на банковата дигитализация

Дигиталният център на KBC Global Services във Варна продължава да пораства. Той беше учреден преди близо три години и в него работят над 800 души.

Центърът дава отговор за дигитализацията на финансовата група на KBC и неотдавна получи документ за инвестиция клас А от Министерството на нововъведенията и растежа, по отношение на увеличението на екипа с още 300 души, които са главно IT експерти.

" За да развиват своите артикули, банките би трябвало да влагат от ден на ден в технологии и в обработка на данни. Това се случва тук, от България, за цялата група на KBC ", изясни генералният управител на цифровия център Тодор Петков, който гостува в рубриката " Портфейл " в ефира на Дарик радио.

По думите му, търсенето на на IT експерти в България е извънредно високо, тъй че фирмите имат задача освен да откриват гении, само че и да основават такива.

" Ние работим интензивно с университетите, съответно с тези във Варна, за развиването на тези фрагменти още в ранна възраст. Градът беше определен за развиване на цифровия център на KBC точно поради съществуването на огромен брой млади квалифицирани експерти. А и там търсенето на такива хора не е толково мощно, колкото в София ", изясни още Петков.

Той сподели още, че студентите, които стартират работа в компанията, получават опция за развиване, както и доста положително възнаграждение. Той даде образец и с хора, които са се завърнали от чужбина, с цел да работят във Варна.

По думите му, към този момент се подвига и възрастовата граница за заетите в IT бранша.

" Съгласен съм, че в България няма задоволително IT фрагменти, които да покрият търсенето, само че е по-важнотези, които въпреки всичко се основават, да остават да работят тук, вместо да търсят реализация в чужбина ", съобщи генералният управител на дитигалния център на KBC Global Services.

Услугите, които центърът предлага, включват писане на код и основаване на нови приложения, интеграция със системите на обособените финансови институции.

" Любопитен факт, който доста хора не знаят, е, че банките работят с езика за програмиране COBOL, който води началото си от 80-те години и към този момент е много остарял.

И интеграцията на този код с новите приложения също е предизвикателство. Ние създадохме една академия за проучване на COBOL и към този момент имаме 30 души от България, които минаха през нея ", сподели Петков.

На въпрос дали банките в бъдеще ще стартират да наподобяват на IT компании, той отговори, че това надали ще се случи, защото ролята им в стопанската система е напълно друга, само че дигитализацията им сигурно е реалност.

" В бъдеще цифровите асистенти - като този, който KBC създава, ще оказват помощ на от ден на ден хора за ежедневните им потребности. До пет години една огромна част от финансовите услуги, които използваме, ще преминат напълно в цифровото банкиране.

В Белгия към този момент е допустимо при дребно пътно произшествие, да вземем за пример, да снимаш вредата, нанесена на автомобила, с телефона си и да я изпратиш непосредствено на застрахователната компания.

Без писане на протоколи, кряскане на специалисти оценители на място и така нататък Така клиентът може в границите на половин час да получи обезщетение или да бъде ориентиран към сервиз за ремонт ", изясни още Петков.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР