Дигиталните технологии и интернет промениха неусетно, но и необратимо живота

...
Дигиталните технологии и интернет промениха неусетно, но и необратимо живота
Коментари Харесай

Младите хора и технологиите предизвикаха революция на финансовите пазари

Дигиталните технологии и интернет трансформираха незабелязано, само че и необратимо живота ни през последните десетилетия. Вече не можем да си представим съществуването си без смарт телефон, имейл или куп приложения. Промени се методът, по който пазарим, поддържаме връзка и организираме всекидневието си.

Сега технологиите са напът да провокират нова гражданска война в още една консервативна сфера на нашия живот, която до неотдавна се смяташе за непокътната територия на богоизбрани експерти – финансовите пазари.
Снимка: iStock
В началото на годината група начинаещи вложители, обединени в интернет конгрес и употребяващи приложения за микротърговия с акции, провокираха невиждано разтърсване на фондовите пазари. Те манипулираха цената на дяловете на редица компании като „ ГеймСтоп “, „ Ей Ем Си “ и „ Нокиа “ и съвсем докараха до банкрут одобрени капиталови фондове.

Нови технологии, нови вложители, нови правила на играта

Редица анализатори на финансовите пазари виждат в това събитие наклонност към коренна смяна в борсовата търговия. Зад интервенцията против финансовите акули на „ Уолстрийт “ с акции на компанията „ ГеймСтоп “ стоят хора от по този начин нареченото потомство на „ милениълите “.

Родени в интервала сред 1982 и 1997 година, представителите на тази генерация в Съединени американски щати много постоянно бяха упреквани в неналичието на упоритости и подигравани, че живеят в мазетата на техните родители и в никакъв случай няма да имат шансът да доближат благосъстоянието на поколението на „ бейбибумърите “, появило се след края на Втората международна война.
Снимка: iStock
Очевидно тези прогнози са били неверни, децата към този момент са пораснали и са подготвени освен да се включат в играта на финансовите пазари, само че и да изтласкат поколението на своите родители. Това надали щеше да бъде допустимо без новите технологии. През последните години се появиха доста мобилни приложения за търговия с акции без такси като „ Робинхуд “, които дават опция на своите консуматори да купуват и продават финансови принадлежности и скъпи бумаги без посредничеството на брокери.

Именно тези стратегии се трансфораха в обичано средство за вложенията на „ милениълите “, за разлика от „ бейбибумърите “ (най-общо казано техните възрастни лели и чичовци - б.р.), които избират да влагат парите си посредством банки и финансови медиатори, отбелязва в свое проучване известната консултантска компания „ Фъндстрат Инасайт “. Само през 2020 година 10 милиона американци са основали свои профили в сходни приложения, като половината от тях са се записали в „ Робинхуд “. Средната възраст на тези вложители е 31 години.

Новите технологии доведоха и до появяването на нов вид вложение. Ако по-възрастните влагат парите си, осланяйки се на рекомендациите на своите финансови съветници и анализите на бизнес издания, то новите играчи на фондовата борса купуват скъпи бумаги, уповавайки се на личната си преценка и изследвания, поучават се в интернет конгреси на платформи като „ Редит “.

„ Бейбибумърите “ избират сигурните инвестиции в принадлежности като държавните облигации, до момента в който „ милениълите “ се насочват главно към акции. По-възрастните фаворизират златото, а по-младите - криптовалутите, отбелязва „ Фъндстрат Инсайт “.
Снимка: iStock
Има основна разлика и в подбора на фирмите, в които двете генерации влагат. По-възрастните залагат на одобрени компании с положителни финансови индикатори, а по-младите избират нови и новаторски компании, които разрушават статуквото, основават неповторими артикули и разкриват нови пазари.

В портфолиото на един „ милениъл “ намират място дяловете на „ Тесла “, „ Епъл “, „ Амазон “, „ Скуеър “, NVidia, китайския производител на електрически автомобили „ НИО “ и софтуерната компания „ Палантир “. Сред огромните удари на новите играчи бяха и вложенията в платформата за видеоконференции „ Зуум “ при започване на пандемията с ковид.

Цените на акциите на доста от гореизброените компании скочиха над 100% през последната година и доста от вложителите върнаха десетократно своите инвестиции, а със извоюваните пари изплатиха своите ипотеки и студентски заеми, за което се похвалиха във форума на „ Редит “, отбелязва анализаторът Стивън МакБрайд в своя публикация за „ Форбс “.

Нов финансов балон или напредък до безкрайност?

Много финансови консултанти алармират, че притокът на „ млади и неопитни “ вложители на фондовите тържища е напът да докара до нов балон. Според тях финансовите пазари са обхванати от „ еуфория “ и напредък, които нямат учредения и ще последва огромен срив с тежки последици.
Снимка: Reuters
Други откриватели на финансовите пазари обаче застъпват противоположното мнение. „ Милениълите “ се отличават с сериозно мислене и ясна преценка за цената и следствията на своите дейности “, счита Том Лий от „ Фъндстрат Инсайт “.

Всъщност, може да се окаже, че „ милениълите “ значително са „ омекотили “ отрицателните последици за финансовите пазари от пандемията. Доклад на Националното бюро за стопански проучвания показва, че „ вложителите в „ Робинхуд “ не са се паникьосали по време на срутва на пазарите през март 2020 година и са работили като стабилизираща мощ “.

Докато доайенът в борсовата търговия милиардерът Уорън Бъфет продаде всичките си акции в американски пътнически самолетни компании през май предходната година, „ милениълите “ купуваха дялове в същите компании. Оттогава цената на скъпите бумаги на „ Делта “, „ Американ еърлайнс “ и „ Юнайтед еърлайнс “ скочи с близо 100% и доста от по този начин наречените „ млади и неопитни “ вложители осъществиха огромни облаги.

Свидетели сме едвам на началото на исторически взрив на финансовите пазари с помощта на „ милениълите “ и той ще продължи с години, предвижда анализаторът Стивън МакБрайд от „ Форбс “.
Снимка: iStock
През идващото десетилетие притокът от млади вложители ще продължи и на борсата могат да бъдат вложени близо 6 билиона $, сочат данните в проучването на „ Фъндстрат Инсайт “.

Дали ни чака финансов колапс или безконечен напредък, следва да разберем. Сигурно е, обаче, че финансовите пазари в никакъв случай повече няма да бъдат същите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР