Дигиталните градини могат да бъдат редактирани по всяко време, за

...
Дигиталните градини могат да бъдат редактирани по всяко време, за
Коментари Харесай

„Цифрови градини” изместват блоговете


Дигиталните градини могат да бъдат редактирани когато и да е, с цел да отразят еволюцията у личността
(снимка: CC0 Public Domain)

Като софтуерен инженер Сара Гарнър обновява своя персонален уебсайт постоянно, само че от самото начало, откогато го има, я преследва чувството, че нещо не е наред. Разбира се, има си нужните връзки към своите профили в обществените медии и досие на своята професионална работа, само че в действителност уеб сайтът по този начин и не отразява нейната персона. И по този начин неотдавна дамата стига до концепцията да си сътвори страница, фокусирана върху музеите – тематика, от която е захласната.  Страницата към момента е в развой на създаване, само че Сара си я показва като кътче, което показва мислите й за обичаните й музеи, разказва страстите, които са провокирали, и приканва други хора да споделят обичаните си музеи и наученото в тях.

Добре пристигнали в света на „ цифровите градини ”. Тези креативен превъплъщения на блоговете тихомълком превземат интернет. Все повече хора могат да боравят с „ back-end ” програмен код, с цел да основат уеб сайтове, които са сходни на колажи или тип изкуство, все по-малко предсказуеми и все по-малко стандартизирани.

„ Цифровите градини ” изследват огромно многообразие от тематики. Те постоянно се поправят и трансформират, с цел да покажат развиването на личността. Типични са за хора с нишови ползи. Чрез „ цифровите градини ” хората основават интернет, който не залага толкоз мощно на противоположната връзка и на шумните пространства вид „ конгрес ”. Това са по-скоро „ тихи ” пространства, в които човек намира успокоение с обичаните си тематики.

Корените на придвижването на „ цифровите градини ” може да се намерят надалеч обратно в 1998 година, когато Марк Бърнстейн вкарва концепцията за „ хипертекстовата градина ”, аргументирайки пространства в интернет, които разрешават на човек да потъне в непознатото. „ Всеки прави своите странни неща ”, споделя пред MIT Technology Review дизайнерката Маги Епълтън.

Днес „ цифровите градини ” разискват книги и филми, оферират мисли за философия и политика. Някои са творби на изкуството сами по себе си – образни шедьоври, които приканват фена да изследва. Други са по-семпли и на практика потребни. Последните употребяват Гугъл Docs или WordPress шаблони, с цел да споделят персонални „ описи ”.

Въпреки красивия общ термин „ цифровите градини ” не следват каквито и да е правила. Те не са блогове! Те не са платформи за обществени медии. Да, реализират се връзки, само че постоянно това става посредством свързване с други цифрови градини или събиране във конгреси като Reddit и Telegram.

Том Кричлоу – съветник, който от години обработва своята „ цифрова градина ”, разказва главната разлика сред блоговете от остарялата школа и цифровото градинарство. „ С блоговете говорите с огромна публика ”, споделя той. „ С цифровото градинарство вие говорите със себе си. Фокусирате се върху това, което желаете да култивирате с течение на времето ”.

Общото сред въпросните градини е, че могат да бъдат редактирани когато и да е, с цел да отразят еволюцията и смяната у личността. Идеята е сходна на редактирането на запис в Уикипедия. Разбира се, „ цифровите градини ” не са предопределени да бъдат „ последна инстанция ” по дадена тематика. Като по-бавен и несръчен метод за проучване на интернет, те се любуват на това, че не са окончателният източник, а просто един източник, споделя Майк Колфийлд, специалист по цифрова просветеност във Вашингтонския държавен университет.
още по тематиката
Всъщност целият смисъл на „ цифровите градини ” е, че те могат да порастват и да се трансформират – и че по едно и също време могат да съществуват безграничен брой разнообразни страници по една и съща тематика. Всяка от тях е отворена сбирка от бележки, запаси, скици и изследвания, които индивидът натрупа.

Маги Апълтън, дизайнер по специалност, поддържа такава персонална градина, в която натрупа информация за книги и технологии. Тя е учила за антрополог и споделя, че е била привлечена от цифровите градини заради тяхната дълбочина. „ Съдържанието не е в Twitter и в никакъв случай не се изтрива ”, споделя тя.

Този дух на творчество и характерност е нещото, което притегля голям брой хора към концепцията. Някои допускат, че цифровата градина е реакция към интернета, с който сме привикнали – там нещата стават „ вайръл ” (разпространяват се бързо като вирус), на смяната се гледа с неуважение, а уеб страниците са едноизмерни. Профилите във Фейсбук и Twitter имат изрядни слотове за фотоси и изявления, само че запалянковците на цифровите градини отхвърлят тези закрепени дизайнерски детайли. Усещането за време и пространство за проучване е основно.

„ Участвайки в цифровото градинарство, вие непрекъснато намирате нови връзки, повече дълбочина и нюанси ”, споделя Коулфийлд, който изследва проблематиката на дезинформацията. „ Това, за което пишете, не е вкаменена обява в блог. Когато научите повече, добавяте към него ”. Има израстване.

Създаването на уеб страница от нулата дава по-голяма креативна независимост от обществените медии и уеб хостинг уеб страниците, само че изисква известни знания по програмиране.

Повечето хора, които поддържат лични виртуални градини, са на мнение, че това е бягство от ужасяващия звук на обществените мрежи и цялостното звучене на интернет при започване на 2020-те. Този дух напоследък подтиква доста хора да бягат от обществените мрежи и даже да търсят „ почивка ” от цифровото другарство.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР