Дигитални учебници, видео уроци, индивидуални устройства за учениците от горните

...
Дигитални учебници, видео уроци, индивидуални устройства за учениците от горните
Коментари Харесай

Дигиталните учебници и видео уроците ще направят обучението интересно и привлекателно

Дигитални учебници, видео уроци, самостоятелни устройства за учениците от горните класове – това предложиха родителите, които взеха присъединяване в третата поредна среща от самодейността Образование 4.0 на VIVACOM и в. „ 24 часа “.

Повече от 100 родители на възпитаници от десетки столични учебни заведения участваха в оживената полемика в книжовен клуб „ Перото “. Те показаха мнението си за дигитализацията на образованието и стъпките, които би трябвало да се подхващат в тази посока. Родителите се сплотиха към мнението, че видео уроците ще създадат учебното заведение забавно и потребно за децата. Предложено беше да се основат същински цифрови учебници, които да не са електронно четими версии на хартиения учебник. Родителите бяха безапелационни, че би трябвало да се увеличи потреблението на просветителни платформи, тъй като те дават опция децата да получат познания по наличен и занимателен метод. Повдигнат беше и въпросът за контрола на използването на устройства в час – участниците в полемиката предложиха да се употребяват стратегии за скрининг, благодарение на които да се наблюдава какво вършат децата с електронните устройства. Контролът е значим и във връзка с здравословната дълготрайност на заниманията с „ умни “ устройства. Особено значимо, съгласно родителите, е да се резервира салдото сред цифровото и обичайното обучение, а някои предмети като писане и математика да се учат по обичайния метод. Родителите считат, че уменията на учителите са една от най-важните предпоставки за положително и качествено образование. Предложено беше да се работи за повишение на тяхната цифрова подготовка.

Всяко дете на възраст 9-17 години употребява интернет всеки ден. В същото време учебното заведение не готово въобще за този свят. Това е заключението на центъра за безвреден интернет, направено на третата поредна полемиката от цикъла Образование 4.0, която е в партньорство с Министерството на образованието и науката, Столична община и Дигиталната национална коалиция, Асоциация „ Родители “ и Центъра за безвреден интернет. Инициативата Образование 4.0 е под егидата на еврокомисаря по цифрова стопанска система и цифрово общество Мария Габриел.

Гости на полемиката бяха Таня Михайлова, заместник- министър на образованието, Ваня Кастрева, шеф на РИО, гр. София, Гергана Паси, ръководител на Дигиталната национална коалиция, Дарин Маджаров, създател на цифровата просветителна платформа „ Уча.се “, Яна Алексиева, изпълнителен шеф на Асоциация Родители и Петър Кънчев от Националния център за безвреден интернет.

До момента се състояха четири кръгли маси – поредно с присъединяване на институциите и специалистите, на учители, възпитаници и родители. Целта на полемиките е да се изслушат и обобщят настояванията на участниците в просветителния развой за методите за най-ефективно, качествено, бързо и всеобщо въвеждане на цифрови форми на образование, които да подобрят качеството на подготовката на българските възпитаници за сполучливата им реализация в бъдеще.

Общо е мнението и на трите страни в просветителния развой, че „ цифрово обучение “ значи преподаване, учене и изцяло другарство сред учители-ученици- родители благодарение на цифрови устройства. Интересно и стимулиращо обучение, което употребява уменията и интензивността на децата в интернет и развива тяхната креативност, аналитично мислене, възможности за работа в екип. Качествено обучение, което гради нови умения редом с обичайните като употребява технологиите в процеса на образование. Предпоставка за съответна и сполучлива реализация на учениците в живота и на пазара на труда.

През февруари самодейността Образование 4.0 продължава с национална конференция с представители на просветителните институции и специалисти, на която ще бъдат систематизирани настояванията на учители, възпитаници и родители за цифровизация на образованието.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР