Дигитални потребители, икономика на споделянето, изкуствен интелект - това са

...
Дигитални потребители, икономика на споделянето, изкуствен интелект - това са
Коментари Харесай

Търсят решение за планираното състаряване на стоки и авторските права в ЕС

Дигитални консуматори, стопанска система на шерването, изкуствен интелект - това са част от тематиките на форума: " Цифрова стопанска система: изгоди за потребителите ". 20 март е Европейският ден на потребителите 2018 година Форумът откри проф. Лалко Дулевски, ръководител на Българския икономическия и обществен комитет.

Богомил Николов от Българска асоциация Активни консуматори разяснява въпросът с по този начин нареченото " планувано състаряване " . " Този проблем е все по-очевиден. Много артикули са проектирани по този начин, че да устоят малко след законовата гаранция . Особено в последно време стана ясно и по самопризнание на производители на телефони, откакто изтече този период от две години се получава едно закъснение в работата на мобилния телефон, което е заложено софтуерно ", изясни той.

Една от опциите то да бъде преодоляно е увеличение на гаранцията, само че този въпрос към момента не е решен , разяснява още Николов.

Министърът на стопанската система Емил Караниколов посочи, че цифровизацията е на всички места към нас. " Всички ние като консуматори имаме потребност от гаранции за отбрана на правата и ползите ", съобщи той. Министърът акцентира, че страната ни поддържа построяването на ефикасен и добре работещ дигитален пазар и посочи смисъла на директивата за договорите за даване на цифрови наличия.

Богомил Николов разясни, че директивата ще способства за преносиномостта на наличието . Така да вземем за пример, в случай че имате абонамент за приемане на дадена услуга, то при прекосяването на границите, абонаментът няма да стопира.

Реално ще можем да употребяваме своите абонаменти във всяка една страна в границите на Европейски Съюз . Очаква се това да стане от влизането в действие на директивата 1-ви април тази година.

Основният въпрос е бил обвързван с авторските права , защото до момента ограничаването се е предписание поради уговорката, че авторските права важат единствено за територията на избрана страна .

По отношение на директивата за продажба на артикули , Николов уточни, че към момента се разисква опцията законовата гаранция, която е в период от две години и тежестта за доказване също ще бъде увеличена на две години . Сега тя е шест месеца за търговеца и в останалия интервал за потребителя.

Реално това ще даде опция доказването да не е след шестия месец, а да се смята, че дефектът е съществувал в деня на продажбата . " Това е най-важното, което се разисква и ние се надяваме да бъде признато ", сподели още Николов.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР