Дигиталната промяна на бизнеса е специален проект за А1. В

...
Дигиталната промяна на бизнеса е специален проект за А1. В
Коментари Харесай

Всевиждащото дигитално око

" Дигиталната смяна на бизнеса " е специфичен план за А1. В него ви описваме за софтуерни услуги, които оказват помощ на всяка компания без значение от размера й да се развива. И представяме техните специфики и приложения, с цел да бъдат разбрани елементарно освен от софтуерните мениджъри.
Всевиждащото око е известен претекст в митологията. В наши дни обаче то не е просто метафора, а факт и част от всекидневието на от ден на ден компании и общини с помощта на развиването на технологиите за видеонаблюдение.

Днес видеонаблюдението е доста повече от запис на какво се случва във и към един обект. То към този момент дава подробна информация за протичащото се в тези обекти, преценя опасности, предизвестява при най-различни събития и даже генерира разбори и статистически данни.
Всичко изброено може и да звучи притеснително, само че в действителност тези технологии дават доста повече изгоди, в сравнение с дефекти, изключително за бизнеса. Стига, несъмнено, да са съобразени със законите и условията на Общия правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR) на Европейски Съюз.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Цялостно решение

Когато човек чуе думата видеонаблюдение, напълно предстоящо е една от първите му асоциации да е сигурно. При системите от ново потомство това обаче надалеч не се изчерпва с обезпечаването й чрез запис на протичащото се.

Вече са налични огромно многообразие от камери, които оферират голям брой функционалности и технологии за всевъзможни цели и условия на клиентите. Възможностите са толкоз богати, че е мъчно да бъдат разказани в детайли. A1 Video Security
е облачно видеонаблюдение. Данните от камерите се записват и проучват редом в два дейта центъра на А1. Там те се съхраняват сред 10 и 60 дни при общоприетите условия или в избран от клиента различен период. Използването на " облачно " видеонаблюдение е от преимущество и за вътрешната сигурност на клиента. Много постоянно при обири крадците, изключително когато са вътрешни хора, търсят и записващите устройства. При облачното видеонаблюдение такива няма и всички записи се съхраняват в дейта центъра.

Затова някои компании дават цялостни решения за видеонаблюдение, които да бъдат персонализирани съгласно съответните потребности на клиентите. Сред тях е и А1, разрастваща платформата А1 Video Security и в България. Услугата дава опция за избор от голям брой разновидности на IP камери, които са снабдени с аналитични функционалности и са информационно обезпечени през мрежата на А1. Дори и базовите оферти са създадени с обилие от интелигентни благоприятни условия.

Потребителите могат да дефинират виртуални зони в полезрението на камерите, тъй че в случай че в тях навлезе човек, да алармират с тревога към притежателя или защитата. Правени са проби и в паркове по отношение на развиването на системата – тя се преценява да вземем за пример с птици, с цел да не се задейства без действителна потребност. Камерите реагират и на опити за закриване на обектива им или преместването им от позицията, в която са сложени. Алармите се изпращат до настолното и/или мобилното приложение, съпроводени със запис на случилото се, като има алтернатива и за наблюдаване в действително време.

Deep Learning, heatmaps, разбор на придвижването

Интелигентните системи за видеонаблюдение към този момент могат да правят и доста други действия. Има и камери с изкуст вен разсъдък с Deep Learning логаритми, които могат да надградят сигурността още повече. Те разпознават в действително време лицата на хората и дефинират техния пол, възраст, изражение, дали са с мустаци, очила и даже дали носят маска. Има и опция за прибавяне на база данни със фотоси на съответни хора, тъй че те да бъдат разпознати. Това разрешава да се основават зони с стеснен достъп, до които да бъдат допускани единствено избрани лица. Някои магазини основават и черни описи с клиенти, хванати по-рано в обири. Когато те бъдат разпознати на територията на обекта, защитата незабавно бива предизвестена. Камерите могат да разграничат и разнородни обстановки, да вземем за пример паднал човек или друго изискващо вниманието събитие, и да се концентрират върху него.

Други потребни функционалности, които онагледяват " Всевиждащото цифрово око ", са опцията за отчитане на брой хора и основаването на така наречен heatmaps – зоните, в които се мери най-голяма интензивност.

И двете са в действителност потребни за търговски обекти: първата следи в действително време количеството влизащи, излизащи и задържащи се на мястото клиенти. Втората дава опция да се открие кои зони притеглят вниманието им за по-дълго време. Чрез тези функционалности търговците могат да генерират статистически данни за натовареността на обектите, да преценят дали промоционалните щандове притеглят задоволително гости и дали са ситуирани на верните места. А в композиция с лицевото различаване – да регистрират и вида гости, с цел да извлекат заключения за успеваемостта на промоционални акции и усъвършенстване на личния състав в натоварените часове.
А когато става дума за разбори на коли, то изкуственият разсъдък има благоприятни условия като от холивудски филм.

Например камерите са способни да разпознават регистрационните номера на транспортните средства и да ги позволяват до избрани зони съгласно авансово въведен лист, да вземем за пример в платени паркинги. Но технологията може доста повече. Тя ще успее да преброи и наблюдава колите, които минават през входно-изходни точки на обекти идори на градове. Ще направи разбор на придвижването на даден автомобил и следенето му посредством голям брой камери, като даже ще пресметна и скоростта, ще наблюдава придвижването в разнообразни ленти, ще открие търсени транспортни средства и други - всичко това единствено с няколко клика на мишката.

Закрила за отбраната
За да може една система за видеонаблюдение да бъде ефикасна, самата тя би трябвало да бъдато има специфични вандалоустойчиви модели.

Камерите са оборудвани със слотове за SD карти, които да записват информация при проблеми със свързаността. Предвиден е и механизъм за наваксване на записаното в дейта центъра. Системите могат да бъдат оборудвани и с UPS за енергонезависимост. Достъп до информацията от камерите има единствено клиентът. Тя се следи през приложенията за компютър и мобилен телефон, които са с няколко спомагателни равнища на отбрана, тъй че не всеки просто да ги отвори и да види записите и видеопотоците в действително време. Чрез тях може да се преглеждат и анализите, като има и опция за търсене по разнообразни критерии. Работата с приложенията е лесна и не се изисква особено образование. Така информацията от камерите може да се употребява както от охранителите на обекта, по този начин и от други отдели, искащи да усъвършенстват останалите аспекти на работата.

Всички тези технологии имат своето разумно приложение за бизнеса, само че модерното видеонаблюдение е належащо освен там. То е изключително потребно и за общините. Чрез него те могат да подкрепят защитата на публичните места, като съблюдават освен спазването на реда, само че и отбраната на имуществото от вандалски прояви. Чрез интелигентното видеонаблюдение общините са способни да усъвършенстват и други действия като ръководство на трафика, както и да наблюдават за търсени коли и други Аналитичните функционалности разпознават лица, изоставени предмети и могат да алармират посредством аудио- и образни аларми.

Златко Живков, кмет на град Монтана:
" Имаме упоритостта да се превърнем в " интелигентен " град "

Кои услуги на А1 употребявате и от по кое време?

Ако не ме лъже паметта, община Монтана употребява мобилни услуги от А1 повече от 15 години. Отдавна имахме упоритостта да се превърнем в " интелигентен " град и първата сходна система, която въведохме, изпълнихме благодарение на А1. Това е интелигентната система за видеонаблюдение, с която доста се гордеем. Последните планове, по които работим с А1, са построяването на система мъдро сметосъбиране и плана за свободен достъп до интернет Wi-Fi4U.

Може ли да споделите опит и усещания от построяването на системата за видеонаблюдение?

Това, което за нас бе значимо, е, че системата се построява напълно от външни експерти. За толкоз години научихме един значим урок и той е, че всеки би трябвало да се занимава с това, от което схваща. В случая ние се доверихме на А1, които са ни сътрудник от години – несъмнено, работихме дружно, с цел да идентифицираме съответните потребности и да определим точните местоположения в общината. Колкото до спестените средства – усетихме огромния резултат, откакто интегрирахме системата, тъй като разноските за възвръщаме на общинско имущество сензитивно понижиха. В момента имаме 100 камери на основни точки в града, които работят непрекъснато.

Кои са най-ярките изгоди от потреблението на системата?

Ползите от системата са много, само че почтено казано аз ги чаках. Например - сензитивно понижиха кражбите на коли, залавяме по-лесно престъпно проявени лица, вандалските прояви в локациите, които следим, безусловно секнаха. Но тук гледаме по-напред във времето – с сходни умни системи през днешния ден влизаме в ролята на пазач, само че имам вярата, че след 10 години ще сме съумели да променим мисленето на хората като цяло. Видеонаблюдението е превъзходен инструмент в тази посока. Всички се възхищаваме на реда в по-развитите страни, само че нали не се съмнявате, че и там има причина за това. Ето за какво тук прескочихме клишета като " подобен ни е манталитетът " и направихме нещо, с което да дадем своя принос. И да, безапелационен съм, че системата, която интегрирахме с А1, е вярна стъпка в тази посока.

Освен за сигурност, защо друго се употребява видеонаблюдението и какви са резултатите?

Основно приказваме за сигурност и други производни на сигурността, като надзор и предварителна защита. Благодарение на системата за видеонаблюдение можем да реагираме навреме, в случай че човек има потребност от помощ, действаме доста по-бързо при зародил пожар или при други рискови обстановки. Искам моите съграждани да живеят умерено и да не се тормозят за себе си и за своите близки.

Как се подсигурява сигурността на оборудването и записите?

Бих желал да подчертая, че реагираме бързо при зародили обстановки и рядко се случва да търсим записи на повече от няколко дни. Въпреки това се презастраховахме и съхраняваме записите на собствен сървър, от една страна, и в дейта център на А1, от друга.

Как върви планът за интелигентно сметосъбиране? Какви са неговите характерности и изгоди?

Умното сметосъбиране, за което загатнах по-рано, е най-новият ни план с А1, като през септември подписахме контракт за неговото осъществяване. В момента приготвяме процеса по интеграция на системата, като упоритостите ни са той да стартира до края на годината. Очаквам системата да направи града по-чист и привлекателен и да понижи доста разноските на общината за тази активност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР