Дигиталната национална коалиция и Facebook стартират онлайн кампания, насочена срещу

Дигиталната национална коалиция и Facebook стартират онлайн кампания, насочена срещу ...

10 съвета за разпознаване на фалшивите новини.


Дигиталната национална коалиция и Facebook стартират онлайн кампания, насочена срещу разпространението на фалшиви новини.

Инициативата стартира на 12 юни и ще продължи 2 седмици.

Проверявайте фактите - препоръчва групата на ЕК за борба с фалшивите новиниОбновена
Проверявайте фактите - препоръчва групата на ЕК за борба с фалшивите новини

ЕК ще има общ подход към фалшивите новини до 21 април

Кампанията има за цел да представи на българските потребителите няколко бързи, лесни, практични и достъпни съвета, с които потребителите да разпознават фалшивото медийно съдържание в онлайн пространството.

С инициативата се цели до някаква степен да се повиши критичното мислене и медийната и информационна грамотност на българските потребители.
Бъдете скептични спрямо заглавията.
Фалшивите новини често имат привлекателни заглавия с главни букви и удивителни знаци. Ако в заглавието има шокиращи твърдения, които звучат нереално, най-вероятно твърденията наистина са такива.
Снимка 362186
Източник:

Вгледайте се внимателно в URL адреса.
Фалшив или наподобяващ оригиналния URL адрес може да е предупредителен знак за фалшиви новини. Много сайтове за фалшиви новини копират автентичните източници на новини, като правят малко промени в URL адреса. Можете да отговорите сайта и да сравните URL адресите, за да установите източниците.
Снимка 362185
Източник:

Разучете източника.
Уверете се, че статията е написана от източник, на който се доварявате заради репутацията му на прецизност. Ако статията идва от непозната организация, проверете раздела "За нас", за да научите повече.
Снимка 362187
Източник:

Следете за необичайно форматирате.
В много сайтове за фалшиви новини има правописни грешки или тромаво оформление. Четете внимателно, ако видите тези признаци.
Снимка 362184
Източник:

Вземете под внимание снимките.
Фалшивите новини често съдържат манипулирани изображения или видеоклипове. Понякога е възможно снимката да е автентична, но да е извадена от контекст. Можете да потърсите снимката или изображението, за да потвърдите откъде идва.
Снимка 362180
Източник:

Проверете датите.
Фалшивите новини може да съдържат хронология, в която няма логика, или дати на събития, които са били изменени.
Снимка 362179
Източник:

Проверете доказателствата.
Проверете източниците на автора, за да се уверите, че са точни. Липсата на доказателства или позоваването на неназовани експерти може да е признак за фалшива новина.
Снимка 362188
Източник:

Прегледайте други новинарски източници.
Ако няма друг източни, който да предава същата новина, това може да е признак, че тя е фалшива. Ако новината е отразена от множество източници, на които имате доверие, е по-вероятно тя да е достоверна.
Снимка 362181
Източник:

Шега ли е новината?
Понякога е трудно фалшивите новини да се разграничат от хумор или сатира. Проверете дали източникът е известен с публикуването на пародийно съдържание и дали детайлите и тонът на статията предполагат, че е създадена само за забавление.
Снимка 362183
Източник:

Някои статии са умишлено фалшиви.
Бъдете критични спрямо новините, които четете, и споделяйте само статии, за които се сигурни, че са достоверни.
Снимка 362182
Източник:

Източник: news.bg