Дигиталната епоха позволи на хората от различни точки на света

...
Дигиталната епоха позволи на хората от различни точки на света
Коментари Харесай

Моето общество

Дигиталната ера разреши на хората от разнообразни точки на света да споделят и да споделят хрумвания, само че данните сочат, че те имат потребност от нови структури, към които да усещат принадлежност, може би повече от всеки път. Проучване на английския Червен кръст, обвързвано със самотата, демонстрира, че към 9 млн. от жителите на Обединеното кралство се разказват като „ постоянно или постоянно самотни “. Друго изследване на Eden Project отбелязва, че това отрицателно чувство коства на английската стопанска система 32 милиарда паунда годишно.

Чувството за принадлежност е жизненоважно за благосъстоянието ни. Затова и построяването на общности към марките е опция освен за продажбата на продуктите и услугите им, само че и за сливане на хората към техен общ интерес онлайн и офлайн. Стойността на брандираната общественост може да включва обменът на опит и усещания сред потребителите и да усили тяхната преданост. За тях това е и платформа за нови запознанства и още една опция за взаимоотношение с бизнеса ви, даже да не си купуват от вас.

По данни на Harvard Business Review вместо един бранд да построява имиджа си и да чака общността да се оформи към него, би трябвало да направи таман противоположното. Наличието на една такава група е преимущество за фирмите, защото подготвя хората, които са част от нея, да харчат повече съгласно отчет на организацията Dialogue. Особено изразена е тази наклонност при хората на възраст сред 25 и 34 години.

Производителят на спортни артикули Nike демонстрира, че марките могат да оказват помощ на клиентите да удовлетворят някои свои обществени и самостоятелни потребности посредством програмата си Nike+, където предлага спортни събития, в допълнение наличие, достъп до най-новите артикули, както и опция за състезание с други членове на общността посредством приложенията Nike Training Club и Nike Running Club. В резултат на това компанията построява по-реципрочна връзка с потребителите, участвайки в тяхното поддържане на здравословен метод на живот.

Общността е значим фактор, който може да очовечи облика на компанията посредством преживявания, наличие и персонална връзка. Така утвърждавате дълготрайната преданост и чувството у хората, че не се интересувате само от облагата.

По материал на компанията за проучвания и дизайн Amy за Medium.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР