Дигитална изложба в Русе представя книжовността като обединител на народите.

...
Дигитална изложба в Русе представя книжовността като обединител на народите.
Коментари Харесай

Дигитална изложба представя националното ни писмено богатство в Русе

Дигитална галерия в Русе показва книжовността като обединител на народите. Това оповестяват от регионалната администрация и от районната библиотека " Любен Каравелов " в Русе, които са уредници на експозицията.

Изложбата разкрива детайли от националното ни документално благосъстояние и приноса на българския народ за обогатяването на европейското културно завещание. Тя включва 15 изображения с висока резолюция, представящи постери с текст и илюстрации от някои истински редки и скъпи издания, множеството от които са от старопечатния фонд на Русенската библиотека.

Сред тях са първият новобългарски учебник - " Буквар с разнообразни поуки ", по-известен като " Рибен " от Петър Берон, както и първата българска печатна книга на новобългарски език " Кириакодромион ", наричана още " Неделник " от Софроний Врачански, издадена през 1806 година.

В изложбата влизат също цифрови изображения на произведения на Любен Каравелов и издавани от Христо Ботев вестници в Румъния, на голям брой други книги, публикации и учебници на възрожденски създатели, на модерна кирилска писменост, обла и ъглова глаголица, направени от екип на Националната художествена академия. Представени са и миниатюри от Възрожденската ера, както и Цар Иван-Александровото Четвероевангелие, по-известно като Лондонско.

Експозицията е налична на уеб страниците на двете институции до края на месеца.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР