Дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския

...
Дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския
Коментари Харесай

Официалният речник на българският език влиза в интернет

Дигитализиран и осъвременен вид на формалния правописен речник на българския език ще бъде свободно наличен в интернет. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови запаси и инспекция на правопис, правоговор и граматика, заяви просветното министерство. Речникът има нормативен темперамент – разпоредбите, дефинирани в увода, и правописът на включените в него думи са наложителни за писменото другарство.

Платформата се създава от Българската академия на науките (БАН) по поръчка на Министерството на образованието и науката (МОН). Изпълнител ще е Институтът за български език (ИБЕ) в съдействие с Института по осведомителни и информационни технологии (ИИКТ). Но до моментът, когато тази платформа ще проработи, ще минат поне две години — проектът би трябвало да завърши до края на 2023 година За задачата са планувани 378 800 лева

Новата платформа, която ще носи името БЕРОН, ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната профилирана работа „ Езикови информации “, т.е. ще има опция за директна преписка с специалисти от Института за Български език. 

Дотогава, които желае да бъде сигурен, че употребява вярно българския език, може да се съветва с хартиеното издание „ Официален правописен речник на българския език " с неговите близо 90 000 речникови единици. Това е най-пълният до момента указател от този вид, последното му издание е от 2012 г. Речникът записва дейния речников състав на днешния литературен български език и съдържа доста повече думи и форми от до момента работилите правописни речници, издания на Института за български език. Цената му е 35 лева

Другият вид за информации е образователният уеб сайт  , който със своето редовно разширяващо се съдържание и опция за задаване на въпроси, е един от най-надеждните източници за повишение на езиковата ни просвета. Там по традиция достъпът е безвъзмезден за всички консуматори, както дават обещание, че ще бъде в новата платформа, за която оповестява просветното министерство.   

Дигитализираният вид на формалния правописен речник на българския език ще съдържа и част за правоговор с интегрирана към нея гласова система за вярното наречие на всички думи от речника на Българска академия на науките. 

Платформата ще извършва и ролята на граматически указател. За задачата от ИБЕ към този момент работят по нормативна граматика на актуалния български език. Новият уебсайт ще бъде от време на време допълван както със наличие за навлизащи нови думи в езика ни, по този начин и с нови функционалности. Целта е създаването на благонадежден, елементарно достъпен източник на информация за книжовния български език. 

Според резултатите на изследване на Българска академия на науките от 2019 г. над 45% от българите сред 18 и 50 години избират по езикови въпроси да се осведомят от интернет, а не от хартиени речници, и този % непрекъснато нараства. Всеки трети от по-младите счита книжовните правила и правила за прекомерно комплицирани, а всеки пети от всички участници в проучването твърди, че няма мотивация да ги съблюдава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР