Дигитализацията не е просто промяна, а задължителната трансформация, през която

...
Дигитализацията не е просто промяна, а задължителната трансформация, през която
Коментари Харесай

Дигитализираме напълно администрацията в туризма


Дигитализацията не е просто смяна, а наложителната промяна, през която туризмът би трябвало да премине, с цел да е ефикасен и конкурентен. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на конференцията „ Дигитална промяна в туризма “, проведена от Националния ръб по туризъм (НБТ) със съдействието на Министерството на туризма.

Министър Ангелкова изрази готовността на Министерството на туризма да инициира основаването на съвещателен съвет за цифровизация в туризма, който да играе ролята на платформа за разговор и партньорство. В него предвиждаме необятно посланичество на всички заинтригувани – бизнеса, държавните институции и изпълнителната власт, браншовите организации в бранша, университетските среди, IT бранша и други Така със взаимни старания ще създадем обща рамка за секторен разговор в областта на дигитализацията в туризма и ще очертаем съответните стъпки за потребно взаимоотношение, съобщи още тя. Целта на съвета като непрекъснат орган е да приема тактика с проект за деяние в бранша, разчитайки на експертизата на членовете му, както и да има непрестанен мониторинг на международните трендове, с цел да предлага на министъра на туризма новостите, които би трябвало да бъдат въведени в рекламата и за иницииране на възможни законодателни начинания, сподели още тя пред участниците в конференцията. В полемиката участваха ръководителят на държавна организация „ Електронно ръководство “ Атанас Темелков, зам.-председателят на УС на НБТ Мартин Захариев, Поли Карастоянова, изпълнителен шеф на борда, представители на туристическия отрасъл и специалисти от разнообразни области.

Министърът напомни данните от интернационалните проучвания, съгласно които през 2017 година 46% от туристите в Европа са организирали пътуванията си онлайн и се чака през идващите 2 години този % да се усили до 60. През 2018 година потребителите на Интернет са към този момент над 4 милиарда, а на мобилни услуги – повече от 5 милиарда Дигитализацията трансформира осезаемо туристическата промишленост и към този момент всеки втори екскурзиант провежда почивката си посредством интернет, половината от пътуванията стартират от мобилно устройство, уточни министър Ангелкова и добави, че Министерството на туризма провежда през февруари тази година сходна кръгла маса с интернационално присъединяване в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, оценявайки актуалността на тематиката.

Министър Ангелкова подчертава върху обстоятелството, че подвижността, дигитализацията и споделената стопанска система трансформират света и правенето на бизнес със светкавични скорости и стават все по-силни фактори за устойчивото развиване на туризма като структуроопределящ и предпочитан бранш у нас. В отговор на провокациите на най-новите трендове министерството сложи във фокус потреблението на цифровите технологии в позиционирането на България като конкурентоспособна дестинация.

Бързите темпове, с които дигитализацията трансформира туристическата промишленост, трансфораха интернет в главен канал за образуване на пътуванията. Онлайн наличието е водещо в маркетинг тактиката на Министерството на туризма, а цифровата реклама стана част от всяка промоционална акция, уточни тя. В обновената версия на Националната тактика за стабилно развиване на туризма е включен и проект за деяние за реализацията на тази политика.

Електронното ръководство е бъдещето и ние залагаме на него, с цел да облекчим бизнеса и жителите, дигитализацията е необратим развой, разяснява министър Ангелкова. Вече разработихме съответни планове, свързани с сполучливото внедряване на дигитализацията в бранша – както за по-доброто му администриране, по този начин и усъвършенстване на маркетинговите действия. Пример за това е интернет платформата и мобилно приложение iLoveBulgaria, с което разпространяваме бранд България.

Платформата съдържа информация за туристически обекти и услуги по области и ползи и спомага за намирането им в действително време и място посредством GPS & QR скенер. Платформата употребява най-модерните технологии и е застъпена опцията за непосредствено шерване на туристически обекти посредством Chat Extension на Вайбър. Данните регистрират 25 000 сваляния на iLoveBulgaria, 16 000 гости на месец на уеб страницата и блога му, 100 000 почитатели на Facebook страницата и над 366 000 достигнати лица, близо 6500 почитатели в Инстаграм.

Министерството на туризма ще е една от първите администрации, които ще вкарат за бизнеса опция с изключение на електронния автограф да употребява и лицева идентификация.

Демоверсията на тази услуга ще бъде показана евентуално в средата на ноември и ще форсира административните процедури. Промяната ще улесни бизнесмените и вложителите, а даването на административни услуги ще става в доста съкратени периоди, заяви министърът.

Ние сме измежду страните с най-бърз и наличен интернет, което впечатлява туристите, стана ясно от думите й. Българите употребяват интензивно интернет за телефонни и видеоразговори. 85% от нашите сънародници, които са употребявали световната мрежа през последните три месеца, са осъществявали такива контакти, като това е най-високата стойност в Европейски Съюз. Освен това равнището на присъединяване им в обществени мрежи също е измежду най-високите в съюза, разяснява министър Ангелкова.

Министерството на туризма се управлява от правилото, че информацията е стратегически най-важният инструмент за развиването на една толкоз конкурентна промишленост като туризма. Предоставянето на настоящи и елементарно налични данни в действително време е значимо за всички заинтригувани страни в тази динамично разрастваща се среда, повлияна извънредно от процесите на цифровата промяна. Това е повода, заради която Министерството на туризма насочи напъните си към създаване на Единната система за туристическа информация като портал за връзка по предпазени канали в туристическата система. За нея в най-скоро време ще бъде показана демоверсия, увери министър Ангелкова.

Зам.- ръководителят на УС на НБТ Мартин Захариев заяви, че за две десетилетия пътуванията са се нараснали два пъти посредством и на новите съвременни технологии. Той изрече удовлетворение от партньорството с присъстващите институции в използване на IT технологиите в бранша. Това демонстрира, че бизнесът не може без администрацията, само че и тя - без бизнеса, сподели той.

Председателят на Държавна организация „ Електронно ръководство ” Атанас Темелков посочи, че 782 администрации в страната към този момент могат да обменят документи електронно, което внезапно ще динамизира услугите за бизнесмените и потребителите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР