Дигитален ромски архив е създаден от екип учени - историци,

...
Дигитален ромски архив е създаден от екип учени - историци,
Коментари Харесай

И ромите имат право на история

Дигитален ромски списък е основан от екип учени - историци, архивисти, лингвисти, благодарение на студенти. Той съдържа персонални разкази на роми и документи, открити в архивите в Благоевград, Кюстендил и Перник, както и документи за ромите от Югозападна България в Централния държавен списък и в Комисията по досиетата. Излезе от щемпел и книгата " Ромски списък. Демократична гласност посредством право на история ", формирана от доцент доктор Анастасия Пашова и доктор Нурие Муратова. Освен тях в екипа, създал плана за архива, вземат участие доцент доктор Кристина Попова, доцент доктор Петър Воденичаров, доцент доктор Марияна Пискова, доктор Милена Ангелова.

Значението на ромския списък

е обяснено от Петър Воденичаров в предговора към книгата: " От основаването на държавните архиви в страната, държавната политика не поддържа запазване на специфични документални фондове, отнасящи се до предишното на ромите. Ромите са обществено изключени от националния исторически роман и заради архивната политика през тоталитарния интервал. Например: от 4000 архивни фонда на Централния държавен списък има единствено два обособени фонда, свързани с живота на ромите – за ромския спектакъл в София и ромското учебно заведение в Шумен. Това е причина за невъзможността за познаване на ромската история, а проучванията в последните десетилетия да са ориентирани най-вече към ромски фолклор, традиции и всекидневно право. " Предговорът е озаглавен " И ромите имат право на история ".

В първата част на книгата са събрани устни разкази на роми. Смяната на имената, животът им при комунистическия режим, отношението към властта са тематики на разказите.

Говори Асибе, родена през 1930 година:
"...Когато стартира прекръстването в нашия край, си мислехме,
че тая заповед не е издадена от Българска комунистическа партия

Все си виках това някои хаймани гледат да основат напрежение в страната, с цел да смъкват Живков. Все си виках, аз не съм необразована да имам вяра на полицаите и кметовете, тъй като имах 7 клас, то преди време до 7 клас се учеше главно обучение, те гледат единствено те да садобре, а популацията да бъде мачкано и подигравано и се молех Живков да разбере за тази насмешка с народа и да ги вкара по пандизите тези, които преименуваха хората с мюсюлмански имена. А то какво било, това било работа навръх тези, чиито доверие съм имала и съм се молела те да са на власт, та да си виждам децата и да им оказвам помощ да градят фамилии. Не знам,защо, само че си мисля, че най-тежко промяната на имената на мюсюлманите мина в нашето село.

Покръстването в селото не мина без пердах и принуждение. В края на 1981 и началото на 1982 година много хора се преименуваха и кмета и полицията си мислеха, че всички ще идат непринудено да си ги сменят, но най-после останахме двайсетина къщи, които не искахме да приемем други имена... "

След като падна Българска комунистическа партия и комунизмът,
в България настана огромно комплициране

Така мисли Шериф, роден 1937 година Според него: "... Живковото време си беше доста хубаво и доста положително, който споделя, че не е било положително, дано да пристигна да ми каже на мене, та да забележим, кое му е било неприятното. Я да се поогледаме малко и да забележим, че през това време всички си изпонакупуваха и построиха къщи, изучиха си децата благодарение на страната.
Знам, че всички се ловят за това, че Българска комунистическа партия преименува турците, помаците и нас ромите. Прекръстването стана, тъй като на тях им е било подредено от Русия и Партията не е отговорна, пък и те (мюсюлманите) в случай че не се бяха инатили и се бяха преименували като мен по лично предпочитание, никой нямаше да ги закача...

Отидох след обяда с дамата, синовете и снахите и се преименувахме. Смених си името от ШерифМехмедов Османов на Шибил Михайлов Огнянов....няколко фамилии в махалата споделиха, че няма да се прекръстят и да се разделят с майчините си имена и провокираха милицията да ги натири и отново да се преименуват. "
Молбата на Ахмед Алишев Неджибов от с. Търновци, Силистренски окръг, до ръководителя на президиума на Народното събрание от 19 април 1961 година, е поместена в раздела с архивни документи. Тя се пази в Централния държавен списък. В молбата написа:

"... Моля обаче, да имате поради, че аз не съм склонен да променям името си с българско наречие, а искам да си остана и отсега нататък Ахмед Алишев Неджибов. Също по този начин, със същите имена от турско название да си остане и жена ми и детето ми.
За тая Ваша услуга аз дружно със фамилията ми ще Ви останем постоянно признателни- дава обещание просителят.

Подобно е настояването на Реджеб Кадиров Зехириев от с.Търновци, Силистренски окръг. От неговата молба до ръководителя на Президиума на Народното събрание от 1961 година:
" Макар и относително млад аз съм възприел реда да не се окайвам за каквото трябвало и нетрябвало, а да диря и намирам метод да устройвам самичък своите работи и потребности....Съм на към 25- годишна възраст. Имам жена и едно дете на към 1,5 години....През 1956 година, когато се сътвори Трудово-кооперативно земеделско стопанство в селото ни, аз непринудено влязох като редови войник и служащ в това Трудово-кооперативно земеделско стопанство. Успоредно с това аз и по концепция съм с днешната национална власт и по тая причина членувам в всякакви публични, политически организации. Местното население имайки поради и това ме е сложило като и като секретар на ДКМС, която работа правя от 1950 година до през днешния ден. Азсъм още и секретар-заместник на Българска комунистическа партия при ТКЗС-то и съм ръководител на комисия по партиен надзор. Изобщо аз съм уверен последовател и почитател на днешната национална власт и с готовност и лекост вземам присъединяване във всичките нейни инициативи.... И с цел да не изреждам всичко дано Ви оповестя това, че къде и каквото стане потребност аз съм подготвен да е откомандировам и да подкрепям както мога и както разбирам работите на националната власт.
...Имам обаче аз дружно със фамилията и една дребна тягост, която тормози персонално мен, родителите ми и жена ми. Аз имам убеждението, че с цел да ми се сервира тая тягост

повода е някакво неразбирателство

само че не ми е ясно за какво не желаят и не желаят да уредят и да изгладят това неразбирателство.Касае се въпроса за приложението на чл.16 от Правилника за водене регистрите за гражданското положение и чл.56 от същия устав по отношение на техните промени, отразени в два пункта и оповестени в Известия бр.2 от 5.І.1960 година В тези промени, които се отнасят към чл.16 и чл.56 на поменатия устав е изразено че родители, трудещи се от небългарски генезис, с писмена молба до националния съвет, АКО ЖЕЛАЯТ, МОГАТ ДА РЕГИСТРИРАТ БИЛО СВОИТЕ ДЕЦА ПРИ РАЖДАНЕ, БИЛО ВЪЗРАСТНИТЕ, КАКВИТО съдебномедицинска експертиза НИЕ РОДИТЕЛИТЕ, като се впишат вместо с досегашните ни турски имена, да се впишат новоизбрани и утвърдени от нас нови български имена.Това, като концепция е доста положително, е прелестно, Ние и персонално аз, не вършим никаква рецензия за това законно състояние, само че ние заявяваме, че най-малко за в този момент НЕ ЖЕЛАЕМ ДА ИЗМЕНЯВАМЕ, КАКТО ИМЕНАТА СИ, ТАКА И РЕЛИГИЯТА И, ВЯРАТА СИ РАЗНИТЕ АДЕТИ, КОИТО ИМАМЕ И, КОИТО СА НИ ОСТАНАЛИ ОТ НАШИТЕ РОДИТЕЛИ, ДЕДИ И ПРАДЕДИ....Местната общинска администрация, изпаднала в една неточност, изпаднала в едно преждевременно решение на един въпрос, който е обвързван, както с религия, с минало, по този начин и с традиция желае да подадем молби и да сменим и изповедание и имената си.
Самата законодателна власт на национална република България, имайки поради точно това, че и религия и традиция и имена и националност се менят постепенно, по тази причина категорично законният текст споделя " в случай че желаят ". Понеже ние душевен не сме още готови да изменим имена и вяра, по тази причина не сме съгласни за в този момент да вършим това изменяване... "
Документът " Насоки от Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия за работа на разнообразни институции " Против турчеенето на роми, татари и българи с мохамеданско изповедание " от 21 ноември 1961 година подказва какво следва:
" В своята политика към националните малцинства

Българската комунистическа партия постоянно се е управлявала
от марксистко-ленинското обучение по националния въпрос

Осигурявайки цялостно политическо и обществено пълноправие на всички трудещи се в нашата страна, без разлика на език, религиозни вярвания и народностна принадлежност, Партията и националната власт взеха редица специфични ограничения за бързо очистване на огромната икономическа и културна назадничавост на турското и циганското население...
Но в процеса на сполучливото реализиране на културната гражданска война се виждат и някои негативни трендове, които затрудняват нейното развиване, пречат за подсилване на морално-политическото единение на народа и служат за проводник на вражеската агитация. Значителна част от ромите, татарите и българите с мохамеданска религия под разнообразни форми към момента сетурчеят, за което изключително доста способстват мохамеданската вяра и турско-арабските имена.

Подтиквани от турската реакционна агитация и религиозния фанатизъм, и улеснени от неправилните дейности на редица органи на националната власт, над 130 хиляди роми и десетки срещу реакционната турска шовинистическа агитация и нейните пантюркистки и панислямстки желания и цели.
Нужно е безапелационно да се коментира, че религията и персоналните имена не са симптом за национална и народностна принадлежност, да се акцентира неналичието на съображение за турчеене и вредата от тази наклонност. Сред тези татари,цигани и българи, изповядващи мохамеданска религия, които са регистрирани като турци да се води необятна разяснителна работа с оглед същите да се записват съгласно действителната им националност.
... В битката против наклонността за турчеене никога да не се позволява под каквато и да е форма принуждение и администриране. Освен това Политбюро счита, че не е оправдано деца на роми, татари и българи, изповядващи мохамеданска религия да учат турски език. Следва да се вземат ограничения по линията на Министерството на просветата за унищожаване на изискванията, които спомагат за турчеенето на тези деца.
В поделенията на националната войска и трудовата тегоба е нужно да се обезпечават удобни условия за вярното образование на младежите-българи, изповядващи мохамеданска религия, роми и татари, а Главното политическо ръководство при Министерство на народната отбрана и политотдела при Главното ръководство на трудовата тегоба да засилят масово-политическата и възпитателна работа занационалното осъзнаване, комунистическото и патриотичното образование на тези младежи.Комитетът по въпросите на българската православна черква и религиозните култове при Министерството на външните работи да провежда разясняването измежду духовните лица на мохамеданската вяра въпроса за националната и народностна принадлежност на българите, изповядващи мохамеданска религия, ромите и татарите и да вземе ограничения за секване на пропагандната за турчеене измежду това население.
Българската академия на науките да провежда проучването на етническия генезис и народностните особености на татарите и ромите, живеещи в България, а по този начин също да продължи проучването на историческото минало на българите, изповядващи мохамеданска религия и с изявленията си да спомага за повишение националното съзнание на това население.Към Института по българска история при Българска академия на науките да се сътвори секция за изследване на историческото минало на българите с мохамеданската религия.
При отдел " Пропаганда и пропаганда " при Централен комитет на Българска комунистическа партия да се сътвори комисия, която да учи проблемите и създава мероприятия за националното осъзнаване и комунистическото образование на българите, изповядващи мохамеданска религия. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР