digital.bgУчените тестват разнообразни идеи как да подобрят ефективността на соларните панели,

...
digital.bgУчените тестват разнообразни идеи как да подобрят ефективността на соларните панели,
Коментари Харесай

Нова технология може да превърне прозорците на домовете ни в слънчеви колектори

digital.bg

Учените тестват разнородни хрумвания по какъв начин да подобрят успеваемостта на соларните панели, с цел да им разрешат да генерират още повече сила. Последният план на експерти от Michigan State University (МSU) дава обещание да провокира същинска гражданска война в този сегмент, защото им разреши да основат изцяло транспарантни панели. Досегашните опити в тази сфера бяха свързани с незадоволително качество на материалите и ниска успеваемост, само че учените на MSU откриват по какъв начин да се оправят с тези проблеми.

В последна сметка те съумяват да създадат прозрачен луминeсцентен безоблачен концентратор (TLSC), който може елементарно да се сложи върху прозорците в интелигентните домове. Това е допустимо и върху всяка друга чиста повърхнина, оповестява Arch2O. Най-впечатляващата характерност на TLCS е, че разрешава концентратора да събира сила от Слънцето,  само че без това да вреди на пропускливостта на светлината. Технологията им употребява органични молекули, които са невидими за човешкото око.

 



 

След като модулите уловят несъмнено количество светлина тя се транспортира по контурите в краищата, където се трансформира електричество, посредством тънки фотоволтаични кафези. В момента енергийната успеваемост на TLSC е по-малко от 1%, само че идващите прототипи ще преминат границата от 5%, настояват учените. Ако всичко върви по проект първите действителни артикули с прозрачните луминeсцентни слънчеви концентратори ще станат факт през идващите няколко години. Приложенията им могат да бъдат разнородни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР