digital.bgАко сте абсолютно наясно, че докато сте онлайн някой ви

...
digital.bgАко сте абсолютно наясно, че докато сте онлайн някой ви
Коментари Харесай

Как да разберем кой ни следи в Интернет и как да се предпазим

digital.bg

Ако сте безусловно наясно, че до момента в който сте онлайн някой ви следи и събира данните ви без експлицитното ви единодушие, вие четете вярната публикация. От pocket-lint разказват по какъв начин да се предпазите от следене или по какъв начин да го ограничите.

 
Кой събира вашите данни и за какво?
Първо, разберете, че „ събирането на данни “ е неразбираема идея. Данните, които се събират може да включват персонална информация, като имейл адреса ви, име, ЕГН. Но може да се събират единствено данни за вашата интернет интензивност, в това число страниците, които посещавате и даже метаданните, като да вземем за пример, по кое време посещавате тези страници. Вашите чатове, онлайн покупки, здравна информация и даже финансови елементи като номера на кредитни карти също се смятат за данни.

 

Що се отнася до това кой събира тези данни и за какво, виновниците са няколко. Хакерите могат да употребяват техники като фишинг, с цел да ви излъгват и откраднат вашите данни. Но не рядко и доставчиците на интернет услуги, следят вашата интернет интензивност и я употребяват като поток от доходи. Те събират данни за сърфирането от потребителите си и продават тези „ данни “ на търговците, които го употребяват за създаване на ориентирани онлайн реклами.

 

Вашата интернет интензивност може да се наблюдава и чрез бисквитки – дребни битове текст, които се изтеглят и съхраняват от вашия уеб браузър. Те се употребяват от множеството уеб страници и услуги за вписване на онлайн навиците на потребителя, които още веднъж са данни, които по-късно се употребяват за проявление на реклами. Използват се и за възстановяване на вашето интернет прекарване като цяло. Дори мобилните приложения и разширенията на браузъра могат да наблюдават вашата интензивност. Вашите данни са скъпи колкото златото.

 
Как да видите кой ви следи и по какъв начин да го спрете?
Има няколко разширения за браузъри, които настояват, че ви оказват помощ да видите кой следи навиците ви за сърфиране в мрежата, само че множеството от тях не заслужават внимание. Следните се предлагат като безвредни за приложимост:

- HTTPS Everywhere - този плъгин принуждава уеб страниците да употребяват криптирана връзка, което оказва помощ да отбраните вашите онлайн покупки, данни при заплащания и сърфирането ви в мрежата от злонамерени лица.

-  Privacy Badger - следи за трети страни и рекламни мрежи, които се пробват да ви проследят посредством бисквитки и дигитален отпечатък и даже може да ги блокира автоматизирано.

- Disconnect - демонстрира образно кои уеб страници наблюдават вашата интензивност в действително време. Невидимите тракери, които ви наблюдават, могат елементарно да бъдат блокирани с Disconnect.

- NoScript Security Suite - поддържан от Едуард Сноудън, този плъгин за браузъра Firefox и за други браузъри, основани на Mozilla, може да деактивира интензивно наличие, в това число JavaScript, което може да се употребява за следене на вашата онлайн интензивност.

-  Blur - може да се употребява като управител на пароли и генератор на мощни пароли, блокер на реклами и за криптиране.

 
Какво друго можете да извършите?
Не забравяйте, че е доста мъчно да избегнете събирането и наблюдението на данни. Ако използвате Facebook, Instagram, Snapchat или Twitter, имайте поради, че множеството от тези онлайн услуги ви наблюдават и даже не са криптирали връзката от край до край. Всяка огромна софтуерна компания като Microsoft, Гугъл, Фейсбук или Apple ви следи.

 
1. Браузъри
Браузърите са в основата на събирането на данни. Рекламните мрежи ви наблюдават в уеб страниците, до момента в който доставчикът на интернет записва посещаваните от вас страници, а хакерите се пробват да употребяват несигурни Wi-Fi връзки и некодирани уеб страници, с цел да получат сполучливо достъп до вас и да събират данни.

 

За да се предпазите от всичко това, използвайте предпазен уеб браузър, като Tor на вашия десктоп и мобилно устройство. Тor е като елементарен браузър, само че ви разрешава анонимно да сърфирате в мрежата. Въпреки че можете да употребявате Tor за каквото и да било, стриймингът на видео е даста муден и някои приставки (като Flash) са деактивирани. Можете също да употребявате мобилната версия на Tor. Има и приложение Orbot за Android и Onion Browser за iOS, също.

 
2. Търсачки   
Гугъл, Yahoo!, Bing – всички събират вашите данни, с цел да обезпечат „ персонализирани “ прекарвания. За да предотвратите това, помислете да употребявате различна търсачка, която не записва историята на търсенето ви и блокира рекламните тракери. Такива са  DuckDuckGo, Qwant и Startpage.

 
3. Виртуални частни мрежи
Виртуалната частна мрежа (VPN) е може би най-хубавият метод да създадете предпазен тунел и да маскирате наличието си онлайн. Пакетите с данни се кодират, преди да бъдат изпратени до сървър, скривайки вашите IP адрес и вашето местонахождение. 

 

Платените VPN услуги постоянно са по-надеждни, защото безплатните такива могат да наблюдават и продават вашите данни, пренебрегвайки смисъла от потреблението на VPN за дискретност. Някои положителни услуги са NordVPN, Private Internet Access, ExpressVPN и TorGuard.

 
4. Криптиращи приложения
И най-после, използвайте приложения които криптират вашата връзка, като да вземем за пример приложението Signal. То се смята за най-сигурното приложение за известия, когато се употребява вярно. Предлага се за iOS, Android и десктопи, и криптира връзката от край до край без да събира метаданни. Освен това е с отворен код, тъй че всеки може да ревизира кода.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР