Диференциалната диагноза ще е готова за по-малко от 2,5 часаБързият

...
Диференциалната диагноза ще е готова за по-малко от 2,5 часаБързият
Коментари Харесай

Bosch разработи бърз тест за Covid-19

Диференциалната диагноза ще е подготвена за по-малко от 2,5 часа

Бързият тест на Bosch може да диагностицира 10 респираторни патогена по едно и също време
(снимка: Bosch Healthcare Solutions)

Нов, изцяло автоматизиран бърз тест за Covid-19 на Bosch ще помогне на лекарски кабинети, лечебни заведения, лаборатории и здравни центрове да слагат бързи диагнози, оповестиха от основаната в Щутгарт компания.

Тестът за бърза молекулярна диагностика се реализира с уреда за разбор Vivalytic, създаден от дъщерната компания Bosch Healthcare Solutions. Възможността за бързо диагностициране на вируса е скъпа помощ за ограничение на експоненциалното му разпространяване в доста страни, споделят от разработчика.

„ Искаме бързият тест за Covid-19 на Bosch да способства за допустимо най-бързото преодоляване на пандемията от ковид. Тестът ще форсира идентифицирането и изолацията на инфектираните пациенти ”, съобщи доктор Фолкмар Денер, ръководител на управителния съвет на Robert Bosch GmbH.

Разработен единствено за шест седмици, бързият тест открива коронавирусната зараза SARS-CoV-2 за по-малко от два часа и половина – от вземането на тестът от пациента до идването на резултата.

Друго преимущество на бързия тест е, че той може да се извърши непосредствено на мястото на лекуване. Така се отстрани нуждата от превозване на пробите, което лишава скъпо време. Това значи и, че пациентите бързо получават информация за здравословното си положение, а инфектираните лица са разпознати и изолирани неотложно.

При тестванията, които се употребяват сега, пациентите нормално би трябвало да изчакат един до два дни за резултата. „ Времето е от решаващо значение в битката с ковид. Надеждна, бърза диагностика непосредствено на място, без губене на време – това е огромното преимущество на новия ни тест ”, акцентира Денер.

Бързият тест на Bosch е един от първите в света изцяло автоматизирани молекулярни диагностични проби, които могат да се употребяват непосредствено от всички медицински заведения. Нещо повече, с него тестът може да се тества по едно и също време освен за Covid-19, само че и за девет други респираторни болести, в това число грип А и В.

Тестът за Covid-19 на Bosch дава резултати с акуратност над 95%
(снимка: Bosch Healthcare Solutions)

„ Особеността на теста на Bosch е, че той предлага диференциална диагноза, която икономисва на лекарите времето, належащо за спомагателни проби. Той бързо им обезпечава надеждна диагноза, с цел да могат неотложно да стартират уместно лекуване ”, разясни Марк Майер, президент на Bosch Healthcare Solutions.

Бързият тест на Covid-19 е резултат от съдействието на Bosch Healthcare Solutions и северноирландската компания за медицински технологии Randox Laboratories Ltd. Тестът ще бъде разполагаем в Германия през април, а по-късно ще бъде публикуван и на пазарите в Европа и в света.

„ Заедно с нашия сътрудник Randox успяхме да разработим този новаторски бърз тест за доста малко време и към този момент можем да го предложим на пазара. Уредът за разбор на Bosch Vivalytic прави оценка теста безвредно и надеждно непосредствено в болничното заведение, в лабораторията и в лекарския кабинет, като подсигурява допустимо най-хубавата отбрана на пациентите и медицинския личен състав ”, споделя Майер.

В момента компанията изследва по какъв начин може да помогне за незабавното тестване на лекарите и медицинския личен състав в лечебни заведения като болничното заведение „ Роберт Бош ”, тъй че да могат да работят допустимо най-дълго – и то без риск от заразяване на други хора.

При разнообразни лабораторни проби със SARS-CoV-2 пробата на Bosch дава резултати с акуратност над 95%. Бързият тест дава отговор на стандартите за качество на Световната здравна организация (СЗО).
още по тематиката
С помощта на тампон се взема проба от носа или от гърлото на пациента. След това патронът, който към този момент съдържа всички нужни за теста реагенти, се слага в уреда за разбор Vivalytic.

По време на разбора медицинският личен състав може да се посвети на други задания, да вземем за пример лекуване на пациенти. Vivalytic анализаторът е доста комфортен за приложимост, тъй че даже медицински личен състав, който не е бил особено подготвен на него, може да извърши теста надеждно.

Vivalytic на Bosch прави до 10 теста в границите на 24 часа. Това значи, че единствено със 100 уреда могат да се оценят до 1 000 теста на ден. Като се има поради динамичното разпространяване на ковид SARS-CoV-2, лабораториите към този момент са надхвърлили потенциала си, тъй че Vivalytic ще усили доста наличните благоприятни условия за тестване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР