Диетолозите отдавна сравняват ягодите и боровинките с букет от микроелементи,

...
Диетолозите отдавна сравняват ягодите и боровинките с букет от микроелементи,
Коментари Харесай

Ягоди и боровинки задействат мозъчен чистач

Диетолозите от дълго време съпоставят ягодите и боровинките с букет от микроелементи, които доставят на човешкия организъм. Учените обаче откриха и доста значима функционалност на дребните плодове - те задействат в мозъка ни развой, който почиства токсични протеини, свързани с отслабването на паметта и други умствени заболявания.

Един от факторите, които ни състаряват, е последователното намаляване на способността на организма да се пази от възпаления и увреждане от оксиданти.

Добрата вест е, че естествени химикали - полифеноли, намиращи се в плодове, зеленчуци и ядки, работят като антиоксиданти и противовъзпалителни субстанции.

В новото си проучване бостънските учени Шибу Пулоз и Джеймс Джоузеф изследвали функционалността на микроглиите, естествените " хигиенисти " на мозъка. Те " изяждат " и рециклират биохимични боклуци, които другояче пречат на функционалността на мозъка.

С повишаването на възрастта микроглиите все по-трудно се оправят с работата си и отпадъците се натрупат. При това " чистачите " стават свръхактивни и стартират да повреждат здрави кафези.

Полифенолите от горските плодове играят избавителна роля в този развой. Те контролират и възвръщат естествената активност на клетките-хигиенисти. Плодовите химикали работили като инхибитори на протеин, изключващ процеса на разчистване.

Изводът е - яжте повече ягоди и боровинки, само че и орехи, както и плодове с кондензиран червен, оранжев и наследник цвят. Както списание " Обекти " писа, праскови и сливи добре пазят от заболявания. Цветовете се дължат на пигменти, наречени антоцианини, които са положителни антиоксиданти.

Д-р Пулоз предлага да се ядат задачите плодове, с кожата. Замразени, боровинките могат да се употребяват целогодишно.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР