Диета с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини

...
Диета с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини
Коментари Харесай

Ето коя диета пази от грип

Диета с ниско наличие на въглехидрати и богата на мазнини оказва помощ да се преодолее грипния вирус. Това се разкрили американски учени.

Резултатите от проучването са оповестени в списанието Science Immunology.

Новото изследване сподели, че мишките, хранени с кетогенна диета, включваща месо, риба, птици и зеленчуци без скорбяла, се борят по-добре с вируса на грип А, в сравнение с мишките, хранени с високо въглехидратни храни.

Изследването беше ръководено от Акико Ивасаки, професор по имунобиология, молекулярна и клетъчна биология в Йейл, а също и Виша Дийп Диксит, професор по сравнителна медицина и имунобиология в школата по медицина в Йейл.

С кето диета тялото получава 90 % от калориите от мазнини, които черният дроб трансформира в кетонови тела и единствено по-малко от 1 % въглехидрати, които се трансформират в глюкоза в организма. Кетоновите тела навлизат в мозъка и се употребяват като различен източник на сила вместо глюкозата, написа Фокус.

В светлината на скорошнита изявления, сочещи, че продуктите на метаболизма на кетон могат да подтиснат възпалителната секреция на имунните кафези, учените допускат, че кетогенната диета може да понижи тежестта на грипа и да понижи вероятността от гибел и са тествали тяхната догадка при мишки.

Мишките, които са били трансферирани на кето диета седем дни преди да бъдат инфектирани с грипния вирус, не са отслабнали по време на болестта, те са имали по-малко вируси в белите си дробове и по-висок % на оцеляване спрямо контролната група животни, хранени с диета с високо наличие на въглехидрати (18 % мазнини, 58 - въглехидрати).

Учените откриха, че защитният резултат на кетодиетата се дължи на обстоятелството, че когато се разграждат мазнините в белите дробове, се задействат?? Т кафези, имунната система, което води до увеличение на производството на слуз от клетките на дихателните пътища, което дейно забавя вируса.

При мишки, инфектирани с вирус на грип А, при които генът, кодиращ?? Т кафези, е деактивиран, кетогенната диета не обезпечава антивирусна отбрана.

Защитните?? Т кафези не се задействат в два други случая: когато мишките са били хранени с високи равнища на мазнини и въглехидрати (60 % мазнини, 20 % въглехидрати) или когато са им давали химически съединения на кетони.

„ Това изследване демонстрира, че посредством изгарянето на мазнини, с цел да се създадат кетонови тела от храната, която ядем, имунната система оказва помощ в битката с грипната зараза “, споделя професор Диксит в известие за пресата на Йейлския университет. /24zdrave.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР