Диета, която обещава да спаси живота ни, да нахрани 10

...
Диета, която обещава да спаси живота ни, да нахрани 10
Коментари Харесай

Това ли е диетата, която ще спаси живота ни, планетата и ще осигури храна за всички?

Диета, която дава обещание да избави живота ни, да нахрани 10 милиарда души и всичко това - без да аргументи пагубно опустошение на планетата, показва през днешния ден Би Би Си, като се базира на резултатите от двугодишния труд на комисия от експерти, оповестени в влиятелното сп. Lancet.

От години учени се пробват да основат хранителен режим, който може да изхрани милиарди хора през идващите десетилетия. Техният вид - " планетарна здравословна диета " - не не разрешава изцяло потреблението на месо и млечни артикули. Но изисква голяма смяна в това, с което отрупваме чиниите си - на процедура предлага да се насочим към това, което съвсем не консумираме.

Какви промени би трябвало да създадем?

Ако се храните с месо всеки ден, това ще е първата сензитивна разлика. Що се отнася до аленото месо, един бургер седмично или една огромна пържола на месец ще е задоволително.

Все още може да хапвате няколко порции риба или пиле седмично, само че остатъкът от нужните протеини ще би трябвало да набавите от другаде. Изследователите предлагат вместо на месо всекидневна консумация на ядки и бобови растения - фасул, нахут, леща.

Диетата планува още огромно нарастване на плодовете и зеленчуците - те би трябвало да съставляват половината от наличието в чинията ни. Все отново тук има известно ограничаване във връзка с съдържащите скорбяла зеленчуци, като картофи и маниока, които са доста известни в Африка.

Диетата в елементи

Ето едно примерно на ден меню:

Ядки - 50 гр.

Боб, нахут, леща и други бобови растения - 75 гр.

Риба - 28 гр.

Яйца - 13 гр. (т.е. едно и малко на седмица)

Месо - 14 гр- дневно алено месо и 29 гр. дневно пилешко

Въглехидрати - пълнозърнести (хляб, ориз) по 232 гр. дневно и 50 гр. зеленчуци, съдържащи скорбяла

Млечни артикули - 250 гр.

Зеленчуци (300 гр.) и плодове (200 гр.)

Диетата разрешава 31 гр. захар и към 50 мл масла като зехтин.

Кой измисли това?

Група от 37 учени от целия свят са били събрани като част от комисия EAT-Lancet. Те са специалисти в разнообразни области, като земеделие, климатични промени, хранене. Работили две години и достигнали до описаните резултати, които бяха оповестени в авторитетното сп. Lancet.

Защо се нуждаем от диета за 10 милиарда души?

Световното население доближи 7 милиарда души през 2011 година, а в този момент е към 7.7 милиарда. Очаква се да доближи 10 милиарда към 2050 година и по-късно да продължи да се усилва.

Може ли диетата да избави живота?

Изследователите споделят, че диетата може да избави 11 милиона души, които умират всяка година поради болести, свързани с нездравословно хранене, в това число инфаркт, инсулт и някои типове рак.

Може ли да избави планетата?

Изследователите показват, че задачата им е била да открият метод за изхранването на повече хора, като в същото време: понижат излъчванията на парникови газове; спрат изгубването на видове; не се уголемява площта на земеделските земи и запазят водата.

В допълнение е належащо да се понижи на половина количеството на изхвърляната храна и да се усили производството на съществуващите ферми.

Какво следва?

Комисията EAT-Lancet ще изпрати резултатите си до държавните управления по света и до организации като СЗО, с цел да се види дали рекомендациите ѝ ще бъдат възприети позитивно и приложени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР