Диарии и висока температура тръшкат наред. Температурата преминава за едно

...
Диарии и висока температура тръшкат наред. Температурата преминава за едно
Коментари Харесай

Заради нов вирус пазим WC-то цяла седмица

Диарии и висока температура тръшкат наред. Температурата минава за едно денонощие, само че стомашно-чревното неразположение продължава близо цяла седмица, сигнализираха лекари. Те прецизираха, че болестта удря най-вече децата, написа " Монитор ".

Действително имаме повишени случаи на ентеровирус с диария и висока температура. Все още се обработват данните от страната, сподели основният здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. Тези вируси са доста досадни, ще са на дневен ред час до края на август даже доникъде на месец септември, в случай че времето е доста топло, добави той.

Вирусолози обясниха, че ентеровирусите са от вид, чиято конструкция се трансформира доста бързо. Това е и главната причина, заради която към момента против тях не може да се сътвори надеждна ваксина.

Децата са най-уязвими към тях. Заради тежката диария те могат да се обезводнят доста бързо и да се стигне даже по болнично лекуване. Затова би трябвало да бъдат доста защитавани от инфекцията, акцентира доктор Ангел Кунчев.

И това е забавно - Доц. доктор Иво Петров: Жегите усилват риска от инфаркт - още по тематиката четете на най-хубавия здравен уебсайт zdrave.to

Главният здравен контрольор изясни, че въпросният ентеровирус се популяризира по фекално-хранителен път. Затова би трябвало през летния сезон да се натъртва на персоналната хигиена.

На морето хората да не се доверяват на дребни заведения и павилиони за бързо хранене, където е явно, че обслужващият личен състав няма условия да си мие ръцете непрекъснато, не се употребяват щипки за храните и чистотата е съмнителна, посъветва доктор Кунчев. Има обаче и ентеровируси сега, които се предават по въздушно-капков път – посредством слюнка, кихане и кашлица, добави той.

Д-р Кунчев предложи още да имаме разполагаем всеки път, когато сме на открито, дезинфектанти или спиртни мокри кърпички, както и да настояваме за чаши и чинийки за еднократна приложимост в местата за бързо хранене, където има такава опция.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР