Диапазонът на цената за извинителна медицинска бележка е от напълно

...
Диапазонът на цената за извинителна медицинска бележка е от напълно
Коментари Харесай

В столично лечебно заведение са издали извинителна бележка на ученик за 57 лева

Диапазонът на цената за извинителна здравна записка е от изцяло гратис до 57 лева
Предвижда се децата да имат право да отсъстват от клас до 15 дни в образователната година с записка от родителя до класния

Темата с бележките за извиняване на отсъствията в учебно заведение продължава да е настояща, откакто неотдавна родител се оплака, че е платил за издаването й. Днес пък стана ясно, че в столично лечебно заведение са издали такава за 57 лв.. Трябва ли да се заплащат електронните училищен бележки и какъв брой дни да могат да се извиняват по домашни аргументи с записка от родител?

Пред  Мая Цанева, която е майка на възпитаник, описа, че преди седмица ѝ се е наложило да заведе детето си на обзор при персоналния доктор и надлежно да получи електронна записка за учебно заведение. За бележката и вписването ѝ в здравното досие на детето е платила 6 лева Според нея за родители в затруднено финансово състояние това би било " бариера " да заведат детето си на доктор.

" Целта на издаването на електронните бележки и вписването им в този указател, който е народен, би трябвало да бъде да се понижат разноските както за страната, по този начин и за лекарите, по този начин и за нас, родителите ".

Според общопрактикуващия доктор доктор Георги Миндов от Софийската лекарска гилдия, решението е - в случай че положението на детето не е тежко, отсъствията за първите няколко дни - за едно подкашляне или леко неразположение, да се извиняват с записка от родител. Сега поради едно излишно посещаване и очакване по кабинетите за заветната записка, родителят би трябвало да загуби през целия ден, да не върви на работа, акцентира той. Лекарят е безапелационен, че тези визити, които са чисто административни, би трябвало да се понижат.

" Зад всяка електронна записка, зад всеки болничен лист, зад всеки документ, който се издава в кабинета, би трябвало да има регистриран обзор - не по телефона - това не се позволява нито от НЗОК, нито от Министерство на здравеопазването. Трябва да има физически обзор и по-късно следващи документи. Това е основният проблем. Много от родителите мислят, че електронното е отдалечено ", разяснява доктор Миндов.

По думите му диапазонът на цената за извинителна здравна записка е от изцяло гратис до 57 лева Той посочи, че цената от 57 лева е публично записана и тя е в София. Той означи, че всяко лечебно заведение може да образува цена:  " Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски сдружения и всяка цена, спусната отнякъде, се води картелно съглашение и незабавно ще бъде наказана институцията, която го е издала ".

" По силата на Наредбата за приобщаващото обучение е написано, че общопрактикуващият доктор или различен доктор може да издаде такава записка - да освободи детето по здравословни аргументи. Това е вменено в разпоредба на просветителното министерство. То изисква от родителите, а родителите - от нас. Само че ние сме търговски сдружения. Аз не мога да работя като комерсиално сдружение, в случай че някое министерство, с което нямам контракт, надлежно да извършвам и на някое министерство - кой каквото се присети да даваме и изпълняваме. Няма по какъв начин да стане ", разяснява доктор Георги Миндов.

По думите му родителят би трябвало да изиска тази спомагателна услуга, отвън контракта и пакета действия, обезпечени от бюджета на НЗОК. " Когато той желае такова нещо, тази услуга, в случай че можем, я предоставяме, само че ние можем и да я откажем да я предоставим, тъй като тя е недоговорена ", означи той.

От Министерството на образованието и науката изпратиха своя позиция по тематиката до " Хоризонт ":

" С смяна в Наредбата за приобщаващо обучение се плануват облекчения за родители и учители - учениците да имат право на до 15 образователни дни (в момента са 10) в една образователна година да отсъстват от учебно заведение въз основа на стимулирано документално заявление от родителя до класния началник.

До това предложение се стигна след разисквания с редица наставнически организации през последните месеци. Понякога се постанова детето да не посещава учебно заведение поради неразположение или фамилен проблем и не е нужна здравна записка. Същевременно родителите са най-важният сътрудник в просветителния развой и се търси баланс, тъй че да се дадат благоприятни условия за най-хубавите решения за детето във всеки един миг.

С тази смяна ще се облекчи и административната тежест на шефовете на учебни заведения.

Досега можеше до 3 образователни дни да се отсъства по фамилни аргументи със заявление до класния началник и още до 7 образователни дни с авансово позволение на шефа въз основа на документално заявление от родителя, в което в детайли се разказват аргументите за отсъствието.

Сега всички 15 дни се планува да бъдат употребени със заявление до класния началник.

Предстои измененията в Наредбата да бъдат оповестени за публично разискване, в хода на което ще се вземат поради всички отзиви за намирането на най-хубавото и уравновесено решение ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР