Диана Овчарова е родена на 12 юли 1969 година в

...
Диана Овчарова е родена на 12 юли 1969 година в
Коментари Харесай

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова: ОУП решава най-важния проблем – коя зона за какво е предназначена

Диана Овчарова е родена на 12 юли 1969 година в Ивайловград. Завършва висше обучение в ПУ „ Паисий Хилендарски”. В интервала 1994-2000 година работи в Бюро по труда - Ивайловград, на служба шеф отдел „ Активни ограничения на пазара на труда”. От януари 2000 година до октомври 2011 година е секретар на община Ивайловград. Кмет на общината е от 2011 година
Г-жо Овчарова, Ивайловград е една от първите общини в България с дефинитивно утвърден Общ организационен проект. Как успяхте?
Минахме през много дълга документална сага. Най-напред с изключителна наслада и с признателност се обръщам към жителите на общината и общинските съветници, че поддържаха тази концепция, тъй като това е главният конструктивен документ, върху който се действа във връзка с градоустройственото развиване. Ивайловград в годините има своя Интегриран проект за градско възобновяване и развиване, План за ръководство, План за развиване. И този Общ организационен проект е последният от тези стратегически значими документи, на които всяка община би трябвало да стъпи, с цел да има своето развиване и вие сте безусловно права, че са малко общините, може би на пръстите на едната ръка се броят тези с утвърден Общ организационен проект. И аз се веселя, че Ивайловград е отпред в такава хубава ранглиста.
Но на всички места има проблеми, към този момент четири години минават с поредност обжалвания, Вие по какъв начин го прокарахте?
И при нас имаше тъжби, само че считам, че извървяхме почтено пътя с доста разяснителни акции. На това се дължи триумфът - доста срещи с поданици, доста изнесени приемни, доста диалози, публични разисквания. За да успееш да убедиш и тези, които не одобряват концепцията, че по този начин ще се случат най-добре нещата. Трудно се случва. Ние сме почнали този развой от 2013 година и по тази причина споделих, че е много дълга сага.
Безспорно това е единият от стратегически значимите документи за общината. Каква визия дава той за идващите 20 години?
Дава визия за осъществяване в устройствени връзки на по-добра и качествено устроена среда за обитаване в сходство със актуалните европейски критерии и стандарти. За обезпечаване на допустимо най-хубавия баланс сред частни и публични връзки.
На процедура кои устройствени проблеми ще отпаднат в бъдеще?
Най-важният от тях - коя зона тъкмо защо е предопределена. Това към този момент е реалност с избраните градоустройствени зони – зона за озеленяване, зона за спорт, за туризъм, за развиване, за бизнес начинания. Всичко това е планувано. Тоест, ние няма да имаме разногласия коя зона къде да бъде позиционирана. Вече имаме единодушие и единодушие по този въпрос.
А ще може ли след това да се редуцира процедурата за строителство - да вземем за пример, откакто предприемач подава в общината документи, че желае да влага в зона, избрана за задачата?
Точно това е смисълът. Благодарение на Общия организационен проект това ще бъде допустимо. През идващите седмици планираме да внесем в Общинския съвет и разпоредба за вложителите. Тя ще регламентира разпоредбите, ще дава по-скоро приоритет на избрани класове вложители и развиване в избрани зони. Но това е в идващите седмици. Смятам, че това което имаме сега, дава опция за задоволително бързо пускане на капиталови планове и няма да се забавят вложителите. Много бързо ще текат процедурите.
Какво следва в този момент - подробни устройствени проекти за обособените обитаеми места, или не е по този начин?
На този стадий не. За всяко обитаемо място са избрани съответните зони. И мисля, че добре са позиционирани.
С кои обекти се борите за годишните награди на Министерството на туризма?
С цялостната визия на община Ивайловград като туристическа дестинация под мотото " Ивайловград - южната приказка на България ". Това е първата категория, в която се борим. Втората е за най-хубава атракция. Обектът ни е антична вила " Армира ". Това е един от туристическите обекти, с които считам, че България може да се гордее. И освен България, тъй като е на международно равнище, откакто през предишните години беше освежен със средства по Оперативна програма " Регионално развиване ". Броят на туристите, които тази година минават, е не по-малко от 10 000 по последна информация от предишния месец. Само за последните седмици 350 индивида в събота и неделя са посетили антична вила " Армира ". Смятам, че тя доста почтено се вписва в премиите на Министерството на туризма. А за цялостното преобразяване на Ивайловград в туристическа дестинация считам, че можем да приказваме въз основата на всички останали туристически обекти и атракциони, които се ремонтираха през предишните години.
Предимно общината ли е правила вложения, или са повече частни начинания?
Повечето вложения се вършат от общината. За страдание, частниците към момента малко се включват в целия този развой. Но към този момент усещаме поддръжката им с откриването на хотелските комплекси в Мандрица, в Плевун, в Ламбух – с хотелски комплекси, къщи за посетители, басейни.
Доколко значим е туризмът за стопанската система в общината?
Не желая да кажа, че той е основополагащият, само че в последно време туристите образуват една огромна част от стопанската система на нашата община - с престоя в хотелите, в заведенията за хранене, с отделеното свободно време за посещаване на туристическите и културните обекти. Туризмът към този момент образува сериозен % в бюджета на общината.
А кой е структуроопределящият бранш за общината?
На този стадий това е земеделието, винопроизводството, лозарството, развъждането на зеленчуци, житни култури. Един от определящите браншове също това са кариерите за рандеман на обличовъчни гнайсови плочи. Голям % има и дърводобивът.
Важните планове, които сте осъществили до момента?
Към сегашния миг 18 обекта в Ивайловград са в развой на възобновяване, саниране и строителство. След като предходната година санирахме 5 публични здания, тази година санираме 18 - постройката на полиция, пожарна, прокуратура, съд, община, общежитие, гранична полиция, дневен център за деца с увреждания. Това са единствено част от административните здания наред с повече от 9 жилищни блока по Оперативна програма " Региони в напредък ". В момента бих могла да кажа, че върви извънредно строителство в Ивайловград. Проектът е на обща стойност към 3,5 млн. лева Той е вследствие на Интегрирания проект за градско възобновяване и развиване, който създадохме и осъществяваме.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР