Диана Нешева [Личен архив] Наричат парфюма магия, а хората, които

...
Диана Нешева [Личен архив] Наричат парфюма магия, а хората, които
Коментари Харесай

Професия: Парфюмерист

Диана Нешева

[Личен архив] Наричат парфюма магия, а хората, които основават аромати - магьосници. Професията на парфюмериста обаче не е измежду най-разпространените в България.

Тези, които имат гения да разграничават хиляди нюанси в ароматите и са трансформирали това свое умеене в професионално занятие, към този момент са прекомерно малко след отдръпването от дейна активност на по-възрастните български парфюмерийни " носове ".

Но специалността е перспективна - козметичната промишленост в страната изпитва дефицит (не само) на парфюмеристи. Обучение за парфюмерист в България не се предлага. В Университета по хранителни технологии има компетентност " Технология на мазнините, етеричните масла, парфюмерията и козметиката ", където се приготвят инженер-технолози. Но в случай че желаят да работят като парфюмеристи, приключилите я би трябвало по-късно да бъдат профилирано подготвени, както и да запишат спомагателна магистратура. Това обаче също не е задоволително.

Най-важен е геният - изостреното подушване, което разрешава на човека-нос да разграничава и запомня съставките на уханието, да дефинира и отделя нотките на аромата. Нужни са и умения за органолептичен разбор, както и познаването на хилядите натурално-ароматични артикули и синтетично-ароматични субстанции, употребявани във всекидневната активност.

Уменията на парфюмериста частично могат да се сравнят с гения на сомелиерите, споделя изпълнителният шеф Българската национална асоциация " Етерични масла, парфюмерия и козметика " Гергана Андреева. Според нея, в случай че желаят да имат парфюмеристи в компанията си, притежателите на козметични компании в страната би трябвало да предложат съответна работна позиция и професионално развиване на младите гении, както и високо възнаграждение, което парфюмеристите обяснимо чакат. Визитка

Диана Нешева е приключила " Технология на етеричните масла, растителните мазнини, парфюмерия и козметика " във Висшия институт по хранително-вкусова индустрия в Пловдив (сега Университет по хранителни технологии). От 1974 година работи в " Българска роза " - Карлово. Печелила е конкурс за теоретичен помощник в Университета по хранителни технологии, специализирала е в Германия.
Моята специалност

Всяка специалност има и хубави страни, има и неприятни страни. Професията на парфюмериста е много забавна и в това време е доста виновна. Интересна - тъй като се докосваш до хиляди аромати и композиция от аромати, които природата е сътворила, и виновна - тъй като от парфюмериста зависи триумфа на един козметичен артикул, на един парфюмериен артикул, на един артикул на битовата химия. С наслаждение ще препоръчам на млад експерт да стане парфюмерист, тъй като в този момент не можем да си представим живота без козметика, без парфюмерия и тази специалност има бъдеще.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Моето обучение

Завършила съм Висшия институт по хранително-вкусова индустрия, компетентност " Технология на етеричните масла, растителните мазнини, парфюмерия и козметика ". Навремето образованието беше на доста високо равнище и то ни е дало началото на специалността, само че с цел да стане един експерт парфюмерист, не е задоволително висшето обучение, доста е значимо идващото обучение - практиката. Всеки ден парфюмеристът е задължен да дегустира, да се усъвършенства, няма отмора за него - даже когато е на излет в планината, на море, даже в личния си двор, той би трябвало да се стреми да помирисва всяко цвете, трева, дърво и да запомня техните аромати.

Моят път дотук

От студентската пейка постъпих на работа в " Българска роза " - Карлово. Три месеца след постъпването ми се наложи във компанията да създадат конкурс за парфюмерист, тъй като едни от главните производства с изключение на натуралните артикули беше производството на парфюмни композиции за битова химия и козметика, ароматични композиции за пасти за зъби, соуси и аромати за тютюневата индустрия. Спечелих състезанието и започнах да се занимавам с парфюмерия. Да си призная, не съм виждала никаква компликация, тъй като имам олфактивна (мирисова) памет, която всеки парфюмерист би трябвало да има. Това е просто даденост и по тази причина не от всеки експерт става парфюмерист.

Моите задания и отговорности

В момента съм още на работа в " Българска роза " - Карлово, и се занимавам повече с козметика, само че силата ми е в парфюмерията. Сега рядко се постанова да вършим парфюмни композиции, само че натуралните артикули, които произвеждаме, би трябвало да бъдат окачествени мирисово, въз основа на физико-химични разбори и мирис, да бъдат направени индустриални партиди, които предлагаме в целия свят. Мирисовата оценка на натуралните артикули е извънредно значима, тъй като на нос се хващат неща, които не се улавят и от най-прецизната техника. По време на розовата акция се дегустира всеки ден създаденото масло и в случай че има проблем в аромата, парфюмеристът откакто опише страничните нотки, незабавно се търси повода - описанието на аромата е ориентир за технолога в производството.

Нужните умения и опит

Повтарям - не всеки експерт може да стане парфюмерист. На първо време би трябвало да има олфактивна памет - да запомня другите аромати. Освен това би трябвало да има усет към съчетаване на разнообразни аромати, непрестанно да дегустира, без отмора. Парфюмерията е нещо приблизително сред просвета и поминък.

Моите провокации

Непрекъснато излизат нови неща, нови аромати, мода има във всичко - в облекла, в обзавеждане, в архитектура, мода има и в парфюмерията и козметиката. Козметиката и парфюмерията дават артикули, които доставят наслаждение на клиентите и експертът парфюмерист би трябвало да отговори на тези провокации - съвременни аромати, доставящи наслаждение на хората.

Моето задоволство

Когато един козметичен артикул излезе на пазара и хората го одобряват освен поради действието си, а и поради хубавия мирис, това е задоволство освен за експерта, а за цялата компания.

Когато партидите от натурални артикули намерят банкет в целия свят и популяризират освен компанията, а страната ни, и знаеш, че зад тази партида стои работата на парфюмериста - белким това не е задоволство.

Заплащането

Заплащането е като на всеки технолог, който работи във компанията.

Планове за развиване

Вече е късно да възнамерявам - задоволително съм работила и като парфюмерист, и като козметолог. Опитът и знанията, които имам, предавам на драго сърце на млади експерти, които желаят по-бързо да навлязат в специалността.

Моите източници на информация

Информацията е доста значима, само че човек би трябвало ловко да я употребява. Семинари, срещи с представители на водещи международни компании, специализации в непознати компании - всичко това е от огромна изгода, само че непрекъснатото изпробване, непрекъснатото рационализиране, са най-хубавият асистент на експерта. Търсени умения

- Прецизност
- Познания по химия
- Олфактивна (мирисова) памет
- Различаване на аромати
- Изключителна акуратност при работа
- Умения при съчетаване на аромати.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР