Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975

...
Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975
Коментари Харесай

Омбудсманът към МОН: Отложете с една година промените в малките матури, стресират децата

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент изпрати рекомендация до министъра на образованието и науката Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009 да бъдат отсрочени за идната 2020/2021 образователна година плануваните от просветното ведомство промени в Националното външно оценяване (НВО) за учениците след 4-ти клас, оповестиха от пресцентъра на омбудсмана.

Омбудсманът стимулира настояването си с зародилото напрежение в обществото и множеството тъжби, постъпили в институцията от родители и педагози, като най-сериозен е отпорът против смяната на формата на диктовката. Според смяната, планувана от МОН, текстът за диктовката по български език и литература към този момент ще бъде пускан на аудиозапис, а няма да бъде четен от преподавател. В сигналите си до омбудсмана родители и педагози възразяват и против други промени, планувани да бъдат въведени в така наречен „ дребни матури “ още този май, когато ще се проведат изпитите по български език и математика за четвъртокласниците – като удължаването на времетраенето на изпита на 60 минути, работата върху бланки, вместо ограждането на отговор, съставянето на текст в последните минути на изпита, преместването на отговори на обособена бланка, писането с черен химикал.

Заради напрежението, омбудсманът свика среща за предучилищното обучение

Освен това, омбудсманът написа в позицията си, че нововъведенията е редно да се вършат при започване на образователната година, а не по средата. Преподавателите сигнализират, че вторият образователен период към този момент е почнал, а учителите към момента нямат задоволително информация - липсва аудиофайл, по който да приготвят учениците, на уеб страницата на МОН не са оповестени примерни проби, а това вършат издателствата, които „ налучкват “ формата на изпита. „ Във връзка с описаното, в отбрана на най-хубавия интерес на децата и на съображение Закона за омбудсмана, се обръщам към Вас с рекомендация за обсъждане на опцията въвеждането на новостите да бъде отсрочено за идната 2020/2021 образователна година с оглед системата да бъде готова с нужните материали, както и учителите, и учениците да са наясно навреме с условията към тях “, обръща се омбудсманът към министъра на образованието Красимир Вълчев  Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 година От септември 2009.

Красимир Вълчев: Обхващането на 4-годишните деца в предучилищното обучение е най-силната интеграционна мярка

По-рано денем, в предаването „ Тази заран “ по БТВ Ковачева бе безапелационна, че нищо не постанова незабавното въвеждане на измененията, които съгласно специалистите на МОН целят да дадат еднакъв старт на всички възпитаници и са мярка за превъзмогване на бъдещи неравенства посредством уеднаквяването на критериите и метода на осъществяване на изпитите от НВО. „ Това ще стресира извънредно децата и то на фона на полемиката, която тече в обществото, дали въобще е належащо НВО след 4-ти клас, което в действителност мери успеваемостта на учителите през децата, което още веднъж е за тяхна сметка “, безапелационна бе Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР