Диамантите са едни от най-редките полезни изкопаеми, известни с красотата,

...
Диамантите са едни от най-редките полезни изкопаеми, известни с красотата,
Коментари Харесай

Земята крие над 10 квадрилионa тона диаманти. Можем ли да стигнем до тях?

Диамантите са едни от най-редките потребни изкопаеми, известни с хубостта, твърдостта си и несъмнено високата си цена. Оказва се обаче, че те не са чак толкоз редки, колкото си мислим.

С помощта на звукови талази, учени откриха ресурс от диаманти, разпилян надълбоко под земната повърхнина. Количеството им е впечатляващо - над 10 квадрилионa тона.

Това разкри взаимно изследване на Масачузетският софтуерен институт (MIT), Харвард и Калифорнийския университет в Бъркли, както и други елитни научни институции, представено от Business Insider.

" Това демонстрира, че диамантът може би не е толкоз другоземен минерал, а в геоложки мащаб, е нещо относително всекидневно ", споделя Улрих Фаул, откривател във факултета за Земята, атмосферата и планетарните науки на MIT.

Не можем да се доберем до тях, само че въпреки всичко има доста повече диаманти, в сравнение с в миналото сме си мислили ", добави той.

Диамантите се намират в подземни скални формирания, наречени кратони, които са във формата на обърнати планини, лежат в центъра на тектонските плочи на планетата и могат да се простират до 320 км в недрата на земята. Именно кратоните са най-стабилните елементи от земната кора и са в основата на континентите.

Според откривателите долните елементи на тези кратони (техните така наречен корени) може да са формирани от 1-2% елмаз.

Търсене на диаманти със сеизмични данни

Много хора знаят по какъв начин се следи сеизмичната активност - звукови талази, преминаващи през земната повърхнина - за отчитане на земетресенията.

Учените също употребяват сеизмични данни, с цел да разкрият от какво сa формирани най-дълбоките елементи на Земята, да схванат по какъв начин наподобява и да изобразят вътрешността на планетата.

Звуковите талази се движат с друга скорост според от състава, температурата и плътността на скалите и минералите, през които минават. Това дава опция на учените да преценяват какъв тип скали има под повърхността на Земята посредством сравняване на скоростите на въпросните звукови талази, изясняват от MIT.

Учените откриват, че тези звукови талази имат склонността да се форсират, когато минават през корените на кратоните - доста по-бързо, в сравнение с са предполагали.

След провеждането на серия от опити в лабораторията, изпращайки звукови талази през разнообразни скали, учените откриват, че единствено канара, съдържаща 1-2% елмаз, може да създаде скоростите, видяни в корените на кратоните.

За да се оцени общата маса на диамантите в Земята, откривателите одобряват, че корените на кратоните са формирани от 1-2% елмаз и комбинират това с общия размер на кратоничните корени, разпределени по цялата планета.

Цифрата, до която доближават учените, е 10 на 16 степен (10 квадрилиона) тона диаманти, което е над 1000 пъти повече от предходните им догатки.

" Проверихме всички разнообразни благоприятни условия, от всеки ъгъл, и това е единственото, което остава като рационално пояснение ", сподели Фаул.

Диамантите обаче не могат да бъдат добивани - те се намират на 144 до 240 км под земната повърхнина, доста по-дълбоко, в сравнение с актуалните сонди могат да доближат.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР