Диалогът с Русия ще се засили, след като ситуацията в

...
Диалогът с Русия ще се засили, след като ситуацията в
Коментари Харесай

Подоляк: Преговори след изясняване на ситуацията в Източна Украйна

Диалогът с Русия ще се ускори, откакто обстановката в Източна Украйна, където военните дейности не престават, стане по-ясна. Това сподели в изявление за " Анадолската организация " Михайло Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна и член на преговорния екипа от украинска страна.

Според Подоляк съветската войска е подхванала нов огромен опит за нахлуване освен в Донецка и Луганска области, само че и в посока Харков. Тежките боеве ще продължат в Източна Украйна през идващите седмици.

" В резултат на това ще стане ясно дали руснаците ще могат да се бият или не. Не изключвам това да бъде последвано от нова фаза на дейна дипломация. Тогава съветската страна ще се опита да продължи разговора ", сигурен е Подоляк.

В същото време той означи, че в последно време процесът на договаряния е доста сложен . " Като цяло договарянията вървят доста мъчно, тъй като дейните военни дейности не престават ", сподели представителят на кабинета на президента Володимир Зеленски.

Той призна, че ужасната картина, оставена от съветската войска след изтеглянето от Киевска област на Украйна, в това число в градовете Буча, Ирпин, Гостомел, Макаров, се е отразила на преговорния развой.
 Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им пораства
Украйна: 403 тела на цивилни са открити в Буча, броят им пораства

Кметът предизвестява жителите към този момент да не се връщат в града

Също по този начин, съгласно Подоляк, обстановката Мариупол, който е блокиран от съветската войска, оказва въздействие върху договарянията. " От този град с население до към 500 хиляди души на процедура не е останало нищо. 90 % от постройките са в руини. Бомбардировките на града, на цивилното население не престават. В Мариупол са останали не повече от 40-50 хиляди души . Те (Русия) се пробват да изтрият този град от лицето на земята ", акцентира той.

Подоляк не изключи, че за преустановяване на войната ще е нужна среща сред президентите на Украйна и Руската федерация . " Със сигурност подобен сюжет (среща на водачите - бел. ред.) не е изключен. За да се постави завършек на войната, ще е нужна среща сред водача на окупационната страна Русия и президента на Украйна Зеленски ", сподели той.

По отношение на ролята на Турция в преговорния развой Подоляк означи, че Анкара е положила значими старания за преустановяване на войната и Киев й е признателен за това.

" Република Турция се трансформира в доста деен медиатор. Анкара пое огромна отговорност. Русия постоянно подценява интернационалните правила и стандарти, като непрестанно се пробва да ги нарушава ", акцентира съветникът на кабинета на президента на Украйна.

Той напомни, че се състоя в Истанбул с помощта на дейните старания на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган и външния министър Мевлют Чавушоглу. " Благодарение на напъните на Турция постигнахме позитивно развиване в Истанбул, само че последвалите събития... Руската федерация сподели на масата за договаряния, че е сложен съперник. Ние сме за продължение на посредничеството на Турция. Действията на турската страна наподобяват доста, доста ефикасни. Несъмнено срещата в Истанбул беше най-продуктивната от всички кръгове на разговора ", сподели Подоляк.

Подоляк обърна внимание и на самодейността на Турция

" Ние сме наясно, че краят на войната е доста значим и за Турция. Войната в Черноморския район е огромен риск както от комерсиална, по този начин и от военна позиция. Ето за какво съгласно мен Турция през днешния ден е страна с огромен капацитет за ходатайство ", сподели той.

Относно западните наказания против Русия Подоляк означи, че рестриктивните мерки против Москва към този момент засягат съветската стопанска система. " Да, тези наказания са доста ефикасни, доста твърди, в действителност за къс интервал от време те стесниха финансовите благоприятни условия на Русия ", сподели той.

В същото време той уточни, че Москва продължава да получава огромни доходи от експорт на енергоносители, тъй че, съгласно него, е значимо да се ограничи продажбата на нефт и газ от Руската федерация.

Подоляк заключи, че Киев ще продължи да употребява военни и политически лостове, с цел да спре Москва. " Страната ни употребява всички налични благоприятни условия, с цел да постави завършек на войната, " акцентира той.
 Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия
Зеленски: Украйна няма да даде Донбас на Русия

Ние нямаме искания към непознати територии, само че няма да се откажем от нашите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР