„Диалогът с превозвачите никога не е прекъсвал. В този час

...
„Диалогът с превозвачите никога не е прекъсвал. В този час
Коментари Харесай

Шефът на АПИ каза кой и защо е против старта на ТОЛ системата

„ Диалогът с превозвачите в никакъв случай не е прекъсвал. В този час се организира среща в Министерство на регионалното развитие. Професор Асенов и неговият екип са в денонощна връзка с тях. АПИ е механически и организационно подготвена с въвеждането на тол системата.

След вчерашната среща с премиера беше дадена опция на превозвачите да оборудват своите транспортни средства с бордови устройства и GPS тракери.

В извършения тест на терен участваха 5 GPS оператора, които минаха изпита за техническа съгласуемост. Не одобрявам тезата, че организацията основава монопол”. Това съобщи в ефира на Нова тв АПИ Георги Терзийски. Той добави, че има регистрирани 14 GPS компании, които могат да дават услугата на превозвачи.

Процесът по въвеждане на толкоз комплицирана система, която е детайл от много сериозна промяна в бранш “Транспорт”, визира доста ползи.

Тази система и нейните функционалности не се отнасят единствено до директното приемане на доходи, а са свързани и с информация, която ние сме дали на Агенция “Митници”, Национална агенция за приходите и Министерство на вътрешните работи. Това ускорява контролът.

Оттук се ускорява и опълчването против тол системата, изясни още Терзийски.

“Търговските канали не престават да работят без значение от много гневните атаки”, разяснява той.

От Министерството на районното развиване и благоустройството към този момент оповестиха, че камерите на тол системата ще подкрепят работата и на Министерство на вътрешните работи и Агенция "Митници ". Това ще стане посредством свързване на системите на двете ведомства с тази на Агенция "Пътна инфраструктура ".

Така ще се откриват освен извършители, употребяващи републиканската пътна мрежа без платени пътни такси. Актуална информация ще се получава в региона на мониторинга на трафика и изсветляване на сивия бранш в транспортната активност.

Терзийски съобщи, че има подготвеност АПИ да пусне системата след месец.

“АПИ е механически подготвена с стартирането на системата за 1 март. Беше дадена опция на превозвачите да оборудват колите си с бордови устройства и джипиес тракери, да употребяват един от разновидностите за таксуване по републиканската пътна мрежа”, изясни Терзийски.

От думите му стана ясно, че упованията на страната са в хазната да дойдат приходи от порядъка на 450 млн. лева от тол системата.

Шефът на АПИ разяснява и думите на Борисов, който съобщи „ Или се оправяте, или не потегля тол системата”. „ Убеден съм, че системата ще тръгне у нас. Всички страни ще стигнем до взаимно преференциалните договорености, които би трябвало да подсигуряват сполучливото й функциониране”, сподели Терзийски.

Той изясни, че системата нееднократно е била обект на хакерски офанзиви. „ Дори по време на такива офанзиви всички пунктове на организацията работят”, сподели още Терзийски.

На въпроса извършил ли е заръката на Борисов да изясни на хората персонално, че няма винетки.

„ Още преди 19 февруари бях в контакт доста кметове на общини. Със Столична община имахме дълги диалози, защото става въпрос за друг клас пътища.

Северната скоростна дъга ще бъде таксувана от тол система, само че не и от винетка”, сподели Терзийски.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР