"Диалогът с Европейската комисия смятам, че ще се успокои", заяви

...
"Диалогът с Европейската комисия смятам, че ще се успокои", заяви
Коментари Харесай

Мирослав Найденов за рокадите в ДФ Земеделие: Диалогът с ЕК смятам, че ще се успокои

"Диалогът с Европейската комисия считам, че ще се успокои ", съобщи пред БНР някогашният аграрни министър Мирослав Найденов по въпроса за промяната в управлението на държавен фонд "Земеделие ": “Промените очевидно ще продължат във фонд “Земеделие “ тази седмица. Да се надяваме бързо да се успокои обстановката, тъй като фонд “Земеделие “ не се занимава единствено с винарските стратегии или с къщите за посетители, а голямото перо на разплащанията са директните заплащания на земеделските производители и естествено доста други мерки… “.

Найденов посочи, че земеделските производители би трябвало да бъдат успокоени и насърчени да аплайват по съществуващите стратегии.

Той разяснява още и последните рокади във фонда: “Професионалната експертиза на новите попълнения на Държавна фирма "Земеделие " е задоволително добра, става въпрос особено за Васил Грудев, който пое поста изпълнителен шеф, него мога да разясня. За избран интервал е бил и изпълнителен шеф в годините обратно. Дълго време беше заместител изпълнителен шеф, отговарящ тъкмо за развиването на селските региони. Спомняте си, може би, че беше за малко и длъжностен министър на министерство на земеделието. Така че във връзка с неговата професионална подготовка и опцията да поеме поста, не мисля че има нещо, което да ни тормози. По-скоро има нужния опит… “.

В изявление за предаването “Преди всички “ Найденов разяснява и опцията да бъде отнета акредитацията на Държавна фирма “Земеделие “: “По принцип хипотезата съществуваше може би до петък, до момента в който се извърши тази промяна. Чисто репутационно имаше заплаха от частична или цялостно лишаване на акредитацията на Държавна фирма “Земеделие “ и аз мисля, че това беше посочено в претекстовете за промяна на изпълнителния шеф, доколкото изтече известие в медиите по искане на вицепремиера Дончев по отношение на заплаха и опасност за лишаване на акредитацията. Трябва да бъдем доста деликатни с фонд “Земеделие “, тъй като ще напомня, че през целия програмен интервал, който е 7-годишен през фонда минават към 7 милиарда и половина евро, това е една колосална сума за нас никой не може да си разреши даже малко подозрение и заплаха за лишаване на акредитацията. Ако инцидентно се случи при някаква тежка обстановка, просто ще бъдат блокирани средствата и няма да има кой да ги разплаща. Ние ще би трябвало да акредитираме друга конструкция или незабавно да осъществим поредност от мерки… “.

Мирослав Найденов разяснява още и въпроса - съветват ли се промените в състава на фонда с Брюксел: “Те не се съветват във връзка с това да се желае утвърждение на избраната кандидатура, само че наложително се афишират. Обявява се промяната, оповестява се кой е изпълнителният шеф, кои са отрасловите заместител изпълнителни шефове. Още повече, че самият изпълнителен шеф ще взе участие в срещите на своите сътрудници от Европейска комисия “.

Той отговори и на въпроса дали със промяната на няколко души по върховете на фонда може да се промени чувството за метода на работата в него: “С риска да се повторя ще кажа, че това е акредитирана институция. Има доста ясно написани правила. Системата за надзор е поредност от контролиращи, в никакъв случай избран специалист не може да вземе самичък решение – постоянно има втори специалист, под него има шеф отдел “.

Найденов не пожела да разяснява случая с Миню Стайков, тъй като сега прокуратурата работи по него.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР